Săptămâna Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă este organizată, în fiecare an, în luna octombrie, și reprezintă un punct de atracție pentru inspectorii de muncă, serviciile externe de prevenire și protecție, experți și evaluatori din domeniul securității și sănătății în muncă.
Astfel, în perioada 18-20 octombrie 2021, Inspectoratul Teritorial de Muncă a organizat Simpozionul dedicat Săptămânii Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, fiind puse în dezbatere studii și cercetări ale inspectorilor de muncă, precum și exemple de bune practici în domeniul securității și sănătății în muncă, cu scopul îmbunătățirii condițiilor de muncă și a reducerii riscului de accidentare și îmbolnăvire la locul de muncă.
Campania Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă „Locuri de muncă sigure și sănătoase” are, anul acesta, ca temă „Prevenirea și gestionarea afecțiunilor musculo-scheletice de origine profesională”.
Din cauza restricțiilor determinate de pandemia de COVID-19, Simpozionul s-a desfășurat, în sistem on-line. Centrului Regional Olt i-au fost repartizate Inspectoratele Teritoriale de Muncă din județele: Argeș, Teleorman, Vâlcea, Dolj, Gorj, Mehedinți, Caraș-Severin și Timiș, iar la webinar s-au înscris peste 100 participanți.
„În cadrul Simpozionului, au fost prezentate un număr de 17 lucrări editate de inspectorii de muncă de la inspectoratele teritoriale arondate, aceste studii informative oferind o perspectivă asupra diverselor abordări de prevenire a afecțiunilor musculo-scheletice și constituie exemple de bune practici în care sunt prezentate inițiativele, factorii de reușită și provocările întâmpinate de angajatori în activitatea de a crea locuri de muncă sigure și sănătoase.
Afecțiunile musculo-scheletice de origine profesională sunt considerate în momentul actual cea mai frecventă problemă de sănătate asociată muncii și una dintre cele mai frecvente cauze de invaliditate și concediu medical. Ele variază de la disconfort și dureri minore până la afecțiuni medicale mai grave, care necesită concediu sau tratament medical. În cazurile cronice, pot duce chiar la handicap și la renunțarea la activitatea profesională.
Acțiunile de prevenire ale angajatorilor ar trebui să se axeze pe prevenția primară bazată pe evaluarea riscurilor specifice și asigurarea de informații lucrătorilor cu scopul conștientizării asupra riscurilor la care se supun, dar și de aplicare a unui plan de prevenire și protecție adecvat, bazat pe studii și cercetări, chiar dacă punerea în practică înseamnă costuri.
Avem convingerea că ideile și sugestiile expuse vor contribui la dezvoltarea politicilor de securitate și sănătate în muncă de combatere a afecțiunilor musculo-scheletice de origine profesională”, a declarat inspector șef Constantin Cristian Ungureanu, director executiv al ITM Olt.
Dragoș Sîrghie