AcasăÎn ordinea iubirii – volum lansat la Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman”...
Array

În ordinea iubirii – volum lansat la Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman” din Bănie

Joi, 18 iulie a.c., prefațând parcă a VII-a ediție a Festivalului Internațional „Adrian Păunescu”, din cetatea Olteniei, a avut loc lansarea cății de poezie „În ordinea iubirii”, de Dumitru Sârghie.

După succesul avut cu această carte în Parlamentul României, iată că poetul-ziarist Dumitru Sârghie este în atenția iubitorilor de poezie din Craiova, reprezentând cu cinste Slatina, orașul în care s-a consacrat.

Despre cartea sa au vorbit cunoscutele scriitoare Camelia Radulian și Eleanor Mircea, dar și poetul craiovean Augustin Jianu.

Într-o atmosferă de înalt rafinament artistic, rapsozii Ion Crețeanu și Cornel Popescu, coborâți, parcă, de pe Columna lui Traian, au înnobilat, prin muzica lor de vatră, poemele slătineanului nostru.

lansare sirghie craiova iul 2019 net liDe la București au participat poeții Cristi Velicu și Claudia Jord, iar din Bănie l-au mai înconjurat pe autor, cu dragoste, mai mulți iubitori de cultură și scriitori precum: arhitectul și muzicianul Cristian Ciomu, scriitorul și jurnalistul Mihai Firică, scriitorul și criticul literar Nucu Marinescu, poeta Doina Bonescu, poetul Daniel Dumitru, sociologul Rodica Țugui, poeta Leliana Popescu, comisar șef de poliție Mihnea Dragomirescu, alături de copiii săi – toți mari admiratori ai poeziei lui Dumitru Sârghie, poeta Gabriela Georgeta Ciucă etc.

Din Slatina, pe lângă familia sa, au venit prof. Dalia Cârstea – inspector IȘJ Olt, prof. Axente Fodor și prof. Loredana Mari Nicolae.

Faptul că lansarea lui Dumitru Sârghie a fost un succes a fost confirmat de arhitectul muzician Cristian Ciomu, de rapsodul popular Cornel Popescu, de scriitorul și jurnalistul Mihai Firică și de presa doljeană…

La rândul său, Dumitru Sârghie a adus un elogiu poeziei, creatorilor de literatură și artiștilor prezenți.

SCRISOARE CĂTRE POETUL ȘI PRIETENUL DUMITRU SÂRGHIE-MITIF

„Stimate Domnule Mitif, te felicit încă o dată, pentru crearea unui eveniment cultural adevărat, la Biblioteca Județeană din Craiova, în seara zilei de 18 iulie 2019, cu ocazia lansării volumului de poezie intitulat “ÎN ORDINEA IUBIRII”, care începe cu “Versuri în vârf de stilet” și se încheie cu “ Poeme roz cu rime dulci”, două poeme în care curge generos un șuvoi mortal, neimpozabil, spulberat, solemn, wagnerian, răzvrătit, suav, sonor, sentimental, ispititor, sublim, înnegurat, dulce, euharistic, trist, fericit, sângeros, verde, ironic, recunoscător, devotat, reacționar, înmiresmat, mortal… na că eu am început să mă repet în această înșiruire de cuvinte culese din versurile cuprinse aici, dar POETUL MITIF, nu se repetă, decât poate doar să ne spună în fiecare poem : IUBESC FEMEIA!

Poate vrei să ne aduci aminte că și noi o iubim, adânc și pur, dar uităm să i-o spunem sau poate nu avem curajul tău, de a ne dezbrăca, în fața EI de prejudecăți și inhibiții, să-i arătăm deschis acest imens și miraculos sentiment din inimă, așa cum o faci tu . E fabulos!

Seara ne-ai încheiat-o la Ișalnița, în arome și gusturi de bucate apetisante, învăluite cu armonii tradiționale și de căldura binevoitoare a gazdelor. Toți cei prezenți, persoane de spirit și cultură, alături de care am avut bucuria și onoarea șă stau și eu, ne-am simțit extraordinar și foarte “bogați”, pentru că aveam deja sufletul plin de iubirea ta, care este molopsitoare.

MULTUMESC, DOMNULE MITIF !

Voi păstra, aproape, volumul primit cu dedicație, fiind sigur că-l voi redeschide mereu, ca să sorb din el, de fiecare dată, PARFUMUL IUBIRII, pe care l-ai vărsat cu generozitate aici. Arh. Cristian Ciomu”

Cornel Popescu:

„Rafturi cu carte până-n tavan, cultură, scriitori, cititori, public cu preocupări rafinate și-ntr-un colț, cavalul și tradiția!

Poetul-jurnalist Dumitru Sârghie, autorul volumului de poezie lansat, „În ordinea iubirii”, a găsit de cuviință să ne facă loc în rânduiala evenimentului. Mă străduiesc de fiecare dată să fac dovada că păstrez neatinse valorile culturii populare!”

Mihai Firică:

„În ordinea iubirii, volumul impetuosului poet și jurnalist Dumitru Sârghie, lansat la Craiova. Poezie de dragoste, prezentată de scriitoarele Camelia Radulian și Eleanor Mircea. De invidiat!”

sirghie radulian si eleanor mircea net liDumitru Sârghie:

„Românismul stă în cântecele patriarhului muzicii din vatra satului, Ion Crețeanu, în cavalul fermecat al lui Cornel Popescu, în poezia moralistă și de dragoste a lui Gusti Jianu, în traducerile fundamentale ale lui George Popescu, în rafinamentul critic al prof. Nucu Marinescu, în elocința și farmecul poeziei lui Mihai Firică, în sufletele tuturor celor care urmează pilda iubirii aproapelui și departelui. (…)

Voluptate și durere, dimineți cu zoriori de rouă și apusuri care semnalizează fiorul morții, întuneric și lumină, Marea și femeia scăpărând printre valuri, fluturi care se sinucid, abstractizare și deslușire, îngeri și demoni, crini și trandafiri, certificate de naștere și de deces, fluierare de vânt și elegie a vieții – iată poezia în carne și oase… Dar, peste toate acestea stă nevoia de alb, adică ieșirea din griul existențial actual. E un fel de ieșire din încercuire și convertire la noi înșine, un gen de totalitarism liric, permis în artă.

Și, iată, că dragostea de frumusețe și de aromele lumii stă în poemele și Oglinzile Cameliei Radulian, ca să pogorâm puțin cu picioarele pe pământ, și apoi în poezia sublimă a unei vestale al cărei sânge albastru murmură fundamental, și o numesc aici pe Eleanor Mircea, fără nicio ezitare…”

Ionuț DUMITRESCU


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments