AcasăEducațieÎnvață pentru tine și familia ta, pentru cei din jurul tău, să...

Învață pentru tine și familia ta, pentru cei din jurul tău, să ocrotești și să îngrijești, să alini și să vindeci!

D-na director-adjunct, spuneți-ne câteva cuvinte despre instituția pe care o coordonați.

Școala  Postliceală Sanitară „Carol Davila” Slatina funcționează de la data de 1 septembrie 1992, și este patronată de A.F.J. Olt. Școala a primit Autorizația de încredere în baza Hotărârii C.N.E.A.I.P., în anul 1999, iar în anul 2009 a primit acreditarea.

Până în prezent, școala a pregătit 21 promoții de elevi, adică peste 1500 de absolvenți, la specializările: asistent medical generalist, asistent medical social, asistent medical de laborator, asistent medical de farmacie.

Din anul 1992 până în 2004, școala a funcționat, în sediul Casei de Cultură a Sindicatelor Olt, iar din 2014 și până în prezent, în sediul Școlii Gimnaziale „Vlaicu Vodă” din Slatina.

De meserie, sunteți profesor de biologie. Ce le spuneți viitorilor asistenți la prima întâlnire?

Atunci când o nouă promoție ne calcă pragul școlii, primul lucru pe care îl transmit este „Învață pentru tine și familia ta, pentru cei din jurul tău, să ocrotești și să îngrijești, să alini și să vindeci!”.

Totodată, le prezint și valorile promovate de Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” Slatina, valori pe care orice viitor sau actual asistent ar trebui să le urmeze:

Competență Angajament Responsabilitate Omenie Legalitate

Devotament Armonie Voluntariat Implicare Loialitate Autodisciplină

filoftea vedere  carol davila slatinaCare sunt criteriile de admitere la Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” Slatina?

Admiterea se realizează pe bază de dosar și interviu. Conform Legii Învățământului, se pot înscrie și absolvenți de liceu fără diplomă de bacalaureat. Cursurile se finalizează cu examen de certificare a competențelor profesionale, susținut în cadrul școlii noastre.

Rata de promovabilitate la examenul de absolvire este de 100%. Planurile de învățământ și programele școlare sunt conforme cu legislația în vigoare și cu standardele europene. Diplomele de absolvire sunt recunoscute în Uniunea Europeană, dovadă este faptul că, cel puțin în ultimii cinci ani, foarte mulți absolvenți s-au angajat în țări precum Anglia, Germania, Franța, Italia sau Spania.

Din baza de date privind parcursul profesional, rezultă că un număr mare de absolvenți ai școlii noastre sunt angajați în cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina, dar și în alte orașe din țară, iar în ultimii ani, în policlinici și cabinete particulare.

Ce pot învăța elevii, în afară de actul medical?

În școala noastră, se organizează cursuri gratuite de limba germană de către LWP – Personalagentur GbR din Martingen, Germania, la care participă elevi și absolvenți ai școlii. În urma testelor de limba germană, nivel B1 – absolvit de cursanți și nivel B2, care va fi susținut în luna aprilie 2016, în prezența angajatorului, aceștia vor încheia contracte de muncă pentru Germania.

carol davila 2Ce ne puteți spune despre baza materială a Școlii Sanitare?

Școala noastră dispune de o bogată bază materială reprezentată de: laborator tehnologic dotat cu instrumentar medical complet, planșe, mulaje, microscoape, mijloace audio-video, retroproiector, flipchart, patru manechine  pentru simulare în nursing, simulator injecții intramusculare, simulator perfuzii, braț perfuzii etc. De asemenea, avem laborator de informatică, cu peste 30 de calculatoare conectate la internet; o bibliotecă cu peste 1500 de volume, cărți de specialitate și de beletristică; secretariat dotat cu copiator, fax scanner, telefon, fax la care au acces toate cadrele didactice și toți elevii.

Vreau să vă mai spun un lucru. Deși suntem o școală particulară, cu taxă, până în prezent, au fost acordate un număr de 265 burse sociale elevilor cu frecvență foarte bună și cu o situație materială precară.

Cine sunt cei care-i îndrumă și care-i pregătesc pe acești viitori asistenți?

Cadrele didactice sunt medici primari și specialiști, asistenți medicali principali, profesori, juriști, cu pregătire psiho-pedagogică și de specialitate, ce oferă elevilor instruire la standarde europene. Cadrele didactice participă, în fiecare an, la cursuri de perfecționare și de formare continuă organizate de Inspectoratul Școlar Județean, Casa Corpului Didactic, precum și de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști a Moașelor și Asistenților  Medicali din România. Împreună cu elevii, cadrele didactice participă la toate activitățile extracurriculare, activități desfășurate în parteneriat cu școli gimnaziale și licee din Slatina și din județul Olt, dar și cu alte  instituții, precum „Crucea Roșie” sau D.G.A.S.P.C. OLT.

În vederea pregătirii pentru concursuri și examene, cadrele didactice au elaborat publicațiile metodico-științifice „Exemple de bune practici” și „Culegerea de teste pentru examenul de absolvire”.

carol davila 1Știm că elevii d-voastră au rezultate bune nu numai la examenele din fiecare sesiune, dar și la concursuri de specialitate.

Într-adevăr, în fiecare an, în școala noastră, se organizează mai multe concursuri la care elevii noștri sunt fruntași. Putem numi aici Concursul „Întrecerea Nurselor”, Concursul Interjudețean de Nursing Mioara Mincu”, Ceremonia de absolvire, „Balul Nurselor” sau “Balul bobocilor”. La Concursul Interjudețean de Nursing „Mioara Mincu”, 18 elevi au obținut premiul I, 10 elevi au obținut premiul II, 14 elevi au obținut premiul III, iar mențiuni – 16 elevi.

De asemenea, elevii și cadrele didactice se pot exprima, în revista școlii intitulată „Discipolii lui Carol Davila”, revistă care, anul acesta, a ajuns la numărul 8.

Pe lângă concursurile amintite, aveți și alte proiecte în care sunt angrenați elevii?

Desigur, avem foarte multe proiecte educative relevante desfășurate la nivel local, județean, chiar și național, proiecte realizate în colaborare cu școli postliceale din județ și din țară, cu licee și școli  generale din județ, precum și cu alte instituții, așa cum am amintit anterior.

Dintre aceste proiecte aș aminti: Proiectul Educațional Interjudețean „Nursingul și Sănătatea Semenilor”, în cadrul protocoalelor de colaborare cu Școli Postliceale Sanitare din județ și din țară; Proiectul Județean „Cultură și educație sanitară pentru generația de mâine”, în cadrul Protocoalelor de colaborare cu școlile și liceele din municipiul Slatina și din județul Olt; Proiect Județean Educativ „S.I.D.A. – o provocare de solidaritate”, în colaborare cu școli din județul Olt.

Nu trebuie uitat nici Proiectul Național „Pro-Sănătate” – cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investește în oameni”, privind creșterea accesului angajaților din sistemul medico-social din România la programele de formare profesională continuă. Acest proiect se desfășoară conform Protocolului de colaborare cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România.

Ionuț DUMITRESCU

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments