AcasăEditorialÎN SÂNGELE NOSTRU CAD STELE...

ÎN SÂNGELE NOSTRU CAD STELE…

Sărbătorile de iarnă la români ne reașează în rând cu credința creștină, după un an întreg de păcate și erori înmagazinate, cu voia sau fără de voia noastră.

Sunt zile care te umplu de o căință în evoluție și de un act reflex de împăcare cu toți aceia cu care ai intrat, de-a lungul, anului, pe contrasens…

Împăcarea e un act religios și o voluptate a spiritului, prin care ne dispensăm de răutate cu un zâmbet de bucurie și cu o emoție absolut religioasă, neasociată imediatului material al existenței, ci mai degrabă înlăuntrului nostru metafizic.

În preajma Crăciunului, involuntar, privirea noastră se furișează spre Cer, descoperindu-ne, subit, filonul acela de umanitate care zace latent în noi și care este pus în mișcare, mai ales, în preajma „Nașterii cu trup și suflet a Domnului nostru Iisus Hristos.” (vezi Luca II, 1-21)

craciun fericitEste o sărbătoare a creștinătății, care ne pune în valoare izvorul acela curat și rodnic al sufletului, redându-ne credinței străbune și primenindu-ne moral ori de câte ori o luăm razna cu gândul, cu fapta, cu moravurile.

În felul acesta, cu fiecare Crăciun pe care-l întâmpinăm, în pridvorul caselor durate din lut ale părinților și bunicilor noștri, ispășim un act de curăție spirituală. Redevenim ceea ce fusesem meniți a fi la nașterea noastră: cucernici, buni, iertători și iubitori de oameni. În sângele nostru cad stele care ne redau sclipirea, optimismul și avântul de a crede în Dumnezeu și în semenii noștri, fiindcă o voce neașteptată îți dezvăluie că nu ești singur pe pământ. Că trebuie să te înalți deasupra amărăciunilor și a rătăcirilor de peste an, să te dezlegi de gândurile necurate și să împlinești miracolul de a fi fost creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.

Nu-ți zvâcnesc tâmplele în preajma Crăciunului? Nu te cuprinde un fior metafizic când asculți colindele străbune? Nu ești, parcă, altul în aceste zile aflate sub semnul sublimului? Nu simți, Omule, o voluptate secretă, care îți anulează toate înfrângerile de peste an? Nu simți nevoia de a face ceva pentru cel aflat în suferință? Pentru cel flămând, pentru cel singur, pentru cel abandonat, pentru cel în care omenescul din el s-a uzat? Nu simți că trebuie să faci ceva pentru propria-ți Omenie?

De la vierme la împărat, vietățile se bucură, se înfioară și gem în Dumnezeu, întinzându-și duhul, aripile, mâinile și cugetul spre Cer, fugind de urâtul din lume și căutându-și alinare în Hristos, în ieslea Domnului, în care găsi-vor încă aurul, tămâia și smirna izbăvirii lor!

Deja auzim îngerul cum glăsuiește: „Nu vă temeți. Căci, iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. Căci vi s-a născut, astăzi, Mântuitor, care este Hristos Domnul, în Cetatea lui David. Și acesta va fi semnul: veți găsi un prunc înfășat în iesle.”

Crăciun Fericit!

Dumitru Sârghie

30 COMENTARII

  1. Se implinesc anul acesta 68 de ani de cand, amenintat cu uciderea a 1.000 de studenti arestati pentru demonstratiile desfasurate impotriva regimului comunist şi aflandu-se in Palatul Elisabeta inconjurat de trupele inarmate Tudor Vladimirescu ale guvernului Groza, Regele Mihai a fost fortat sa abdice.
    In 1947, Romania ramasese singura monarhie din blocul rasaritean. Dupa abdicarea regelui Mihai la 30 decembrie 1947, comunistii au proclamat in aceeasi zi instaurarea Republicii Populare Romane, iar pe 13 aprilie 1948 a fost promulgata noua constitutie republicana Aceasta pana la 21 august 1965, cand a fost adoptata o noua constitutie care proclama Republica Socialista Romania. In decembrie 1989, am fost ultimii din blocul rasaritean care ne-am eliberat (am fost eliberati ?) de comunism,dar nu am scapat de comunisti, cand s-a revenit la numele de Romania, dar pastrandu-se forma de guvernamant republica (constituţia din 1991, revizuita în 2003).De fapt si de drept,Majestatea Sa Regele Mihai I este Suveranul Romaniei,deoarece in 1947 nu s-a tinut seama de Constitutia din 1923.
    Cei 26 de ani de republica postdecembrista, in care fosti comunisti sau oameni din esalonul doi comunist au condus tara cu metehnele lor vechi, nu au reusit schimbari profunde pozitive (comparati realizarile acestor 26 de ani cu realizarile perioadei de 23 de ani de monarhie 1918-1940). Au fost retrocedate partial unele proprietati, dar nu a fost retrocedata forma de guvernamant, monarhia constitutionala. Dezideratul enuntat mai sus este departe de a fi atins. Oamenii traiesc prost, in marea lor majoritate.Salariul minim pe economie este cel mai mic din Europa. In cei 28 de ani de republica postdecembrista avem o clasa politica corupta si imbogatita peste noapte din banul public.PSD este promotorul coruptiei din Romania..
    Ce putem face noi, romanii, ca Romania să reziste în aceasta lume nedreapta ? Cum putem atinge dezideratul enuntat mai sus? Cum putem scapa de comunism si de comunistii vopsiti in democrati pentru totdeauna? Cine poate dirija şi superviza acest proces greu, de refacere morala a societatii si de integrare în lumea civilizata? De modernizare, dar cu pastrarea traditiilor moral crestine? Eu cred ca doar un Rege, intr-o monarhie constituţională. Uitati-vă la Regatul Unit si la celelalte monarhii din Europa (si din lume). Cand ai soareci, aduci pisica. Caand ai comunisti, aduci monarhia.Anul 2016 este anul monarhiei…Dumnezeu sa binecuvanteze Coroana Romaniei,Familia Regala si Neamul Romanesc!

  2. In 2016 politicienii si jurnalistii vor renunta la ” jocul de-a poarca” in favoarea ” JOCULUI CA MARGELE DE STICLA”.

  3. Multi contesta rezultatele cercetarilor mele privind REFLEXELE, argumentand ca ele se bazeaza doar pe experimente cu caini. Le raspund ca se inseala ; daca traiam in ” epoca foiletonistica ” ( 2015) si faceam experimentele cu JURNALISTI, ajungeam la acelasi rezultat.

    • Stii ce s-a intamplat dupa moartea cainelui?Suna clopotelul si saliva…Pavlov.Asa si la noi in judet ,a murit comunismul si multi saliveaza!

    • Este vorba de ” trezire “. Sper sa depasec, cu bine, ” epoca foiletonistica”.

  4. De Craciun sa aveti ” … un chip schimbat si iluminat si, totodata, ochii in lacrimi”.

  5. Este vorba de o andragogie ” bine temperata “. Alegatorul trebuie sa ramana “IN PESTERA”, pentru binele lui. Cel “opresat” ( manipulat) trebuie sa-si iubeasca “opresorul” ( manipulatorul). Inocularea ” fricii de libertate ” este esentiala; libertatea presupune responsabilitate. Opresorii ( manipulatorii ) ACTIONEZA DIN INSTINCT . Cel mai adesea acestia sunt CABOTINI INCULTI ( scriu mai mult decat citesc ; daca “inteleg” ceva din ce au citit , ” intelegerea” le este marcata , involuntar, de mentalul acaparat de patternul gandirii comuniste ) Abundentele referiri la epoca comunista ( in lipsa de alte repere) epuizeaza rarii cititori.

  6. Profesionalismul in orice domeniu, cu atat mai mult in jurnalismul autentic practicat de DUMNEAVOASTRA, atrage resentimente.

      • Citirea oricarui articol scris de Domnul Sargie te ajuta sa-ti deschizi o ” fereastra a spiritului ” spre noi orizonturi . Prea multe ferestre deschise , totusi, pot genera curent .

    • Jurnalismul practicat de Domnul Sarghie este o forma elevata de ” ANDRAGOGIE “.

      • Este vorba de o andragogie ” bine temperata “. Alegatorul trebuie sa ramana “IN PESTERA”, pentru binele lui. Cel “opresat” ( manipulat) trebuie sa-si iubeasca “opresorul” ( manipulatorul). Inocularea ” fricii de libertate ” este esentiala; libertatea presupune responsabilitate. Opresorii ( manipulatorii ) ACTIONEZA DIN INSTINCT . Cel mai adesea acestia sunt CABOTINI INCULTI ( scriu mai mult decat citesc ; daca “inteleg” ceva din ce au citit , ” intelegerea” le este marcata , involuntar, de mentalul acaparat de patternul gandirii comuniste ) Abundentele referiri la epoca comunista ( in lipsa de alte repere) epuizeaza rarii cititori.

  7. Numai citindu-l pe Domnul Sarghie veti intelege cu adevarat KALOKAGATHIA.

    • Fausticul , din (ne)fericire, este puternic dominat de un donquijotism provincial.

      • Mai degraba, in cazul MS, se poate vorbi despre ” horatianism”. Vom reveni, argumentand afirmatia.

  8. Pretinzi că eşti avocat, dar faci acuzaţii, fără să ai vreo dovadă. E riscant, dle avocat…Nu e bine să te iei de un om, aşa din senin, fără să-ţi fi făcut vreun rău.Dimpotrivă…Ţi-am cultivat ideile şi ţi-am dat multă dreptate de-a lungul timpului. Am şi dovada. Faptul că un cretin , ăla mic cu capul mare, a făcut din PNŢCD, un mare nimic, nu e vina mea. Şi că a pus la Olt un socialist ţn frunte, care te-a dat afară din funcţia de consilier, iar nu e vina mea. Adevăraţii tăi inamici sunt alţii, nu eu. Dar te răzbuni pe mine. Eu, ca ziarist am consemnat doar ce a zis Florescu la Conferinţe…Bani de ce să-mi dea? fEREŞTE-TE DE ASTFEL DE ACUZAŢII, TE ROG…e ÎN BINELE TĂU! îN REST, SĂ FII SĂNĂTOS ŞI SĂ AĂ MULŢI CLIENŢI CA AVOCAT…

  9. pt.violete!Te superi fără rost pe unul care nu -ţi este duşman; ţi/am pus o întrebare fără nicio răutate şi faci aprecieri la nervi fără nicio raţiune.Eu, şi mulţi ca mine, nu am făcut compromisuri .Ai făcut d-ta şi cu Florescu pe care l-ai etalat cu mari gânditori politici şi l-ai ajutat , ştii cum!Câţi bani ti-a dat?Gândeşti eronat, nerecunoscând prietenii ce te-au făcut în anii ,,prohibiţiei” mare director de Cămin cultural, fapt ce poate îl consideri un compromis!!!!Să te uiţi în oglindă d/ta! Eu mă uit în oglindă fără jenă şi nu am ce să mi reproşezl.Eu am luptat şi am suferit!Ieri îi criticaţi pe Bărbulescu şi pe Vâlcov, astăzi slujiti la televiziunea lor.Asta da moralitate!

  10. ]n slujba mafiei pesediste au fost , mai întâi ţărăniştii dvs., şi, apoi, cu vârf şi îndesat, liberalii, care sunt şi acum. Ca ziarist, am făcut destule compromisuri, dar mai puţine decît aţi făcut dvs. ca primar …Crăciun Fericit!Uitaţi-vă-n oglindă şi apoi, puneţi altora întrebări despre moralitate!

  11. Am văzut partial emisiunea de astăzi cu ,,printul” Paul de la CJ.Mă doare faptul că după acest ,,potop la lui Noe’, respectiv,acţiunea DNA, asemenea oameni încă mai există în instituţiile statului.Era necesară o întrebare: Cătălin Rotea ,fostul Prefect, mai poate îndeplini functie de conducere în instituţiile statului? Şi altceva mult mai important:Vă reproşaţi,domnule director D.-S, ceva ce nu aţi înfăptuit sau aţi înfăptuit cu vinovăţie în lunga dvs. carieră de jurnalist? Mai precis: aţi fost sau nu în slujba mafiei PSD-iste?Şi de la un creştin:Sărbători fericite tuturor!

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments