AcasăActualitateInspectoratul de Jandarmi Județean Olt – activități de prevenire și combatere a...

Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt – activități de prevenire și combatere a pescuitului ilegal

În această perioadă, Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt a desfășurat, în comun, cu lucrătorii Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură – Serviciul Regional Muntenia, activități de prevenire și combatere a faptelor de încălcare a legislației, în domeniul piscicol, în zona lacurilor de acumulare de pe râul Olt.

Acțiunile jandarmilor sunt în derulare, în domeniul respectării prevederilor legale privind pescuitul sportiv sau comercial, în acest sens fiind organizate acțiuni specifice, pe linia prevenirii și combaterii pescuitului ilegal.

Astfel, cu prilejul realizării acestor activități, în perioada 22-24 februarie a.c., au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale, în valoare de 3000 lei, aplicate pentru nerespectarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 23 din 5 martie 2008 privind pescuitul și acvacultura.

În luna ianuarie 2024, a fost publicat Ordinul nr. 561/2023/11/2024, privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologica a resurselor acvatice vii, în anul 2024, prin care s-au instituit măsuri de prohibiție, pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial, al oricăror specii de pești pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie – 7 iunie inclusiv.

De asemenea, este interzis pescuitul, în scop comercial și recreativ/sportiv, al oricăror specii de pești și alte viețuitoare acvatice vii, în fluviul Dunărea, în zona care constituie frontieră de stat cu Republica Bulgaria, pe o durată de 45 de zile, în perioada 16 aprilie – 30 mai 2024 inclusiv.

A fost instituită zonă de protecție pentru resursele acvatice vii, în 500 m amonte și aval măsurați pe axul albiei minore, din axul longitudinal al podurilor, care au cel puțin un picior, în albia minoră a cursurilor de apă, fiind interzis pescuitul în perioada 1 ianuarie – 15 martie și 1 noiembrie – 31 decembrie.

Prin respectarea acestor reguli, se contribuie la conservarea resurselor acvatice și la menținerea echilibrului în ecosistemul acvatic.

Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular