Despre violența domestică
Recent, senatorul PNL de Olt Siminica Mirea a adresat o întrebare ministrului Afacerilor Interne, d-na Carmen Dan, în legătură cu amploarea cazurilor de violență domestică. Senatoarea de Olt s-a arătat îngrijorată de creșterea numărului de victime cauzate de violența domestică, dar și de faptul că un ordin de protecție împotriva celui violent este greu de obținut și frecvent încălcat. Aceasta a declarat:
„Violența domestică este o problemă gravă de sistem, cu lacune serioase legislative, iar ordinul de protecție, deși ar trebui să fie util, este greu de obținut și este frecvent încălcat. Ultimele statistici ale Inspectoratului General al Poliției Române, care datează din 2016, arată că, în perioada ianuarie-iunie din anul menționat, au existat aproape 9.000 de victime ale infracțiunii de lovire sau alte violențe, 79% dintre acestea fiind femei și 21% fiind bărbați. Din totalul cazurilor amintite, 45% s-au produs în mediul urban, în timp ce 55% au avut loc în mediul rural.
Monitorizarea ordinelor de protecție de către Poliție este un eșec, în multe cazuri. Între 2012 și 2016, au fost depuse 15.313 de cereri de emitere a unor ordine de protecție, vârful s-a înregistrat în anul 2016: 5.132 de cereri. În mai puțin de jumătate dintre cazuri (43%), instanța a decis să emită un ordin de protecție. Avem 6.538 de ordine de protecție la nivel național emise în perioada 2012-2016. Deși mai puțin de jumătate din cereri au fost admise, o parte din ordinele de protecție sunt un mare eșec, din cauza monitorizării pe care o face poliția.
Având în vedere amploarea cazurilor de violență domestică soldată cu moartea victimelor, există o analiză legată de numărul ordinelor de protecție care au fost încălcate și care au fost consecințele?”
Despre returnarea taxei de mediu plătită ilegal către stat
Totodată, senatorul de Olt Siminica Mirea s-a adresat, în plenul Senatului, ministrului Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, cu privire la returnarea taxei de mediu considerată de aceasta ca fiind ilegală:
„Mă adresez, cu încredere, dvs., cu mult mai mare încredere decât predecesorului Ionuț Mișa, cel care nu a dovedit, în exercițiul demnității funcției publice, înțelegere și respect pentru cetățeanul român, instituția predictibilă care asigură funcționarea României prin plata de impozite și taxe, fel de fel.
Pornesc de la o certitudine: statul, prin Ministerul Finanțelor, returnează sumele încasate de la deținătorii de autovehicule, drept taxa de mediu sau taxa de primă înmatriculare, plătită până în urmă cu câteva luni, atunci când a fost abrogată de Parlamentul României, în urma directivelor Comisiei Europene, dar și a numeroaselor procese câștigate de petenți, împotriva statului român, față de respectiva impunere.
În piață, d-le ministru, sunt numeroase anomalii, în normele metodologice, prin care persoanele îndreptățite pot face solicitări pentru returnarea sumelor cuvenite din taxa dovedită ilegal.
Din datele culese personal, fără a le considera îmbrăcate de latura statistică, se pare că, la nivelul țării, sunt câteva mii de situații care confruntă, în soluționare, problema dată de anomalia din normele metodologice, privind returnarea sumelor încasate ilegal de stat.
În aceste condiții, raportat la soluția prezentată mai sus, vă adresez următoarele întrebări: Cum poate fi recuperată taxa de mediu de către acei plătitori care și-au înstrăinat autovehiculul? Când veți corecta anomaliile din normele metodologice după care lucrează instituțiile județene ale ANAF, unde se primesc cereri în acest sens?
Insist, am încredere în rațiunea dvs., în onestitatea ministrului căruia mă adresez! Contez pe rapiditatea unei soluții față de această situație. Răspund solicitărilor dvs., cu orice completare care poate fi necesară în sensul întrebărilor de mai sus.
Solicit răspuns în scris și oral!”.
Ionuț DUMITRESCU