Senatorul de Olt, d-na Siminica Mirea se distinge net de alți parlamentari indigeni, prin faptul că domnia-sa a înțeles pe deplin care este menirea unui parlamentar: anume, aceea de a lucra în interesul național, în general, și – subsecvent – în interesul comunităților care au trimis-o acolo, prin vot, să le reprezinte interesele.
Așa se face că Siminica Mirea a avut, de la începutul mandatului de senator, o serie de întrebări și interpelări, propuneri, inițiative legislative și proiecte de lege.
Cele mai recente acțiuni ale domniei-sale se referă la introducerea cursurilor de prim-ajutor în programa școlară și apoi la decontarea parțială a navetei elevilor, care constituie o cauză a abandonului școlar, generator de probleme sociale și economice.
CURSURILE DE PRIM-AJUTOR DIN PROGRAMA ȘCOLARĂ FAC DIFERENȚA DINTRE VIAȚĂ ȘI MOARTE
„Scopul legii este de a corecta aceste deficiențe și de a introduce noțiunile de prim-ajutor ca disciplină obligatorie de studiu. Doar 0,5% din cei 1,7 de milioane de elevi înscriși în învățământul gimnazial și liceal din România au noțiuni de prim-ajutor. În multe țări educația pentru sănătate este obligatorie în școli, începând din clasa întâi până într-a XII-a, folosindu-se pentru fiecare ciclu de dezvoltare programe și materiale didactice adecvate vârstei școlarului. Introducerea în legea educației naționale a unei discipline privind acordarea primului ajutor se impune având în vedere numeroasele riscuri la care sunt expuși cetățenii.
Pentru a fi cu adevărat eficiente noțiunile de prim ajutor, constând în modul de a acționa în fața unei urgențe medicale și de a evita sau reacționa în fața unui pericol cu potențial vital, trebuie să ajungă la fel de cunoscute ca alfabetul sau tabla înmulțirii”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege inițiat de senatorul liberal Siminica Mirea.
Potrivit inițiatoarei, actuala pregătire necorespunzătoare a populației privind acordarea primului ajutor e cauzată, în primul rând, de slaba eficiență a actualelor programe.
„Cursurile de prim-ajutor fac diferența dintre viață și moarte, iar educație sanitară de la vârste mici ar crește șansele de supraviețuire ale unei persoane, dacă cei din jur ar ști cum să intervină până la sosirea ambulanței sau până la transportarea la spital a victimei pentru îngrijiri medicale de specialitate. Din păcate, statisticile arată că aproape 70.000 de români mor în fiecare an pentru că nu sunt resuscitați la timp. De cele mai multe ori avem de-a face cu o abordare superficială și sumară în cadrul orelor de dirigenție, biologie sau educație fizică sau cu predarea sporadică de către diverse organizații sau persoane”, se mai arată în expunerea de motive.
Siminica Mirea dorește modificarea Articol 68 din Legea educației naționale nr. 1/2011, prin adăugarea unui alineat după alineatul (6). Alineatul (7) are următorul cuprins:
„În toate nivelurile sistemului național de învățământ preuniversitar, cu excepția celui prevăzut la art. 23, alin (1), litera 1, se include disciplina «Cursuri de prim-ajutor», disciplină obligatorie de studiu. Planul cadru și programa națională, precum și condițiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic pentru disciplina «Cursuri de prim-ajutor» se aprobă prin ordin comun al Ministerul Educației Naționale și al Ministerului Sănătății”.
DECONTAREA PARȚIALĂ A NAVETEI ELEVILOR – CAUZĂ A ABANDONULUI ȘCOLAR ȘI GENERATOR DE PROBLEME SOCIALE ȘI ECONOMICE
Cât privește ce de-a doua propunere, trebuie subliniat faptul că – într-adevăr – gradul de pauperitate al românilor din păturile sociale de jos nu le permite copiilor școlari din familii sărace să-și plătească naveta pentru a merge la școală, acest fenomen generând probleme economice și sociale serioase. Iată despre ce este vorba!
„Decontarea parțială a navetei elevilor: cauză a abandonului școlar- generator de probleme sociale și economice.
Legea educației garantează dreptul la educație, învățământul de stat este gratuit, potrivit legii. Cu toate acestea, naveta elevilor până la cel mai apropiat liceu este decontată doar într-o anumită valoare, lucru care contravine sensului de gratuitate acordat de lege, atâta timp cât elevii cheltuie și peste 100 de lei cu diferența de cost între nivelul maximal decontat pe o anumita distanță și prețul real al abonamentului pe care elevul trebuie să îl plătească.
Operatorii de transport nu au limitat costurile abonamentelor la nivelul maximal propus de guvern pe fiecare categorie de distanță astfel că sunt zeci de mii de elevi care plătesc aceasta diferență cu sume ce depășesc chiar cuantumul burselor sociale sau de merit pentru cei care le primesc.
Fenomenul abandonului școlar este o sursă reală generatoare de probleme sociale și economice pe termen mediu și lung și pentru asta el trebuie să reprezinte o preocupare pentru toți factorii decidenți din România.
Am cerut Domnului Pavel Năstase, Ministrul Educației Naționale, măsuri concrete pentru rezolvarea acestei probleme.”
LINIA ÎNTÂI