AcasăPoliticaÎn toamna anului 2008, pesedistul Dan Șova spunea că Băsescu n-a încălcat...

În toamna anului 2008, pesedistul Dan Șova spunea că Băsescu n-a încălcat Constituția!

În toamna anului 2008, actualul ex-ministru Dan Șova avea o oarecare admirație pentru președintele Traian Băsescu. Dan Șova spunea atunci – cu subiect și predicat – că, respectând deciziile Curții Constituționale – Traian Băsescu nu a încălcat niciodată Constituția, situându-se „în limitele legii fundamentale”.

Mai mult, Dan Șova atrăgea atunci atenția mass-mediei și tuturor celor care-l criticau pe Traian Băsescu, că domnia-sa nu este de acord cu ideea că președintele a încălcat în vreun fel legea fundamentală, declarând ritos: „Dacă încălcarea Constituției de către președintele țării ar fi fost o realitate obiectivă, aceasta ar fi fost un lucru foarte grav… Dar nu s-a întâmplat așa ceva.”

Fragmentul pe care vi-l prezentăm astăzi, cu privire la această inedită poziție a unuia dintre cei mai mari inamici de astăzi ai președintelui Băsescu, face parte dintr-un amplu interviu acordat de d-l Dan Șova publicației CARDINAL – supliment de campanie al săptămânalului LINIA ÎNTÂI, editat exact în toamna anului 2008… Atunci când senatorul Ion Toma l-a introdus pe Dan Șova pe listele de candidați PSD pentru  Senatul României. Iată textul!

„Reporter: Pe vremea pesedismului luminos se spunea că Ion Iliescu încalcă vârtos Constituția. Acum se spune acest lucru despre Traian Băsescu. Care este adevărul?

Dan Șova: Nu cred că vreunul dintre șefii de stat ai României a încălcat Constituția. Președintele Ion Iliescu în mod cert nu a încălcat legea fundamentală creată în timpul guvernării domniei-sale și nici nu-mi aduc aminte să fi fost vreun om serios care să fi făcut o asemenea afirmație.

sova dan 594În cazul președintelui Băsescu, lucrurile sunt puțin mai complicate. Cea mai mare parte a clasei politice și o mare parte a mass-mediei a susținut încălcarea legii fundamentale de către domnia-sa.

Nu sunt întrutotul de acord cu această idee. Dacă încălcarea Constituției de către președintele țării ar fi fost o realitate obiectivă, acesta ar fi fost un lucru foarte grav. Președintele Băsescu a forțat limitele Constituției și a pus în discuție modul de interpretare al unor articole din legea fundamentală, provocând mai multe conflicte constituționale între autorități. Dar, însuși conflictul între autorități este reglementat de Constituție, iar arbitrul acestui conflict este Curtea Constituțională. Simpla declanșare a conflictului constituțional între autorități însă nu reprezintă o încălcare a Constituției. Iar președintele Băsescu și-a limitat totuși acțiunea politică la declanșarea, repetată este adevărat, a conflictului între autoritățile statului. Dar trebuie să observăm că domnia-sa a acceptat, în mod corect, Deciziile Curții Constituționale, care uneori i-au fost favorabile, iar alteori au dat dreptate adversarilor politici ai domniei-sale. Respectând Deciziile Curții Constituționale, președintele Băsescu s-a situat în limitele legii fundamentale. Dacă nu ar fi respectat Deciziile Curții Constituționale, atunci ar fi fost o problemă într-adevăr foarte gravă. Dar nu s-a întâmplat așa.”

LINIA ÎNTÂI


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments