Trecut-au anii…
Casa Ghentzer – str. Lipscani nr. 10, 1920, stil modernist
Cine n-a fredonat în anii ’70 melodii precum „E vina mea”, „Ninge-ntruna” sau „Vor trece anii”? Dar, cine știe că ele ajungeau la noi, pentru că mari doamne ale muzicii ușoare românești, ca Margareta Pâslaru sau Luminița Dobrescu, erau acompaniate de formația condusă de Paul Ghentzer.
Paul Ghentzer s-a născut în Slatina, în familia comerciantului de cofetărie Nicolae Ghentzer, a copilărit în casa de la numărul 10, de pe Lipscani. A făcut liceul la „Radu Greceanu” și Facultatea de Matematică la București. Cei care l-au cunoscut își amintesc cât de frumos cânta la acordeon… A început să cânte la acordeon și a ajuns să-și facă propria formație – „Paul Ghentzer Group”.
La București, a avut șansa, după propria-i mărturisire, să cânte „prin acele timpuri la radio și televiziunea proaspăt înființată”. A dus televiziunea și la Casa de Cultură „Grivița Roșie”, unde era „instructor cultural și șef de orchestră” și, unde, într-o zi, a venit la Cercul de muzică ușoară, „o școlăriță frumoasă , cu codițe și ochi mari”, care-i va impresiona pe cei prezenți cu vocea ei „specială și inconfundabilă”.
Așa se face că nu se poate vorbi despre debutul Margaretei Pâslaru în muzica ușoară, fără să se amintească de Paul Ghentzer, cel care a acompaniat-o la primul ei cântec cu care s-a lansat în 1958. A început o lungă colaborare între cei doi mari artiști, emisiuni de varietăți la televiziune (realizate de Valeriu Lazarov), înregistrări la Electrecord sau turnee în țară, cum ar fi cel făcut „cu trenul și vagonul de dormit” și intitulat „Vine, vine Margareta…” – după cum își amintește Paul Ghentzer.
Paul Ghentzer va colabora și cu alți artiști ai vremii: Liviu Tudan (care a făcut parte din formația „Paul Ghentzer Group”, ca basist și solist vocal), Anda Călugăreanu (pe care a acompaniat-o în interpretarea cântecului „Nu te supăra”) sau Luminița Dobrescu, cu piesa „E vina mea”. Și toate astea când „vremurile erau cam neprietenoase”. Din cauza acestor vremuri neprietenoase credem că întreaga familie Ghentzer va pleca la București.
Până atunci, slătinenii se vor bucura de delicatesele Cofetăriei „La Ghentzer”, de pe Lipscani, deținută de Nicolae Ghentzer, tatăl artistului Paul Ghentzer. Nicolae Ghentzer era născut la Ocnele Mari, județul Vâlcea, iar soția sa, Ecaterina, la Bacău. Se pare că și bătrânul Ghentzer era pasionat de muzică. Potrivit „referințelor”, cerute și primite de Camera de Comerț și Industrie Olt, Nicolae Ghentzer fusese judecat în anii ’30 pentru „contravenție la Legea compozitorilor români”. Nu știm în ce a constat această „contravenție” și nici dacă a avut legătură cu cea legată de „afișajul public”. Cu siguranță însă nu avea legătură cu o altă pricină în care fusese judecat Nicolae Ghentzer și anume că „fumul din curtea sa a intrat în camerele vecinului Rădulescu Poboran”.
Nu știm nici de când deținea cofetăria, dar ne place să credem ceea ce se spune cum că, după ce Regina Maria a venit în Slatina, cu ocazia dezvelirii Monumentului Ecaterinei Teodoroiu, gustând, se pare, din delicatesele cofetăriei lui Nicolae Ghentzer, acesta ar fi devenit furnizorul Casei Regale.
Familia Ghentzer nu va uita, totuși, orașul în care și-a petrecut o parte importantă a vieții. Prin anii ’80, Paul Ghentzer și formația sa îi vor încânta pe slătinenii adunați pe Dealul Grădiște (unde, cu siguranță, și el copilărise), așa cum, altădată, tatăl său îi bucurase cu delicatesele cofetăriei sale.
Elena Sîrghie – Fragment din volumul în curs de apariție “În spatele zidurilor” (Povești și povestiri slătinene)