AcasăActualitateInstituția Prefectului de Olt: Mario De Mezzo – viziune și obiective strategice!

Instituția Prefectului de Olt: Mario De Mezzo – viziune și obiective strategice!

Așa cum a promis la înscăunarea sa, azi, 9 august, a.c., prefectul liberal Mario De Mezzo și-a prezentat, în rezumat, viziunea și obiectivele strategice ale mandatului său, într-o conferință de presă transmisă live pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului Județului Olt. În extrasul pe care l-am „subtilizat” din Comunicatul de presă remis presei aproape libere din județul absurdului lui Eugen Ionescu, de către instituția sus amintită, reținem și transmitem către popor următorul mesaj girat de domnul prefect:

«Domnul prefect Mario De Mezzo a trasat câteva direcții strategice de acțiune, detaliate mai jos, explicând, de asemenea, cum vede acest rol extrem de important în comunitate. În debutul conferinței, prefectul a explicat că își va petrece mai mult timp pe teren decât în instituție, ca dovadă vizitele derulate deja în primării, instituții deconcentrate și structuri MAI în primele trei zile de mandat, pe lângă întâlnirile și ședințele operative. Misiunea anunțată de Mario De Mezzo, dincolo de toate atribuțiile clar prevăzute de legislația în vigoare, este să contribuie la dezvoltarea județului prin investiții, eficientizarea serviciilor publice și la creșterea accesului locuitorilor județului Olt la educație și sănătate. De asemenea, acesta a anunțat în premieră constituirea unui taskforce pentru investiții și fonduri europene la nivelul județului, cu specialiștii din primării și alte instituții publice care pot accesa finanțări europene. „Nu știu să existe o structură similară în țară. Ceea ce voi propune tuturor instituțiilor publice din județ este să reunim, inițial săptămânal, apoi bilunar, fizic, online sau hybrid, toți oamenii care au în fișa postului atragerea de fonduri europene pentru a vedea ce oportunități există, ce blocaje avem, unde putem interveni. Voi intermedia inclusiv discuții tehnice cu reprezentanți ai MIPE și alte instituții din administrația centrală, care să ne poată sprijini în atragerea de fonduri și deblocarea diverselor probleme. Participarea în acest taskforce nu va avea la bază niciun fel de criteriu politic – și dacă anumiți primari sau șefi de instituții nu vor accepta participarea colegilor la aceste întâlniri, din rațiuni politice, vor răspunde în fața electoratului anul viitor, nu în fața mea (…).

Îi rog pe locuitorii din județ care întâmpină orice fel de blocaj, problemă, dificultate în interacțiunea cu orice instituție publică din județ să mă anunțe imediat și mă voi implica personal în remedierea situației. Oricine sună la cancelaria prefectului și cere numărul meu de mobil îl va primi și vă rog să nu ezitați. Suntem în serviciul public, în slujba cetățeanului, și mă voi asigura că, în mandatul meu, fiecare angajat plătit din banii dumneavoastră va înțelege pe deplin această imensă responsabilitate!”

Domnul prefect a subliniat cu tărie faptul că „Instituția Prefectului și prefectul în sine pot juca un rol mult mai activ în dezvoltarea și dinamica județului Olt”, deplângând, cumva, faptul că, până în prezent, cele două entități care țin direct de Guvernul României, au fost, oarecum, subestimate. Mario De Mezzo a declarat că își asumă această misiune de a-i reda Instituției Prefectului rolul cuvenit, promițând solemn că va fi într-un contact permanent pe teren  „cu cetățenii, cu oamenii”, fără, însă, să neglijeze „treburile administrative, rutina, pe care un prefect le are, în fiecare zi”. Domnia sa a avut, deja, în cele trei zile de când a preluat „divanul prefectural”, întâlniri cu instituțiile de forță din județ, cu oamenii, cu o serie de primari, reușind să-și prefigureze tocmai viziunea strategică prezentată aici.

În altă ordine de idei, trebuie spus că, această primă conferință a noului prefect, pregătită conform tuturor normelor oficiale, a avut o savoare aparte, având în vedere interesul major al presei locale privind culisele politice ale demiterii ex-prefectului Florin Homorean, dar și acel interes cu referire la viitoarea conducere a PNL Olt, cu tot ce presupune un asemenea scenariu.

Având proprietatea cuvintelor și fiind destul de abil în a le întrebuința, pentru a ieși din încercuirile jurnaliștilor, avizi de știri-bombă, Mario De Mezzo a calmat, cu diplomație, spiritele curioase, promițând o altă întâlnire cu presa alutană, în care să se dezbată probleme strict politice. Domnia sa a spus. „Aceasta este prima mea conferință de presă, în calitate de prefect. Obiectivul meu a fost să vă prezint strategia și viziunea mea pentru județ. Vă înțeleg nerăbdarea și dorința de a pune întrebări politice. Vă promit că inclusiv politic am să vă răspund la toate. Iar răspunsurile mele vă vor plăcea…» 

După cum am subliniat, deja, Mario De Mezzo a răspuns cu diplomație și abilitate întrebărilor, în avalanșă, ale jurnaliștilor din Olt, dovedindu-și, încă o dată, propria-i experiență jurnalistică și, de ce nu?, politică. Întrebarea adresată din „tranșeul” ziarului „Linia întâi” a sunat în felul următor: „Domnule prefect, în viziunea dumneavoastră preponderent administrativă și, deci, mai puțin politică, așa cum spuneți, cum veți opera dumneavoastră, pentru a scoate politica, bunăoară, din Inspectoratul Școlar Județean, unde sinecurile sunt repartizate judicios, ca și la Curtea Constituțională, conform unui algoritm politic bătut în cuie? Adică, la trei pesediști, un liberal… cam așa, nu știu exact…”

Răspunsul, previzibil, nu s-a lăsat așteptat: „Domnule Sîrghie, dintre toți de aici, dumneavoastră mă cunoașteți cel mai bine. Eu nu voi lucra cu oameni politici… Eu voi lucra cu profesioniști. Cei care sunt profesioniști vor rămâne, cei care nu sunt încă pot deveni, în caz contrar își vor găsi de lucru în altă parte!”

Sincer, nu știu cum vor evolua lucrurile din zona acestei Instituții a Prefectului de Olt… Tata, Dumnezeu să-l ierte, avea o vorbă: „Cât e nouă, sita stă-n cui!” Nu știm cu precizie nici cine va urma la conducerea PNL Olt, deși bănuim… Mi-a spus, recent, un prieten, care are „ureche muzicală”, referitor la „cestiunea” în cauză: «Nici răul și nici binele nu durează o veșnicie! Și dintr-o parte și din cealaltă, se intercalează, tot timpul, un fel de interMezzo, care poate salva sau nu „opera” in integrum»! Un fel de Oracolul din Delphi…

Punctum!

Dumitru Sîrghie


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments