Prevăzător și destul de abil în a le închide gura liberalilor de la Olt, aflați sub sceptrul politic al deputatului Gigel Știrbu, cel cu care a intrat recent în „coliziune” politică cu ministrul Agriculturii, cel vizat, Florin Barbu, a organizat luni, 19 august, o întâlnire cu fermierii din județul Olt, în așa-zisa Sală Europa, a Consiliului Județean Olt.
A fost o întâlnire benefică, lămuritoare, la care au mai participat prefectul liberal al județului, Ștefan Nicolae, subprefectul Cosmin Floreanu, vicepreședintele CJ Olt, Virgil Delureanu, dar și reprezentanții Direcției Agricole Județene Olt. Zeci de fermieri și primari din ruralul nostru alutan, dar și o reprezentantă a fermierilor din Țara Loviștei, au fost prezenți, iar ministrul, mai coerent ca niciodată, i-a asigurat că-și vor primi subvenția de 200 de euro la hectar, acolo unde recoltele au fost pierdute în totalitate. Se știe că, în afara fermierilor din județul Olt au mai fost grav afectați de seceta acestui an și agricultorii din Vrancea, Buzău și Galați.
Florin Barbu a făcut precizări clare, pentru fermierii afectați de secetă, în privința întocmirii corecte a proceselor-verbale de calamitate, pentru ca aceștia să-și poată primi legal banii.
Ministrul a dat asigurări că plățile pentru calamități vor începe de la mijlocul lunii octombrie, fermierii având bani să înceapă pregătirea terenului. El a descris în amănunt pachetul de măsuri pe care-l propune Guvernului României, vorbind frumos de ministrul liberal al finanțelor, Marcel Boloș, cel care, în viziunea lui Barbu este un finanțist destoinic, ce a înțeles cum stau lucrurile în privința despăgubirilor fermierilor, cei doi miniștri aflându-se pe aceeași lungime de undă…
FLORIN BARBU:
MINISTRUL AGRICULTURII TREBUIE SĂ CREEZE CADRUL LEGAL ECONOMIC, ASTFEL ÎNCÂT FERMIERII SĂ POATĂ SĂ TREACĂ PESTE ACEST AN GREU!
„Culturile de primăvară și de toamnă trebuie să fie asigurate de statul român… Asta înseamnă că atunci când veți primi decizia de plată pe subvenție, veți primi și o decizie, o primă de asigurare la secetă, pe care statul român o va face, de minim 3000 lei pe ha. E clar că, prin această asigurare pe care statul român o face, deblocăm practic și creditarea. Spun acest lucru pentru faptul că oricare dintre dvs., care are 1000 de ha, culturi de primăvară și de toamnă, o primă de asigurare de minim 3000 lei la secetă pe hectar, asta înseamnă că orice bancă din România va da minim pe credit 1000 ori 3000 lei, adică 30 miliarde lei vechi, pentru ca dvs. să puteți să vă desfășurați activitatea. Acesta este prima măsură și primul program cu care vin în guvernul României, începând cu 1 septembrie.
A doua măsură pe care o luăm este aceea, și sunt în discuții avansate cu băncile, ca toate ratele, ceea ce reprezintă 2% plus Robor, vorbim aici de IFN-uri care au dobânzi foarte mari, de leasing-uri care au dobânzi foarte mari, deci ce este peste 2% marjă fixă plus Robor, vor fi suspendate până la 1 noiembrie 2025.
A treia măsură pe care o luăm este aceea de a schimba creditul fermierilor… Avem un credit dat cu 1,95% dobândă fixă, iar Roborul este achitat de către Ministerul Agriculturii… Este singurul credit din ultimii 30 de ani, nu vorbim numai de agricultură, vorbim de creditele din toată România, în care statul subvenționează partea de Robor. Schimbăm acest mecanism, astfel încât dvs. să puteți achita ratele aferente anilor 2024 și 2025, chiar dacă ați avut zile de întârziere, nu intră în rambursarea acestor rate cu dobândă fixă de 1,95%.
Al patrulea pachet cu care venim în fața dvs. este acela de încerca să dăm o creditare de 2% plus Robor la perioada pentru cheltuielile curente din agricultură (sectorul vegetal și zootehnic) să fie pe 10 ani, astfel încât să aveți o perioadă mai lungă de rambursare a acestor credit.
Eu cred că prin cele patru pachete cu care venim sunt sigur că anul acesta, împreună, vom trece peste această perioadă grea. În momentul de față, agricultura din România are nevoie de scheme economice, de scheme de finanțare… Cred că fiecare dintre dvs. cei care lucrați terenul știți foarte bine să vă faceți treaba în teren… Nu trebuie să vină ministrul agriculturii să zgârme prin teren… Ministrul Agriculturii trebuie să creeze cadrul legal economic, astfel încât fermierii să poată să treacă peste acest an greu.
Toate aceste lucruri mi le voi asuma, ca ministru al Agriculturii și sunt sigur că, din discuțiile pe care le-am avut cu premierul Marcel Ciolacu, dar și cu d-l Boloș, ministrul de finanțe, un ministru care înțelege acest fenomen, aceste lucruri se vor pune în aplicare. Nu vreau să monopolizez această discuție, eu am venit în fața dvs. să ascult și să-mi notez problemele cu care dvs. vă confruntați.
V-am vorbit despre pachetul cu care mă voi prezenta în Guvernul României, începând cu 1 septembrie. Mai mult de atât, vreau să vă asigur că este pentru prima oară, în anul 2024, în care Ministerul Agriculturii a finanțat plăți directe, în afară de fondurile europene care au însumat subvenții de 2 miliarde de euro, încă 1,5 miliarde de euro. Și cu plata pe despăgubiri, vom ajunge la 2 miliarde de euro. În alți ani, mai mult de 150-200 de milioane de euro, plăți directe de la bugetul de stat nu au fost niciodată. Și aici știți foarte bine măsurile pe care le-am luat, și nu ne-a fost ușor, atunci când s-a făcut bugetul de stat. Știu că trecem printr-o perioadă grea, dar eu, în calitate de ministru, îmi asum acest pachet, cu care voi merge la 1 septembrie în Guvern, cu mandatul pe masă. Vă asigur că mă voi lupta, astfel încât aceste patru puncte, esențiale pentru dvs., vor trece în Guvernul României”.
Deși discursul ministrului Agriculturii, om de-al locului, a însuflețit atmosfera, majoritatea celor prezenți aplaudând pachetul de măsuri asumate de Ministerul Agriculturii, pachet care va merge, pe 1 septembrie, la Guvern, întâiul stătător al agriculturii românești nu a fost ocolit de o serie de observații, corecții, propuneri și chiar critici pertinente, cărora, repet, le-a făcut față, cel puțin la nivel verbal, declarativ.
Un duel relativ elegant, de sorginte politică, a avut loc, totuși, între ministrul agriculturii și primarul comunei Nicolae Titulescu, Florin Gheorghe Tiutiu, ex-pesedist trecut în barca PNL, în vederea obținerii unui post de parlamentar, fapt care ne demonstrează că încă mai există diversitate politică și democrație în județul lui Eugen Ionescu…
FLORIN GHEORGHE TIUTIU, PRIMARUL COMUNEI NICOLAE TITULESCU:
SUBSCRIU LA CE AU SPUS COLEGII. NOI, FERMIERII, AM PREFERA SĂ DĂM TAXE, IMPOZITE ȘI SALARII MARI LA MECANIZATORI, DECÂT SĂ STĂM CU MÂNA ÎNTINSĂ LA GUVERNUL ROMÂNIEI!
„Este de apreciat, d-le ministru, faptul că dvs. ați găsit anumite soluții de avarie… Problema este următoarea… Mereu, eu cred că trebuie să umblăm la cauză și nu la efect. Știți că eu tot timpul am venit la dvs. și v-am semnalat anumite aspecte referitoare la perdelele de împădurire. Agricultorii sunt decapitalizați. Ei nu au fondurile lor proprii. Pentru a atrage bani, au trebuit să-și pună gaj terenurile și tot ce a însemnat averea proprie. Acolo unde noi, România, ne-am asumat că vom planta peste 800 mii de ha de pădure, noi nu putem să facem acest lucru, deoarece terenurile ne sunt ipotecate. Eu am cerut, printr-o adresă oficială, să scoateți acel articol, unde se spune «Cu acordul băncii». Lucru care nu s-a întâmplat… Fapt pentru care niciun fermier, și aici mă refer la fermierii mari, nu poate să implementeze acest proiect, deoarece fiecare are terenurile gajate la bancă.
A doua problemă, cu referire la cauză și nu la… efect. Ați zis că România nu poate să ajungă la mai mult de 2 milioane de ha în sistemul irigabil… Eu spun că putem ajunge și la 3 sau la 3,5 milioane de ha irigate, dar trebuie să avem un proiect de țară. Ce înseamnă proiect de țară? Știu că la noi apele, râurile vin de la Nord la Sud și străbat întreaga Românie. Dacă noi am avea un proiect, așa cum dvs. ați făcut acest proiect, dar care se referă strict acolo unde sunt aceste sisteme de irigații (deci cumva dvs. încercați să modernizați doar ceea ce am preluat de la Ceaușescu), eu vreau să venim cu proiecte noi, cu proiecte de țară, deoarece putem să rezolvăm problema și la Valea Mare și, mai sus, la Vitomirești, prin captare, prin baraje, care să ducă apa acolo în localitățile respective.
Mai mult decât atât, ați spus că ne-ați dat 100 milioane euro, pentru a susține modernizări locale, în sistemele de irigații… Noi am încercat să luăm acel aviz, să facem acele puțuri, care să nu afecteze al doilea strat de apă, adică siguranța națională… Să putem iriga din primul strat… Lucru care nu că este foarte anevoios, ci este imposibil să iei avizul de la Apele Române.
D-le ministru, noi trebuie să ne uităm în prezent și în viitor, nu să privim în urmă, deoarece dacă tot timpul, pe perioadă scurtă, va fi o mică alinare, o mică petecire, cum faceți Dvs. acum, n-o să putem preveni lucrurile grave din viitor.
Astăzi, știți și dvs., oamenii eliberează terenul, că sunt obligați, atât la floarea soarelui, cât și la porumb, care mai au, și pentru asta se fac niște cheltuieli. În urma acestei așa-zise recoltări, poate un fermier obține 200-300 de kg de floarea soarelui, poate 400, dar și acela este un produs impropriu, care nu aduce o mare valoare. Cum se va proceda de către ANAF? O să vină, după ce o să recoltăm și noi o să înregistrăm acea cantitate, iar ANAF-ul o să ne diminueze din acel procent de 100%, care l-a acordat comisia sau primim întreaga sumă? Acei 200 de euro, care sunt buni că vin acum, dar nu vor acoperi tot ce înseamnă datoriile și problemele fermierului… Întrucât știți și dvs., pe lângă cheltuielile pe care le-am avut în anii anteriori, urmează o nouă campanie și un fermier dacă nu are măcar 25% asigurat din producția viitoare va fi un fermier mort (…)”.
MINISTRUL FLORIN BARBU:
„D-LE PRIMAR, AM CREZUT CĂ SUNT DECLARAȚII POLITICE… D-L MINISTRU FECHET ESTE AL PNL ȘI M-AȘ BUCURA FOARTE MULT SĂ MERGEȚI ÎN FAȚA DUMNEALUI SĂ SUSȚINEȚI ACESTE LUCRURI!
Ministrul Florin Barbu n-a întârziat să amendeze prima parte a discursului primarului Tiutiu, spunându-i ironic: „Dle primar, am crezut că sunt declarații politice!” Apoi, a răspuns punctul la problemele ridicate de experimentatul primar al comunei Nicolae Titulescu:
„Am înțeles toate lucrurile aceste. Eu vă mai spun un lucru. Toate aceste programe cu perdelele forestiere sunt ale Ministerului Mediului. Să fie foarte clar (…). Pe mine mă acuzau colegii mei deputați din alt partid politic că nu fac nimic pentru Ministerul Agriculturii.
Vreau să-l anunț pe colegul meu deputat, care a spus acest lucru și acum și dvs., pentru că faceți parte din aceeași barcă… D-l ministru Fechet este al PNL și m-aș bucura foarte mult să mergeți în fața dumnealui să susțineți aceste lucruri, pentru că sunt corecte. Eu am avut o discuție cu dumnealui… Sigur, la Apele Române, care aparțin tot de Ministerul Mediului, eu am mers la directorul general și sigur că voi face tot ce e posibil să ne ducem la adâncime mai mare și apa să fie gratuită, pentru sistemele de irigații, pentru amenajările locale… Acest pachet pe care eu l-am propus să nu credeți că este doar pentru moment, este pentru viitor. Așa cum spuneam, nu cred că s-a întâmplat în ultimii 30 de ani ca 7 milioane de ha să fie asigurate de statul român, ceea ce dă drumul la creditare. Pentru că atunci când ai o primă de asigurare, așa cum spuneam, orice bancă vine și te creditează. Mi-aș dori foarte mult să văd, din anul 2025, bineînțeles după alegerile care vor fi, atunci când ești într-o coaliție, să facem front comun pentru fermieri. Nu a venit niciodată și nu mi-a dat niciun telefon, de când suntem colegi în Parlamentul României să mă întrebe ce probleme sunt în agricultură. Ne-am urcat un pic pe problemele pe care le au fermierii, s-a încercat să se facă o vâlvă și o agresiune asupra Ministerului Agriculturii, mai ales că eu sunt din județul Olt.
M-am certat cu toată țara, deoarece pentru toți banii pe care i-am avut pe „Instalarea tânărului fermier” am pus condiție să salvăm sectorul legumicol din România, iar județul Olt este unul dintre cele mai mari bazine legumicole și peste 400 de beneficiari își încălzesc serele și solariile cu 70 de mii de euro dați direct din Programul Național Strategic. Sunt foarte multe astfel de lucruri de discutat, dar vreau să vă asigur un lucru… Am discutat cu ministrul Fechet și sunt sigur că vom rezolva problema, dar vreau și sprijinul dvs. în coaliție, pentru că e normal. Eu sunt Ministru al Agriculturii și, referitor la tot ceea ce a ținut de Ministerul Agriculturii eu mi-am făcut treaba.
Nu vreau să ducem în derizoriu ceea ce am făcut anul acesta pentru agricultură. Să nu uităm că este pentru prima oară când Ministerul Agriculturii plătește 218 euro subvenție de la UE, este pentru prima oară când am dat încă 100 de euro în plus pentru culturile pe cadrul Ucraina, este pentru prima oară când se acordă 2 lei acciza la motorină și știți foarte bine că prețul motorinei este de 7 lei, iar taxarea este invers la cereale și dvs. rambursați și TVA, astfel încât prețul plătit pe 78 de litri în agricultură este de 3 lei. Să nu uităm că și acum venim cu un pachet de 200 de euro subvenție.
Dacă le adunăm pe toate, vedem că anul acesta efortul pe care noi l-am făcut este de aproape 450-500 de euro pe hectar. Știu că nu este suficient, pentru că este o perioadă grea, dar nu voi renunța niciodată în a sprijini fermierii români… Pentru că e ușor să stai într-o funcție de ministru, cum stau și alți colegi de-ai mei, la o cafea, să nu-i intereseze ceea ce se întâmplă în România, să nu deranjeze sistemul bancar din România, să nu deranjeze firmele de asigurări din România, să nu-i deranjeze pe cei care votau imputuri de 30-40% dobânzi…
FLORIN GHEORGHE TIUTIU:
DOMNULE MINISTRU, NU INTRAȚI CU MINE ÎN POLEMICĂ, PENTRU CĂ AVEȚI DE PIERDUT!
Florin Tiutiu n-a stat nici el cu mâinile în sân și i-a replicat, prompt, ministrului:
„Am spus că ne cunoaștem, că am apreciat anumite lucruri. Domnule ministru, nu intrați cu mine în polemică, pentru că aveți de pierdut. Nu facem campanie electorală… Reprezint Clubul Fermierilor la nivel național. Am fost președintele Clubului, acum un an de zile și voi fi în continuare, prin rotație!”
Concluzia o trag cititorii ziarului Linia Întâi!
A consemnat Dumitru Sîrghie