AcasăLa ordinea săptămâniiIng. Gabriela Andronie a instaurat ordinea și disciplina în Direcția Agricolă Județeană...

Ing. Gabriela Andronie a instaurat ordinea și disciplina în Direcția Agricolă Județeană Olt!

Se știe că, înainte de „oficializarea” și în patria noastră a pandemiei de Coronavirus, Corpul de Control al Ministrului Agriculturi a fost sesizat pentru a derula o acțiune de control la Direcția Agricolă Județeană Olt (DAJ Olt), cu privire la modul în care au fost alocați și direcționați BANII ÎN Programul Tomata 2019. Prejudiciul s-ar ridica la 195000 euro, adică sunt „aproximativ 70 de dosare cu suspiciuni de fraudă”, așa cum a precizat, la momentul respectiv, noul director al acestei instituții, dna ing. Gabriela Andronie. Suspiciunile au apărut după ce un angajat al DAJ Olt a sesizat că semnătura sa falsificată apare pe mai multe dosare ale unor fermieri din Grădinari, Pleșoiu, Strejești, Tia Mare, Rusănești și Cilieni. Se știe că valoarea ajutorului de minimis pentru tomate este de 3000 de euro / beneficiar / an. Pentru 2019, în județul Olt s-au înscris 5250 de fermieri, iar dintre aceștia 4857 au cultivat tomate în spații protejate în ciclul I, fiind depuse, la acea vreme, documente justificative pentru aproape 5000 de fermieri.

gabriela andronie daj olt 2020 netDin informațiile pe care le avem de la DAJ Olt, aflăm că noul director al acestei instituții, cândva prestigioase, dna ing. Gabriela Andronie, a „coborât milităria din pod”, întărind, prin măsurile ferme luate, atât ordinea cât și legalitatea. Astfel, toate comisiile care sunt programate pentru controlul legalității în teritoriu, pentru verificarea respectării clauzelor stipulate în contractele producătorilor care accesează ajutorul de minimis pentru tomate și usturoi sunt înștiințate exact la ora începerii programului de lucru al DAJ Olt, evitându-se astfel, pe cât posibil, aranjamentele „de noapte” între cei care controlează respectarea legalității și beneficiarii de ajutor. Mai mult decât atât, grație tehnicii moderne din domeniu, informațiile de la fața locului, cele referitoare la suprafețele solariilor, cantitatea de tomate la metru pătrat, se transmit către DAJ, chiar în momentul controlului, cultivatorul trebuind să documenteze că obține 3 tone de tomate la 1000 de metri pătrați. În acest sens, primăriile de care aparțin respectivii cultivatori sunt obligate să delege specialiști de la Centrele agricole aparținătoare, fiind direct răspunzătoare de respectarea legii cu privire la corectitudinea și certificarea fiecărui lot cultivat în parte. La fel și în cazul cultivatorilor de usturoi, cu respectarea procedurilor specifice acestui produs. Cultivatorii de tomate și usturoi, la rândul lor, anunță DAJ Olt, prin notificare, să-și trimită comisiile pentru verificarea culturilor.  Prin rotație, consilierilor DAJ Olt, care verifică aceste culturi, le sunt schimbate destinațiile, de la o zi la alta, tocmai pentru a se putea evita înțelegerile pe sub masă ale acestora cu producătorii, ce doresc să fenteze legea, înscriind în documente date și suprafețe ipotetice, prin care să justifice cei 3000 de euro / ha.

Iată, dragi cititori, un suflu nou în DAJ Olt, reprezentat de dna ing. Gabriela Andronie, directorul acestei instituții, alături de noua sa echipă, care, într-un timp scurt de la numirea sa, se pare că a instaurat ordinea și legalitatea. Vom trăi și vom vedea dacă aceste măsuri ferme, ce se vor completa cu altele pe parcursul derulării programului de minimis, vor fi respectate întocmai și dacă nu cumva noua clientelă politică de dreapta va proceda la fel precum frații lor mai mari din PSD. Doamne ajută!

Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments