AcasăEvenimentÎncuratul cailor de SânToader la Brâncoveni

Încuratul cailor de SânToader la Brâncoveni

Pe stadionul de la Mărgheni din comuna Brâncoveni, județul Olt, s-au adunat, pe data de 13 martie a.c., peste 1500 de iubitori de animale, pentru a lua parte la cea de-a VI-a ediție a sărbătorii „Încuratului cailor de SânToader”.

Invitați au fost câștigătorii ediției precedente, cărora li s-a alăturat Marius Oprescu – vicepreședinte al Consiliului Județean Olt, deputatul Virgil Delureanu, Florian Dumitrescu – directorul CJCPCT Olt și Marin Cristinel Neagu – primarul comunei Șopârlița.

incuratul cailor 2016 brancoveni 1Crescătorii de cai participanți la această a VI-a ediție a concursului au venit nu numai din comunele limitrofe, aproximativ 20 de localități, ci și din Balș – două minunate trăsuri și o pereche de ponei, din Caracal, Câmpulung și din localități ale județului Teleorman.

incuratul cailor 2016 brancoveni 3Sărbătoarea de anul acesta a început, ca de obicei, cu sfințirea cailor de către preotul din localitate și, înaintea așteptatei parade a cailor și trăsurilor, organizatorii au pregătit o surpriză: câteva demonstrații cu cinci cai dresați și antrenați, care au făcut deliciul publicului. Frumoasa paradă a cailor și trăsurilor a încântat locuitorii satelor Ociogi și Mărgheni prin care aceștia au trecut.

A urmat proba de forță (tracțiune), la care au fost înscriși nu mai puțin de 21 de cai, probă care s-a desfășurat pe două secțiuni: oaspeți și gazde. La categoria „Oaspeți”, locul I a fost revendicat de Nicolae Dumitra din Enoșesti, locul II de către Ilie Milos din Fălcoiu, iar locul III de către Ilie Ciocârlan din Slatioara. La categoria „Gazde”, locul I a fost câștigat de Dumitru, locul II de către Vasile Ciobanu iar locul III de către Ionuț Fera.

Organizatorii au mai premiat cele mai frumoase trăsuri (Solomon Butoi din Balș și Oprea Constantin din Caracal), perechea de ponei (Solomon Butoi din Balș) și pe cei cinci proprietari ai cailor dresați. Totodată, la proba de frumusețe, locul I a fost ocupat de Ion Oprișor din Enoșesti.

incuratul cailor 2016 brancoveni 2A fost o ediție foarte reușită, din toate punctele de vedere: cai mulți, frumoși și puternici; participanți din foarte multe localități ale județului dar mulți și din afara acestuia; public numeros; spirit concurențial; voie bună și, foarte important, o vreme prielnică.

„Odată cu trecerea anilor, cresc și pretențiile, atât ale organizatorilor, cât și ale publicului și este necesar ca fiecare ediție să aducă ceva nou, dar în spiritul sărbătorii și al tradiției locului. Și pentru că păstrarea tradițiilor este și unul dintre obiectivele Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt, instituția reprezentată de Florian Dumitrescu – director și subsemnatul, nu putea lipsi. Sprijinul financiar pe care îl acordă acestui eveniment aflat în calendarul de acțiuni aprobat și finanțat de Consiliul Județean Olt se alătură sumelor puse la dispoziție de către autoritățile locale și chiar de sponsori. Și, chiar dacă abia s-a încheiat, toată lumea așteaptă ediție viitoare din sâmbăta SânToaderului”, a declarat Valeru Ciurea – referent de specialitate în cadrul CJCPCT Olt.

Ionuț DUMITRESCU, (foto Valeru Ciurea)


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments