AcasăEditorialIOHANA – ARTISTA NOASTRĂ CU HERUVIMI ÎN SÂNGE!

IOHANA – ARTISTA NOASTRĂ CU HERUVIMI ÎN SÂNGE!

Încordarea spiritului în artă și, cu atât mai mult, în arta plastică, presupune un nivel de pregătire special, care se adaugă la harul nativ, pe care fiecare artist autentic îl are.

Mergând mai departe pe firul acestei povești de succes, putem spune că atunci când unui artist îi este  hărăzită, pe lângă forța lui creatoare, și menirea de a fi dascăl, de a înrâuri, prin pedagogia și talentul de care dispune, prezentul și viitorul artistic al discipolilor săi, arta în sine devine o atașare de esența vieții.

Căci nu poți îmboboci sufletele, prin artă, sufletele și candoarea unor copii, decât dacă te afli într-o poziție a valorii autentice. O valoare care se exprimă în numele lui Dumnezeu! Nu poți crea și stimula, în același timp, și creația altora, cu atâtea „frumuseți și prețuri noi”, decât în numele lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu înseamnă iubire, după cum i-a mărturisit lumii Sfântul Augustin!

iohana popescu 1Un astfel de artist și pedagog, care lucrează în numele Celui de Sus și în numele candorii artei plastice este… IOHANA. Slătineanca noastră cu heruvimi în sânge! Poate cel mai tânăr doctor în istorie de pe meleagurile Olteniei profunde, titlu care a purtat după sine o teză privind „Plastica neolitică și eneolitică în Oltenia.”

Expoziția de artă plastică, organizată de Iohana, de Primăria Slatina și Vali Ciurea, în foaierul Centrului Cultural „Eugen Ionescu”, sub genericul „Slatina, Acasă la Eugen Ionescu”, ne-a arătat – a câta oară? – dacă mai era nevoie, că într-o lume a mărăcinilor politici coafați, a discordiei și a imposturii din viața publică, Iohana și discipolii săi vin cu o terapie pogorâtoare dintr-un Univers al iubirii, prin diversitatea artei plastice: pictură pe sticlă, icoane, grafică pe sticlă, pictură aparentă, mozaicuri, tablouri  decorative, medalioane decorative și, nu în ultimul rând, măști decorative, în care linia dominantă este dată de perfecțiunea zglobie a purității unor copii de excepție ai Slatinei noastre seculare.

Numele lor, numele zăpezilor curate, vine din surâsul imaterial al florilor și culorilor, din operele lor de debut, din căderile lor în ispitirile artei autentice, din coborâșurile și urcușurile lor în profunzimea vieții… Luana Despan, Alexandra Prună, Maria Constantin, Bianca Dumitrescu și Prințul… Mihnea Stoica ne-au arătat în acea seară de poveste sufletul unor artiști în plină ascensiune spirituală… Ne-au arătat sensul devenirii lor, nivelul ridicat al lor în înțelegerea lumii și a vieții în care trăim, nivel aflat într-o senină simetrie cu dimensiunea pasiunii lor artistice.

Împrejur, precum Cloșcuța cu puii de aur – IOHANA! Artista noastră, maestră a culorilor incendiare, dar și a culorilor pline de sfiiciune, a artei pentru artă și nu a artei angajate în scopuri insidios-politice, așa cum s-a practicat și se mai practică în Fanarul nostru alutan.

Deși surâzătoare și cu fereastra ochilor larg deschisă spre lume, viață, patrie, cultură, în privirea IOHANNEI ai să observi, cu atenția mărită, o umbră de tristețe, care ascunde – probabil – regretul că, într-un târg provincial ca al nostru, fără tradiție culturală, fără sânge albastru, misiunea ei este îngrădită de practici și cutume nedemne de secolul în care ne ducem viețuirea.

În rest, am văzut vizitatori frumoși și generoși, presă de toate rangurile, viceprimarul Cristian Bircea, distilat la vorbă, în asemenea expoziții de rafinament, profesorul Silviu Neacșu, încă prefect în Guvernul Cioloș, „generalul” Felicia Man, care rezistă voinicește în fruntea IȘJ Olt, Vali Ciurea, cum spuneam, protectorul artiștilor populari din OLT (atenție, Vali, dacă marele artist popular Constantin NIȚU de la Poboru nu va mai fi vreodată, să știi că el va muri de tristețea că l-am părăsit noi, toți cei care ne-am bucurat de harul lui) și… corolar al acestei manifestări a sufletelor sublime, am surprins lumina din ochii părinților și bunicilor minunaților noștri artiști, care, în acea seară fără egal, și-au asigurat nemurirea…

Felicitări, IOHANA, LUANA, ALEXANDRA, MARIA, BIANCA și MIHNEA…

Frumoasă lecție de iubire și talent ne-ați mai dat!

Dumitru SÂRGHIE


1 COMENTARIU

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments