AcasăEditorialIng. Augustin Predel – primar. Comuna Bărăști respiră...

Ing. Augustin Predel – primar. Comuna Bărăști respiră…

La Bărăști, timpul se oprise pe loc. Cale de peste două decenii, istoria acestei așezări străvechi a rămas încremenită în proiect. Absurdul democrației originale, teoretizat în epocă de comunistul Ion Iliescu se instalase aici plenar… Conform cutumelor instaurate de emanații Revoluției din Decembrie 1989, primarul Vergil Gealapu, un cetățean cumsecade, de altfel, ca „fiu al satului”, a făcut exact ce au făcut cei mai mulți primari post-decembriști, indiferent de culoarea lor politică: a perpetuat și înveșmântat NIMICUL, cu hârtie creponată, roșie sau galbenă, conform culorilor politice, din patru în patru ani. Vergil Gealapu a făcut asta un sfert de secol, cam cât a domnit tovarășul Ceaușescu… Un sfert de secol, în care o comunitate, cu oameni harnici și frumoși moral, au înghițit gogoși electorale și și-a trimis fiii, fiicele și nepoții, pe meleaguri străine, ca să-și câștige existența, într-un mod cât de cât civilizat.

augustin predel barasti netDar, cum orice societate are, inevitabil, anticorpii ei, a trebuit să vină și izbăvirea. Un tânăr liberal, de vârsta mandatelor lui Gealapu, Marius Boeru, cu patru ani în urmă, a încercat Marea cu…degetul. A candidat la Primăria Bărăști…N-a câștigat, desigur. Dar a aprins făclia victoriei, prin actul lui temerar. Tineretul care mai rămăsese în comună s-a mobilizat, a citit definiția demnității, și-a ales un candidat cu mare experiență profesională și administrativă și – iată, în 2020, câștigă, fără drept de recurs, alegerile locale. Ing. Augustin Predel, cu echipa de tineret, coordonată de Marius Boieru, cu înțelepții satului, care au dorit schimbarea, dar și cu abilitățile sale pluridisciplinare,  a reușit să-l trimită la pensie, în sfârșit, pe Vergil Gealapu, care chiar avea nevoie de odihnă, după 24 de ani de zbateri în gol…Generația tânără din Bărăști a fost mai unită ca niciodată, a făcut o campanie decentă, europeană, iar Augustin Predel a prezentat alegătorilor un program administrativ și politic coerent și viabil, modern, și nu fantasmagorii care să rămână doar pe hârtie. Iată cheia succesului lui Augustin Predel și a echipei sale. Așadar, comuna Bărăști respiră libertatea obținută atât de târziu..  Înșiși tinerii pesediști, care-l susținuseră pe Gealapu, au spus, de data asta: „Gata, ajunge o măciucă la un car de oale!”

Modelul „Bărăști” trebuia să se manifeste și la Ștefan cel Mare, și la Tătulești, și la Milcov, și la Osica de Sus, și la Gârcov, dar și în alte multe locuri încremenite în proiect, însă, fără un semnal mobilizator și hotărâtor de la conducerea județeană a PNL, aceste schimbări radicale s-au amânat sine die.

Cu echipa sa victorioasă, Augustin Predel are misiunea de a deschide ușa reformelor pe toate planurile, în comuna Bărăști, comună uitată de timp, așa cum sunt uitate de timp  mii de localități din această țară, uitată, parcă, și ea de timp…

Felicitări tânărului liberal Marius Boeru, felicitări noului primar, Augustin Predel, felicitări comunei Bărăști care s-a trezit, parcă, dintr-un somn ce părea că nu se mai sfârșește…

Dumitru Sârghie


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments