AcasăÎntâlnire pentru minte, inimă și literatură – ediția a V-a
Array

Întâlnire pentru minte, inimă și literatură – ediția a V-a

 Întâlnirile pentru minte, inimă și literatură la Vladu Nica din Osica, organizate de Asociația Culturală Pro Memoria, au continuat duminică, 18 mai a.c., în Sala de festivități a Liceului Teoretic „Ion Gh. Roșca” din localitate, cu a cincea ediție.

În deschidere, Ioan Paul Popescu, președintele asociației, i-a dat cuvântul primarului Ion Ciocan. Acesta a urat bun venit întregii asistențe, a salutat invitații: scriitorii Nicolae Coande, Marius Dobrin, Paul Aretzu, sculptorul Marcel Voinea, pictorul Silviu Bârsan, profesorul Mihai Mălăescu. A rostit apoi cuvenitul „Hristos a-nviat!”, urmat de o tulburătoare rugăciune și i-a rugat pe preoții Daniel Preda și George Marius Popa să binecuvânteze adunarea.

osica manifestare 2A urmat prezentarea numărului 5 al revistei Rădăcini, „Revistă de istorie, cultură și tradiție locală, scrisă de osiceni, despre osiceni, pentru osiceni”, număr dedicat semnificației sărbătorilor Pascale și obiceiurilor străvechi păstrate de obște cu acest prilej. Ioan Paul Popescu a subliniat  importanța comemorării a 300 de ani de la martiriul sfinților Brâncoveni descris în revistă, cât și semnificația scrisorii poetului Marian Drăghici către PS Sebastian, Episcop al Slatinei și Romanațiului de a accepta ca Sfânt ocrotitor al comunei Osica de Sus pe Părintele Arsenie Boca.

Nu lipsesc din revistă restituiri istorice precum omagiul eroului sblt. Mihai Coliopol sau „tunarul” Ilin Fugaru, participant la războiul din 1877, relatarea Sărbătoririi zilei de 10 mai la Palatul Elisabeta sau pelerinajul osicenilor la mormântul Părintelui Arsenie Boca de la Prislop. Sorina Iacob face o cuvenită reverență profesorilor Marin Militaru si Ilie Pitigoi săvârșiți mult prea devreme din viață, iar Mihai Vărzaru face o comparație între viața satului de acum și cea din trecut într-o pertinentă serie de articole ajunsă acum la al treilea episod.

Semnează poezie Marian Drăghici și Nicolae Drăghici. Col. Ion Surdu scrie despre marea familie a albinelor iar Ana Claudia Pârvu încheie acest număr al revistei printr-o relatare din fascinanta Spanie.

osica manifestare 1Au urmat, după un intermezzo musical, prezentările de carte. Paul Aretzu a prezentat cartea de o candoare absolută apărută la    Editura Brumar „Eva Maria și condeierul Paul”. Este vorba despre un „jurnal de vise” dictate scriitorului de nepoțica sa între vârsta de 5 și 7 ani. Fragmentele de lectură s-au  bucurat de aprecierea unanimă a publicului.

La antipod, Nicolae Coande a prezentat Caietele I. D. Sîrbu – rezultat al colocviilor cu același nume pe care le coordonează, edițiile a IV-a, 2012 și a V-a, respectiv 2013, acesta din urmă cu tema „Firesc și excepționalism în viața și opera lui Ion D. Sîrbu.”

Acest excepțional caracter, scriitorul Ion Dezideriu Sîrbu, de la a cărui moarte se împlinesc 24 de ani, spunea despre sine: „Nu mă judecați după cele ce le-am făcut, ci după cele ce am refuzat a le face”. El reprezintă figura intelectualului marginalizat, exilat în propria-i țară de regimul totalitar, represiv. „Lecția scriitorului Ion D. Sîrbu este una de umanism și onoare în vremuri inumane și  dezonorante”, afirmă Vladimir Tismăneanu.

Prin juxtapunere, cele două volume puse în discuție de Paul Aretzu și Nicolae Coande preprezintă două oglinzi ale unor epoci structural și temporal diferite: sfârșitul de secol XX în care ți se trânteau în față ușile și ți se închideau perspectivele, și începutul de secol XXI în care toate oportunitățile sunt accesibile chiar celei mai fragede vârste.

Agrementate de muzica chillout, interpretată la orgă de Mihai Mălăescu sau în duet cu Marcel Voinea la baterie, alocuțiunile despre literatură au atins inima și mintea celor veniți în număr mare să le asculte. La Vladu Nica din Osica.

Cristina Botez


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments