O echipă de opt medici de la Spitalul Județean de Urgență Slatina a realizat recent una dintre cele mai complexe intervenții chirurgicale efectuate în unitatea medicală: extirparea unei tumori de limbă și reconstrucția zonei afectate. Operația a durat peste 12 ore și a fost coordonată de o echipă multidisciplinară din specializările chirurgie maxilo-facială, chirurgie plastică și terapie intensivă.
Pacientul, un bărbat în vârstă de 60 de ani, a fost supus unei proceduri chirurgicale de înaltă dificultate, intervenția încheindu-se cu succes.
Angela Nicolae, managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina, a subliniat experiența și dedicarea echipei medicale:
„În ultimii 10 ani, această echipă de profesioniști a Spitalului Județean de Urgență Slatina a efectuat 20 de astfel de intervenții, salvând și redând speranța și dreptul la o viață normală pentru cei aflați în suferință! Suntem aici să facem din bine și mai bine! Suntem aici pentru Slatina, pentru județul Olt!”
Directorul medical al unității, medicul Florin Popa, a explicat complexitatea intervenției și resursele implicate:
„Este, din punctul meu de vedere, intervenția chirurgicală cea mai complexă care se face, la momentul actual, în cadrul spitalului nostru. Este vorba de o intervenție care a durat peste 12 ore, la care au participat 8 medici. Este vorba de echipa multidisciplinară formată din colegii de chirurgie maxilo-facială, chirurgie plastică și, bineînțeles, cu suportul terapiei intensive. Intervenție ce s-a terminat aseară, târziu, s-a terminat cu mare succes. Este vorba de un pacient cu patologie oncologică.
Avem cel mai important lucru, adică resursa umană, să facă așa ceva, avem și tot ce înseamnă aparatură și tot ce înseamnă microscop operator, plus tot ce înseamnă instrumentar chirurgical. Este o mare reușită. Din punctul meu de vedere, este intervenția chirurgicală cea mai complexă, care se face, la momentul actual, în cadrul spitalului nostru. Nu pot decât să-i felicit, pentru curajul de care au dat dovadă încă o dată, pentru faptul că își asumă intervenții chirurgicale ce sunt făcute în foarte puține centre din această țară.”
Medicul George Craioveanu a detaliat etapele intervenției și impactul major pe care o astfel de operație îl are asupra vieții pacientului:
„O astfel de intervenție chirurgicală ridică adevărate probleme de logistică, deoarece nu se pot efectua decât printr-o echipă multidisciplinară. Operația are doi timpi mari și importanți operatori. Pe de o parte, ablația tumorii, adică obiectivul pentru care pacientul a venit să scape de tumoră, ceea ce este singurul lucru, practic, ce poate să-i asigure vindecarea. Și reconstrucția defectului post-ablativ, post-excizional, deoarece fața, spre deosebire de alte zone ale corpului, are un impact puternic funcțional, fiziologic și social. Gândiți-vă că vorbim de o tumoră de limbă, o tumoră care afectează atât vorbirea, cât și masticația.
Avem o echipă ce scoate tumora, efectiv, o altă echipă care recoltează țesutul care urmează a fi implantat la nivelul limbii și, bineînțeles, operația nu s-ar putea desfășura fără suportul anesteziei, deoarece este o operație de lungă durată.
Avem o echipă consolidată. V-am spus că, în acest format, am făcut zeci de operații și fără încredere totală nu se poate intra într-o astfel de intervenție. Mi-amintesc și prima astfel de operație care s-a realizat cu mult mai multe probleme, deoarece nu dispuneam de absolut toată aparatura respectivă. Și ce pot să vă spun, că acel pacient încă vine la controale anuale, cred că sunt cel puțin 10 ani de la acea operație, este perfect integrat în viața socială.”
Chirurgul plastician Mădălin Săndulescu a atras atenția asupra importanței perioadei postoperatorii:
„Lucrurile nu se termină când s-a încheiat operația, pentru că urmează o perioadă de vreo șapte-zece zile în care pacientul trebuie urmărit foarte atent. E o perioadă critică de viabilitate a țesuturilor transferate. Pacientul e bine, totul este ok, merge conform planului, în momentul de față.”
Această reușită medicală demonstrează nivelul de profesionalism și pregătirea echipei de la Spitalul Județean de Urgență Slatina, consolidând reputația unității ca centru regional capabil să abordeze intervenții chirurgicale de o asemenea anvergură.
Dragoș Sîrghie
Felicitari!