Acasă„Încuratul Cailor de Sân’ Toader” – ediția a VIII-a
Array

„Încuratul Cailor de Sân’ Toader” – ediția a VIII-a

În week-end-ul trecut, pe stadionul Mărgheni din comuna Brâncoveni, s-a desfășurat cea de-a VIII-a ediție a sărbătorii comunei intitulate „Încuratul Cailor de Sân’ Toader”, organizată de Primăria Comunei Brâncoveni, Consiliul Local Brâncoveni și Centrul Cultural Brâncoveni. S-au înscris sute de crescători de cai din județul Olt, dar și din zonele limitrofe. Au mai fost prezenți Marius Oprescu – președintele Consiliului Județean Olt, Virgil Delureanu – vicepreședinte Consiliul Județean Olt și deputatul PSD de Olt Marius Iancu.

După slujba preoților din comună și stropirea cailor cu agheasmă, a avut loc parada cailor, prin satul Ociogi, urmată de o demonstrație de echitație, concursuri de frumusețe și tracțiune, cabalinele concurând la tragerea unui buștean greu.

brancoveni san toader cai 2018 2„Ne aflăm la cea de a VIII-a ediție «Încuratul Cailor de Sân’ Toader», manifestare tradițională, ce are ca scop păstrarea și promovarea obiceiului de Sfântul Toader. Am avut mai multe etape prin care am trecut, respectiv parada prin sat, cel mai frumos cal, cea mai frumoasă trăsură, tracțiune cai – oaspeți la buștean, tracțiune cai – gazde la buștean. Având în vedere faptul că deja tradițiile, la noi în localitate, începuseră să piară și că simțeam că n-o să le mai găsim, am înființat un ansamblu de dansuri populare, după care am constatat că noi, brâncovenii, nu aveam o sărbătoare a noastră. Fiind o localitate cu mulți iubitori de cai – avem la această oră 120 de cai, am înființat această sărbătoare”, a declarat Ion Cheroiu, primarul comunei Brâncoveni.

Sărbătoarea s-a încheiat cu spectacolul popular „Dragobetele sărută fetele”, susținut de Ansamblul Profesionist pentru Păstrarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Doina Oltului”, avându-i ca soliști pe Carmen Budulan, Neta Soare, Cătălin Bărbulescu, Maria Ghinea, Vasilica Dinu, Ion Crețeanu, și Ansamblul „Mugurașii Brâncovenilor”.

În satul tradițional oltenesc, prima săptămână după Lăsata Secului era Săptămâna Cailor lui Sân’ Toader, iar în fiecare zi se serba câte un cal din herghelia sa. De asemenea, evenimentul de la Brâncoveni a reprezentat reînvierea unei tradiții vechi a comunei oltene cu o bogată istorie. În 1580, în comuna Brâncoveni, s-au născut domnitorii Țării Românești Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu, în anul 1654.

brancoveni san toader cai 2018  1„Se spunea că, acum, caii albi sunt tot atâția câți caii negri, trimiși de Sfântul Toader pe pământ, ceea ce însemna că zilele sunt egale cu nopțile. Se vestea terminarea iernii și începutul primăverii. Fetele întrerupeau șezătorile cu băieții, în această săptămână, nu mai aveau voie să se întâlnească cu aceștia, femeile nu mai aveau voie să lucreze, să spele, să dereticească prin casă. Se spune că, dacă ar fi făcut acest lucru, ar fi fost lovite de caii Sfântului Toader. Nu se mai mânca cu untură sau cu ulei de pește.

În vinerea lui Sân’ Toader, fetele se duceau în grădină, unde își plantaseră «iarbă-mare», o scoteau, cinsteau pământul cu sare și pâine și spuneau: Toadere, Sân’ Toadere, dă codițe fetelor, cât cozile iepelor. Se spălau cu iarba mare pe cap, crezând că astfel vor avea un păr frumos și mătăsos. Flăcăii, după ce își aranjau caii, le puneau foate, iar dimineața îi întreceau sau îi încurau, pe ulițele satului, vrând să demonstreze că a trecut iarna, vine primăvara, caii trebuie folosiți la munca câmpului, dar și să arate comunității cât de harnici au fost ei și cum și-au scos caii din iarnă”, a mai spus primarul din Brâncoveni.

Ionuț DUMITRESCU

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments