AcasăEvenimentInaugurarea Bisericuței de lemn și a celor trei monumente dedicate eroilor din...

Inaugurarea Bisericuței de lemn și a celor trei monumente dedicate eroilor din primul și Al Doilea Război Mondial!

Ziua Armatei Române este ziua când în România se sărbătorește Armata Română, care la data de 25 octombrie 1944 a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord. Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată de Decretul nr. 381 din 01.10.1959.

Moment simbolic în istoria poporului român, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet, ziua de 25 Octombrie este Ziua Armatei Române, o zi de glorie și de cinstire pentru eroismul și jertfele prin care, de-a lungul vremii, oștirea noastră și-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-și misiunea nobilă de a apăra unitatea națională și integritatea teritorială a statului român.

izbiceni int manifestareLa 25 octombrie 1944, glorioasa armată română elibera ultima localitate românească de sub ocupație străină: orașul Carei. Prin lupte grele și sângeroase și fapte de eroism, Armata Română a reîntregit Transilvania străbună, leagănul națiunii și civilizației romanești, din al cărui trup fusese răpită partea de nord-vest, prin odiosul dictat de la Viena.

Acțiunile militare purtate de Armata Română în bătălia pentru Ardeal alcătuiesc un drum glorios, soldat pe pământul transilvan cu numeroase jertfe. Mii de militari din cadrul Armatei a IV-a, comandată de bravul general Dăscălescu, și trupele armatei I ale neînfricatului general Atanasiu au căzut vitejește în luptele sângeroase de la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș, Oarba de Mureș, Păuliș, Turda, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare și Carei, în total peste 50.000 de oameni (morți și răniți).

Și pentru comuna Izbiceni Ziua de  25 octombrie a.c. a fost una cu totul și cu totul specială. Primarul Mircea Velica, dimpreună cu Consiliul Local Izbiceni, s-a întrecut pe sine organizând o manifestare care va rămâne adânc încrustată în memoria locuitorilor acestei localități.

Sfintire biserica si monument Izbiceni 2015 foto Valeru Ciurea (11)Așadar, 25 octombrie 2015, un sobor de preoți, în fruntea căruia s-a aflat Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, a oficiat Slujba de Sfințire a noii Bisericuțe din lemn și a celor trei Monumente pe care se află numele eroilor locali, care au murit pentru patrie, în cele două războaie mondiale.

Astfel, comuna Izbiceni se poate mândri cu lăcașul bisericesc, o adevărată bijuterie arhitecturală din lemn, locaș înălțat la inițiativa preotului Mihai Laurențiu Velica, pe cheltuiala primăriei, a consiliului local, a enoriașilor din Izbiceni, precum și a unei generoase companii de construcții. Proiectul acestei bisericuțe poată semnătura specialiștilor de la Muzeul Satului, iar printre cei care au pus umărul la ridicarea ei, din punct de vedere material și spiritual, a fost însăși rapsodul Tudor Gheorghe, un prieten al Izbiceniului.

Sfintire biserica si monument Izbiceni 2015 foto Valeru Ciurea (12)Liturghia duminicală în aer liber a continuat cu sfințirea celor trei monumente pe trupul cărora sunt încrustate numele celor 270 de locuitori ai comunei, care și-au lăsat oasele pe câmpul de luptă, în Primul și Al Doilea Război Mondial.

A fost prezent la această cinstită adunare și pictorul care a realizat minunata frescă a Complexului dedicat eroilor neamului, anume Ioan Drăghici. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, precum și al Asociației de Reconstituiri Istorice, Ioan Drăghici s-a îmbrăcat, la acest eveniment, întocmai ca un ostaș al Armatei Române din Războiul pentru Întregirea Neamului.

Sfintire biserica si monument Izbiceni 2015 foto Valeru Ciurea (34)Locuitorii comunei Izbiceni au fost prezenți, cu mic cu mare, la această vrednică și patriotică manifestare, trăind momente unice. La eveniment au fost prezenți Paul Stănescu, președintele CJ Olt, Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt, deputații Virgil Delureanu și Alexandru Stănescu, șefi ai unor instituții deconcentrate din Olt, reprezentanți ai Armatei, cum ar fi col.(r) Ilarie Constantin și col. (r) Victor Epure, primarii comunelor Nicolae Titulescu, Ianca, Vișina, Rusănești, Cilieni, Tia Mare, Giuvărăști, Gârcov etc.

Sfintire biserica si monument Izbiceni 2015 foto Valeru Ciurea (13)De asemenea, lângă primarul Mircea Velica s-au mai aflat prof. Iulia Dima (din cadrul IȘJ Olt), prof. Minea Grigorie, prof. Leulescu de la Caracal și sculptorul Alexandru Marinete. Un prieten special al Izbiceniului, poetul George Stanca, a fost, de asemenea, prezent la această sărbătoare de spirit, inimă și naționalism curat.

În cuvântul său, printre altele, președintele CJ Olt, Paul Stănescu, a spus: „La această măreață sărbătoare, cu ocazia Zilei Armatei Române, se cuvine ca tuturor Eroilor Neamului și Veteranilor de Război, celor care și-au dat viața pentru libertatea, unitatea și integritatea României, să le aducem un călduros și pios omagiu și să le transmitem, peste timp, gânduri de recunoștință veșnică din partea generațiilor de azi, din partea noastră, a tuturor!”

Dumitru Sârghie
(Foto Valeru Ciurea)Sfintire biserica si monument Izbiceni 2015 foto Valeru Ciurea (21)

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments