AcasăInterviuÎn prezent, comuna Priseaca este groapa de gunoi a județului Olt!

În prezent, comuna Priseaca este groapa de gunoi a județului Olt!

D-le Luțu, cum este cu așa-zisa retragere a sprijinului politic de către primarul Gheorghe Florea, a celor doi consilieri Nicolae Morugă și Cristi Ghica?

În perioada 2 septembrie – 15 octombrie, a intrat în vigoare Ordonanța 55/2014, perioadă în care aleșii locali, inclusiv primarii, puteau să opteze pentru a merge în alt partid sau a se declara independenți. Cei doi consilieri locali, având un incident mai vechi cu primarul, acesta cerându-le demisiile, și fiind convinși că după aceasta vor fi dați afară, și-au depus cereri la Primăria Priseaca, pentru a deveni independenți. La câteva ore după depunerea cererilor, primarul a întocmit proiecte de hotărâre, prin care cerea să li se piardă calitatea de consilieri locali, pentru că le-au fost retras sprijinul politic. Ori, în această perioadă, prevederile legii, cu privire la pierderea calității de consilier local, nu mai funcționează, sunt suspendate. La ora actuală, cei doi consilieri, împreună cu Mihai Sebastian, funcționează în cadrul Consiliului Local, ca independenți. Mihai Sebastian și-a făcut cerere în aceeași zi cu ceilalți doi consilieri, în semn de solidaritate, pentru că celor trei consilieri, înainte de a fi aleși, primarul le-a cerut demisii în alb, demisii cu care el voia să-i șantajeze, în cazul în care nu voiau să voteze cu el. Exista demisia în alb și erau dați afară. Cu ocazia aceasta, au avut portița cea mai bună de a scăpa de acest șantaj. Cei trei consilieri făceau parte din PSD!

nicolae lutu priseaca 601În acest caz, PSD mai este majoritar în Consiliul Local?

În prezent, componența Consiliului Local este următoarea: 5 consilieri – PSD, 3 – independenți, 2 – PNL și 1 consilier PP-DD. Deci, PSD nu mai are majoritate în Consiliul Local, întrucât cei șase consilieri și-au făcut un grup care lucrează în interesul locuitorilor comunei Priseaca și nu în interesul primarului.

Ca lider al PDL, ați participat, recent, la mai multe mitinguri electorale organizate în Priseaca, din partea ACL. Care a fost tema principală a acestor mitinguri?

La mitingurile organizate la nivelul comunei, pe sate, am încercat să informăm populația comunei, despre abuzurile pe care le-a făcut, în primul rând, primarul comunei, ca membru PSD, și faptul că nu s-a luat nicio măsură cu el. Am vrut să informăm cetățenii de ce trebuie să-l voteze pe Klaus Iohannis în dauna lui Victor Ponta. Cu ocazia acestor mitinguri, după ce a fost informată populația despre abuzurile primarului Gheorghe Florea, mai mulți cetățeni ai comunei ne-au sugerat că, imediat după ce intră legea referendumului în vigoare, să organizăm un referendum pentru ca primarul Gheorghe Florea să fie demis. Pentru că, dacă-l mai lăsăm până la sfârșitul mandatului, va vinde absolut tot ce mai este de vândut în comună.

Care sunt faptele pe care i le imputați primarului?

În cei șase ani de mandat, primarul Gheorghe Florea nu a vrut să coopereze cu Consiliul Local. În al doilea rând, Gheorghe Florea a adus mari prejudicii bugetului comunei, prin plăți nelegale. Conform deciziei Curții de Conturi, în sume ce depășesc șase miliarde lei, proces care se judecă, la ora actuală, pe rolul Tribunalului Olt. Au încercat să treacă peste un miliard de lei vechi pe cheltuieli, sumă care trebuia imputată acestuia. În plus de acestea, el a fost amendat, printr-o decizie a Curții de Apel Galați, la o amendă de peste două miliarde lei, amendă pe care a început s-o plătească din buget și apoi să-și recupereze la buget câte 187 de lei pe lună. Ceea ce înseamnă că aceste două miliarde se vor achita în aproape zece ani de zile, dacă va mai fi primar.

Care este voința cetățenilor, la ora aceasta?

La ora aceasta, majoritatea cetățenilor din comună, de câte ori avem întâlniri, ne întreabă când scăpăm de acest primar, care n-a făcut absolut nimic în comună, cu atât mai mult că, tot ce a făcut pe raza comunei, a făcut în folosul său. Ca un exemplu, a modernizat o stradă de 300 de metri, dar a decontat 800 de metri, constatare făcută de Camera de Conturi. A tăiat niște mărăcini cu 700 de milioane lei vechi, mărăcini pe care-i putea să-i taie școala, iar banii puteau fi însușiți de școală. A făcut totul numai din propria sa dorință, fără să consulte Consiliul Local.

Aveți probe referitoare la rezultatele cercetării Curții de Conturi?

Suntem în posesia deciziei Curții de Conturi. Suntem în posesia raportului Curții de Conturi. La ora actuală, Tribunalul Olt a admis cererea mea ca intervenient în dosar, pentru că sunt persoana cea mai autorizată, și cunosc toate problemele care s-au desfășurat în Priseaca. Cu atât mai mult cu cât, în perioada controlată de Curtea de Conturi, eu eram viceprimar.

Cum a fost demis viceprimarul PSD – Gabriel Săndoi?

Cu ceva timp în urmă, un grup de cetățeni ai comunei Priseaca, oameni necunoscând legislația în vigoare, au anunțat Prefectura Olt că Gabriel Săndoi nu-și exercită corespunzător atribuțiile de serviciu. Prefectura Olt mi-a trimis mie o adresă prin care ne-a informat ce modalități avem la îndemână, pentru a scăpa de acest viceprimar, ne-a indicat Legea 393/2004 și Legea 215. În baza acestor recomandări făcute de Prefectura Olt, patru consilieri locali au inițiat un proiect de hotărâre, în care au amintit de toate abaterile, inclusiv faptul că Gabriel Săndoi a vrut ca, printr-un proiect de hotărâre, suma de 1,150 de miliarde să fie trecută pe pierderi. În urma votului Consiliului Local, s-a hotărât demiterea acestuia.

Sunteți copreședintele ACL Priseaca. Observ că, totuși, cooperați cu organismele fie ele și cele puse de PSD. Văd că prefectul  v-a dat o mână de ajutor.

Întotdeauna am fost o persoană cinstită. Niciodată nu am acuzat fără motiv. Nu este singura adresă la care am avut acces, mai am și alte adrese prin care Prefectura Olt mi-a dat dreptate și chiar ne-a recomandat ce să facem. Pentru că și Prefectura Olt nu poate să închidă ochii la toate abuzurile acestui primar.

Aveți vreo speranța că, în viitorul apropiat, Priseaca va fi eliberată?

La ora actuală, în cadrul comunei Priseaca, la nivelul organizațiilor de partid, funcționează oameni capabili, tineri, cu studii superioare, care pot, oricând, să schimbe soarta acestei comune, și sunt hotărâți să facă acest lucru. La vârsta pe care o am, întotdeauna am fost alături de ei și-i voi ajuta cu  experiența pe care o am, în așa fel încât, comuna Priseaca să redevină ceea ce a fost odată, o comună fruntașă la nivelul județului Olt. În prezent, comuna Priseaca este cea mai murdară comună, este groapa de gunoi a județului Olt. Nu se poate merge în continuare așa. Cetățenii așteaptă, de la aleșii lor, inițiative, acțiuni care să le facă viața mai ușoară și mai bună. Ori, acest primar niciodată nu a stat de vorbă cu cetățenii. El întotdeauna minte, dezinformează și aruncă vina pe alții.

LINIA ÎNTÂI


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments