AcasăEvenimentIOHANA BRĂTOI ȘI BIANCA BARBU – MAESTRU ȘI DISCIPOL!

IOHANA BRĂTOI ȘI BIANCA BARBU – MAESTRU ȘI DISCIPOL!

  • O așteptăm pe Bianca să vină cu imagini din… al cincilea anotimp!

Este un fapt de-a dreptul îmbucurător că Slatina lui Eugen Ionescu și Pan. M. Vizirescu (ca să numim doar doi stâlpi de odinioară ai culturii noastre alutane) este pe cale să redevină, din punct de vedere cultural, ceea ce a fost cândva, pe timpul celebrului apostol al neamului, profesorul întru românism, Traian Biju, director timp de 15 ani al celebrului Colegiu slătinean  „Radu Greceanu”, dascălul de excepție care spunea: „În candela aprinsă să nu suflați, să nu turnați nepăsare și dispreț, ci puteri de viață să-i dați; ea nu e de prisos!”

Reiterez des modelele noastre culturale și morale de odinioară, ori de câte ori în orașul nostru se desfășoară un eveniment cultural de talia celor inițiate de prof. dr. Iohana Brătoi, restaurator lemn pictat, profesor remarcat și remarcabil, care a atras atenția specialiștilor în branșă, artist al înălțimilor spirituale…

Recent (luni, 11 aprilie a.c.), domnia sa, dimpreună cu un boboc de fată, ca o „candelă aprinsă”, Bianca Barbu, de doar nouă anișori, eleva sa întru spiritul artei plastice, a pus la cale o expoziție de pictură intitulată simbolic „Trecere prin peisaj”. Au fost celebrate, astfel, prin rafinament, talent, har și îndumnezeire, 51 de tablouri, reprezentând cele patru anotimpuri ale lumii: primăvara, vara, toamna și iarna! Maestru și discipol și-au dat mâna, într-o împreunare de talent, arătând prezentului, dar și proiectând viitorului, creații inspirate din natură, din peisajul citadin, din sufletul transcedental al acestui oraș, care a dat țării atâtea mari personalități, fără de care Slatina ar fi fost o vale a plângerii.

Au fost prezenți la acest generos act cultural de mare rafinament, printre numeroșii slătineni, președintele C.J. Olt, Marius Oprescu, deputatul Florin Barbu, tatăl Biancăi, inspectorul general al ISJ Olt, Adelin Bărbulete, vicepreședintele C.J. Olt, Ionuț Ivan, precum și prof. Iliuță Brăileanu, directorul Palatului Copiilor din Slatina…

Despre Iohana Brătoi, în prezent șef Serviciu „Conservarea – restaurarea operei de artă”, de la Muzeul Județean Olt, expert restaurator, acreditat de Ministerul Culturii, s-a scris și, cu siguranță se va mai scrie. Lucrările sale se află în colecții private din Olt, Sibiu, București, Paris, Londra, Italia și Seul.

Revelația acestui eveniment a constituit-o, însă, Bianca Barbu, care „își exprimă cu acuratețe sentimentele, pictează cu ușurință atât în culori de apă, cât și în culori de ulei, tablourile ei transformându-se astfel în crâmpeie de suflet”, așa cum ne spune însăși Iohana Brătoi.

Acum, cu ocazia venirii sărbătorilor pascale, Linia Întâi le felicită deopotrivă pe cele două artiste, pe Iohana cea ajunsă la maturitatea creativității, și pe Bianca, fetița cu îngeri în sânge care îndrăznește, cu sfioșenia vârstei,  să dezlege misterele artei plastice, un „Paști Fericit” și pași spre lumină.

O așteptăm pe Bianca să  verniseze o expoziție de pictură cu imagini din „Al cincilea anotimp”…anotimpul reînvierii depline a Slatinei, din punct de vedere cultural, moral și uman.

Dumitru Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments