Interviu cu Cristian Pârvulescu, președintele Pro Democrația
PONTA GREȘEȘTE CÂND RĂSPUNDE ATACURILOR LUI BĂSESCU
Cum comentați lupta dintre Ponta și Băsescu?
Traian Băsescu este în situația în care trebuie să încerce să relanseze partidul pe care-l susține, respectiv Mișcarea Populară, în condițiile în care intenția de vot nu este extraordinară , iar notorietatea este mică. Pentru a aduce partidul la nivelul de susținere a președintelui este nevoie de scandal. Și atunci este de înțeles nevoia de scandal a lui Traian Băsescu. Dar este mai greu de înțeles strategia lui Ponta și anume că răspunde. Având în vedere necesitatea ca, în câteva săptămâni, să crești notorietatea unei formațiuni politice de la 50%, la 90% , înțelegem discursul agresiv , violent, cu atacuri directe ale lui Traian Băsescu, în schimb Victor Ponta și consilierii săi de imagine ar trebui să înțeleagă că, intrând în acest joc, nu poate decât să-l avantajeze pe Traian Băsescu. Vorbind de oameni inteligenți, înseamnă că au interes și anume ca această campanie să fie acoperită mediatic de cele două figuri importante ale statului, președinte și premier, nelăsându-le celorlalte partide politice posibilitatea să își facă cunoscută poziția. Asistăm la o campanie pentru alegerile prezidențiale în care Traian Băsescu își pregătește un candidat, nu știm care va fi, și încearcă să-și întărească formațiunea politică. Aste este explicația mea din punct de vedere al ieșirilor lui Traian Băsescu, dar în felul acesta Victor Ponta se prezintă ca victimă, se victimizează și menține electoratul USL. Ponta speră să obțină un scor istoric la alegerile prezidențiale, cel mai bun scor pe care PSD l-a obținut vreodată, scor care să-l conforteze în relația cu liderii locali ai partidului, care dincolo de aparențe sunt puțin cam nervoși în ultima vreme.
BĂSESCU NU A ÎNCĂLCAT CONSTITUȚIA, CI BUNUL-SIMȚ
Ne puteți spune dacă a încălcat sau nu Constituția, președintele Traian Băsescu, purtând acel tricou cu PMP?
Din punctul meu de vedere, Traian Băsescu nu a încălcat Constituția, dar a încălcat bunul-simț. Vom vedea care va fi decizia Curții Constituționale, dar deja două decizii constituționale ale Curții din 2005 și 2007, în prima era vorba de declarațiile președintelui , iar în a doua era vorba de implicarea sa politică, ambele decizii spuneau că președintele nu poate fi cenzurat în acțiunile sale. Dar, pe de altă parte, aceeași Curte Constituțională îi atrăgea atenția președintelui asupra responsabilităților sale, care țin mai degrabă de latura morală a funcției pe care o are. Numai că Traian Băsescu nu este un politician moral, el este un politician realist, care își încalcă și cuvântul dacă este nevoie. Este un Machiavelli , dacă vreți. A vrut să provoace o dezbatere publică cu tricoul și a reușit pentru a câștiga notorietate publică. A fost un gest pentru a-și întări poziția în fața susținătorilor săi. Nu este vorba de o încălcare a literei , ci a spiritului Constituției, pentru că funcția de șef al statului este o funcție neutră, deasupra partidelor politice. Șeful statului este cel care conduce Republica și reprezintă întreaga societate românească și nu numai o parte a ei. Partidul este doar o parte a societății. Traian Băsescu s-a dovedit, partizan și partinic. După Traian Băsescu oricine va putea face la fel și va spune că avem un precedent. Cred că va fi nevoie de o modificare a Constituției care să corecteze comportamentul președintelui României și să facă imposibilă o situație de genul acesta.
Vom vedea după alegerile prezidențiale, un președinte de stânga sau de dreapta?
Președintele trebuie să fie deasupra conflictului politic și nu cred că în România există stânga și dreapta. Este un limbaj care există mai ales în țările catolice, unde regăsim reacții anticlericale, în România, neexistând nicio reacție anticlericală. Nu vom observa în politicile PSD marile politici de stânga. Politicile economice și macroeconomice sunt politici de dreapta. De exemplu, austeritatea este promovată în continuare, iar faptul că se dau salarii și pensii nu înseamnă că se promovează o politică de stânga. Președintele României, ca și regele României, este deasupra conflictului politic. Președintele României este președintele tuturor. De aceea, comportamentul președintelui Băsescu afectează imaginea României.
IMAGINEA BISERICII ORTODOXE ROMÂNE A SCĂZUT CU 20% ÎN SONDAJE
Cum comentați relația dintre politic și Biserica Ortodoxă Română?
Biserica, din punctul meu de vedere este o afacere privată. Ea trebuie să rămână în spațiul privat, iar autoritățile nu ar trebui să confunde spațiile. Însă constat nu numai în România, ci și în alte țări ortodoxe, că Biserica preia spațiul public și aceasta este o chestiune riscantă. Folosirea de către politicieni a Bisericii este inadmisibilă, iar Biserica ar trebui să se protejeze , dar și încercarea Bisericii de a folosi politicienii este la fel de inadmisibilă. O Biserică se bazează pe credincioșii ei și nu pe instrumentele statului. Statul este obligat să fie neutru în relația cu toate cultele religioase. Ori, în momentul în care Biserica Ortodoxă Română face presiuni asupra instituțiilor statului să contribuie financiar la ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului, e o problemă. De ce ar trebui să plătească contribuabilii din țară, pentru o catedrală din București, de care probabil nu vor beneficia niciodată. E ca și când ar finanța un spital din București. Dar mai constat că în sondajele de opinie, imaginea Bisericii Ortodoxe Române s-a deteriorat grav în ultimii ani. O pierdere de 20 de procente, de la 85%, la 65% este o pierdere pe care Biserica poate să o neglijeze, dar este semnificativă. Este de fapt cea mai mare cădere de imagine a unei instituții publice în România în ultimii 20 de ani.
Domnule Pârvulescu, ne puteți spune care sunt sursele de finanțare ale Asociației Pro Democrația?
Sursele de finanțare ale Asociației Pro Democrația vin în general din proiecte. În momentul de față sunt proiecte pe care le realizăm în parteneriate cu fundații germane, cum ar fi de exemplu Fundația Friedrich Herbert. În afara acestor programe, am avut și o finanțare pe care am încheiat-o prin fonduri europene și vom începe o finanțare pe fonduri norvegiene. Contribuția de 2% nu reprezintă o oportunitate financiară pentru asociație, iar anul trecut în Forumul Constituțional am mai avut susținerea financiară a Comisiei de la Veneția și o sponsorizare de la EXIM Bank, o sponsorizare pentru reuniunile Forumului Constituțional. Nu avem nicio altă sursă de finanțare și de altfel asociația și-a redus în mare măsură activitățile tocmai pentru că resursele au scăzut. Dar anul 2014 pare să fie un an bun, prin faptul că avem deja proiecte în derulare care acoperă necesitățile, vom semna un nou contract cu fondurile norvegiene care ne va permite să observăm cu toate forțele alegerile prezidențiale. Suntem de asemenea prezenți și în Ucraina, la alegerile de acolo cu o mică echipă , iar la alegerile europene vom avea echipe mobile și câteva zone în care vom observa alegerile prin observatori locali.
Ciprian Traian STURZU