AcasăReportajÎn Potcoava, apele Pârâului Plapcea au ieșit din Matcă

În Potcoava, apele Pârâului Plapcea au ieșit din Matcă

În așa-zisul oraș Potcoava, după ploile intermitente din ultimul timp, apele au început să-și facă de cap, stricând socotelile electorale ale actualului edil, dar și afectând grav culturile și gospodăriile locuitorilor din Sinești (Satul Nou) și din Cârstești, oamenii neputând stăvili furia apelor.

În Sinești (Satul Nou), apele au devastat peste 20 de ha de teren pe care se află viile, semănăturile și pășunile oamenilor, iar apa stă să intre în casele lor, prăpădindu-le munca de o viață.

Mai mult, locuitorii din această zonă se plâng de lucrările de milioane de euro, făcute anapoda și cu grave încălcări ale normelor legislative, lucrări cum ar fi drumul asfaltat recent care stă să se surpe, precum și podul de peste Plapcea, care nu întrunește standardele tehnice necesare, pentru a putea prelua puhoaiele de apă care se formează din cauza ploilor. 

potcoava 1De asemenea, în satul Cârstești, într-o anume zonă, oamenii își blestemă zilele, neputând opri năvala apelor care le-au inundat însămânțările de primăvară și care le afectează gospodăriile și locuințele.

Interpelat pe această temă, primarul în exercițiu, Manuel Enăchioaia a dat, mai întâi, vina pe fostul primar Florin Mateiana (pentru problemele de la Cârstești) și pe cei de la Apele Române pentru marile inundații din zona Sinești – Satul Nou.

Dar, să le dăm cuvântul atât celor afectați de inundații, cât și d-lui primar, conform dictonului latin „Audiatur et altera pars!”

cetateni potcoava olt inundatiiCetățean din Potcoava:

În graba alegerilor, Consiliul Județean le dă banii și cum îi dă, așa-i aruncă!

Sunt în jur de 20 de ha, iar aici sunt 10. O investiție făcută fără cap, fără nicio judecată, cu nădejdea de a cheltui niște bani. Nu poți să faci un drum fără proiect, fără autorizație. Să nu faci, în zona asta, un proiect, cu autorizație de construcție… Este ca stadionul pus în pantă. Uitați-vă, pe hectare întregi ce a făcut apa oamenilor aceștia! Aveau vii, pășuni, s-a ales praful de toate investițiile.

Costă multe milioane de euro. Bani pe care-i aruncăm, an de an, pe apa Sâmbetei. Uitați-vă, cum trece apa… A inundat terenuri, vii, o să intre și-n casa oamenilor. Dacă nu au scurgeri în această zonă…

S-au făcut cu grave încălcări ale normelor legislative. Nici nu poate fi pusă la îndoială nesimțirea autorităților, când te uiți pe unde trece apa și nu ai făcut un studiu de fezabilitate, un proiect, o ridicare topo. Aici, trebuia o ridicare topo, trebuiau șanțurile făcute, trebuia taluzat râul Plapcea.

Decât să bagi atâția bani, mai bine făceai un șanț. Nu sunt șanțuri, nimic, trece apa…

În graba alegerilor, le dă Consiliul Județean banii și cum îi dă, așa-i aruncă.

Maria Ganea:

Podul este pus greșit. L-a pus așa, ca să mănânce banii!

Avem probleme cu apa. La cine să mă duc? Am adus și primarul aici, dar a zis că nu are ce să facă. Apa vine de la deal. Plătim impozit, dar nu avem la cine să ne plângem.

Ne strică și culturile. Ce culturi putem face? Acum, ne-a încurcat și cu APIA, terenul nu se mai pregătește.  Să vă uitați și cu asfaltul, aceea este potecă, nu este asfalt. Dacă se întâlnesc două mașini, nici nu au loc. Podul este pus greșit. Nu  s-a ținut cont de viitura de apă. L-a pus așa, ca să mănânce banii. L-a făcut acum, în scop electoral.

Iluminatul public este bun, dar sunt 42 de lămpi în toată Potcoava, care sunt puse în curte la prietenii primarului. I-am cerut explicații, dar spune că nu e treaba mea. Dar ce facem cu cele 42 de lămpi în curțile oamenilor lui? E interesul lor, că e fratele lui, că e mătușa, vărul lui, clientul lui etc.

Păi, noi plătim pentru ei?

Ionuț Grigore:

Nu a vrut să ne elibereze un certificat pentru copii!

O grămadă de milioane am pierdut pe spinarea primarului, că nu a vrut să ne elibereze și nouă un certificat pentru copii. Am o fată de trei ani și un copil de 10 luni. Nu avem niciun ajutor de nicăieri. Copiii mei nu au ce mânca. Eu l-am votat tot pe primarul dinainte, de aceea nu vrea să ne mai ajute. Nu avem din ce trăi, copiii mor de foame.

potcoava 2Marin Ganea:

A mâncat 11 miliarde, ca să nu putem trece pe el!

Aici este un dezastru, a băgat o grămadă de bani aici și a făcut doar o potecă. Ce facem noi cu poteca? Uitați-vă cum s-a rupt. Dacă nu putem trece, de ce l-a făcut? A mâncat 11 miliarde, ca să nu putem trece pe el.

În loc să fie și podul perpendicular cu axul gârlei, uitați-vă cum l-a pus. Cum să preia podul atâta apă în felul cum este el pus acolo? Să vedeți ce apă este la noi, pe cealaltă parte…

Dacă se întâlnesc un tractor și o căruță, nu pot trece. Acum, noi nu putem circula.

Cetățean din Potcoava:

Dispare pământul…

Plătim impozit la primărie pentru acest pământ și să vedeți ce balamuc avem și cu APIA. L-am semănat de 2-3 ori și acum când a verificat cu GPS-ul, nu a găsit nimic acolo. Acum, să vedeți în ce încurcături intrăm. Subvențiile nu le mai primim. Dispare pământul…. Acum doi ani, am semănat de 3 ori și degeaba.

Nu se ia nicio măsură!

potcoava 7manuel enachioaia primar potcoavaManuel Enăchioaia: Totul depinde de Apele Române!

«Aici, la Sinești, este o problemă a Apelor Române. Am cu Apele Române mii de adrese. Mi-au promis că, până la sfârșitul lunii aprilie, vin cu utilajele. Eu am făcut acel pod, pentru că oamenii nu mai puteau trece, ocoleau pe la Icoana. Mașinile au mers. Acolo, apa a ieșit din matcă.

Am făcut un dig, în 2014, apele au venit și l-au rupt iar.

Chiar în această toamnă, am dus niște betoane, numai că acolo trebuie foarte mult.

Apele Române mi-au promis că vin cu un excavator mare. De 40 de ani, nu s-a făcut Plapcea. Am mai făcut-o pe niște zone, în 2014.

Proiectul este făcut cu fonduri europene, proiectul este depus de mine în 2014, finalizat în noiembrie 2015.

În 2014, am avut probleme mari, a ieșit din matcă prin multe locuri. Am mai reglat în multe locuri, dar aici nu am reușit, deoarece apa vine foarte puternic.

Le-am spus celor de la Apele Române că le fac plângere, pentru că mie mi se strică drumul pe fonduri europene din cauza lor. Ei acolo nu-și reglează problemele. Depinde de Apele Române.

Am și un protocol semnat cu ei. Trebuie să vină să regularizeze, să curețe Plapcea, să înalțe malurile. Am vorbit cu ei să pună betoane. Este o porțiune de câteva sute de metri.

Din păcate, oamenii au sesizat această treabă. A fost în fiecare an, de 2-3 ori pe an.

În 2005, apa a intrat și-n case, până la stradă.  Și atunci am făcut sesizări către Ape, dar ne-au tot promis și nu au venit.

În toamna lui 2014, și-au făcut datoria, am regularizat 500 de m în acea zonă. Pe 11 decembrie, a fost apa mare și au rupt digurile. Eu le-am mai îndreptat cu un buldo-excavator… La insistențele mele la d-l prefect, care m-a susținut, cei de la Apele Române mi-au promis că vin până la sfârșitul lunii aprilie.

Eu trebuie să găsesc o soluție, să dau apa la deal!

Referitor la probleme de la Cârstești, fostul primar (Florin Mateiana – n.r.!) nu știu dacă v-a spus. Dumnealui a cumpărat un teren, a construit o hală pentru utilaje și a astupat șanțul. Și acum, toată apa vine aici. Eu, acum, trebuie să găsesc o soluție, să dau apa la deal.

Acolo, apa se strânge doar când plouă mai mult. Aici, o să încerc să fac un șanț, pentru că drumul trebuie protejat, apa venea în curtea oamenilor. Numai că el a făcut o construcție peste șanț. Am o grămadă de sesizări de la oameni care stau acolo, pentru că au fost inundați. Oamenii au dat drumul la apă pe drum și apa vine aici.

Dar, din fericire, acum nu afectează pe nimeni, acum nu este inundație, să intre în curțile oamenilor. Pur și simplu, este în zona drumului, eu știu ce să fac acolo. În primul rând, să terminăm drumul și șanțul făcut spre câmp.

Fostul primar Mateiana le-a încurcat, eu încerc să le descurc acum.

Proiectul acesta pentru drumuri este făcut astă toamnă de mine. V-am mai povestit, nu am găsit niciun proiect, când am venit la primărie. Am găsit, în primii trei ani și jumătate, datorie. Restul, toate proiectele le-am început eu. Unele le-am dus la capăt.

Sistematizăm, facem ce trebuie. Asfaltăm drumul, îi asfaltăm și fostului primar până acasă, ca să vadă că sunt om serios.»

LINIA ÎNTÂI

potcoava 10


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments