Motto: „Dunărea cea tristă
M-a trădat în matcă,
De la Popa Puiu,
Pân’ la Popa Șapcă!”
(Damian Ureche – Nunta utopică)
Utopiile ne alimentează, deseori speranțele… În acest sens, omul de afaceri și filantropul caracalean, Ion Marian Doldurea, a fost sufletul viu al Referendumului cu privirea la schimbarea denumirii județului Olt în Olt-Romanați. El este omul care declara, în Linia Întâi, că „forma cea mai elevată a omenirii este cultura”. Tot el a fost, până la numărarea voturilor, la finalul acestui referendum, președintele en-titre al Asociației „Fiii și prietenii Caracalului”.
Referendumul a căzut, iar Ion Marian Doldurea, înfrânt de propriul ideal, a considerat că demisia este o soluție. În fapt, idealul lui și al tuturor intelectualilor din fostul Romanați, a fost suprimat (ca și în cazul referendumului pentru redefinirea familiei) de imaginea dezastruoasă a liderului PSD, Liviu Dragnea, cel care crede că l-a înlocuit pe Dumnezeu.
Intelectualii din Caracal (municipiu prin excelență al spiritelor înalte) nu au vrut să se angreneze în acest joc politic, chiar dacă au avut și au încă argumente istorice, morale și spirituale în a adăuga la denumirea județului nostru numele propriu ROMANAȚI.
Dezamăgit de noncombatul manifestat de înșiși cei care au legitimat, în Parlamentul României, această inițiativă pentru Olt-Romanați, Ion Marian Doldurea și-a asumat cu demnitate insuccesul care, de altfel, nu a fost al lui, ci trebuie pus pe seama prăpăstiosului partid de guvernământ condus de Liviu Dragnea.
Prin tot ce a făcut, sprijinind moral și material actele culturale, sociale și sportive de pe raza fostului județ Romanați, Ion Marian Doldurea a fost și rămâne un om de bună credință. În viziunea sa, tradiția locului joacă un rol important în viața oltenilor care locuiesc în granițele fostului județ desființat abuziv de comuniști, iar rafinamentul său aristocratic, ca și atașamentul pentru valorile tradiționale vin, de bună seamă, din faptul că bunicul său a făcut parte din prima generație a României încălțată în pantofi.
Prin gestul nobil al demisiei sale, el întronează, cum era și firesc, instituția demisiei de care liderii PSD, în general, ar trebui să se folosească mai des, atunci când dau cu stângul în dreptul și când, prin ceea ce fac, seamănă dezamăgire și neîncredere.
Indiferent ce președinte va fi ales în viitor la conducerea Asociației „Fiii și prietenii Caracalului”, Ion Marian Doldurea rămâne același spirit altruist, cu vederi liberale, atașat, pour toujours, de istoria țării sale și, în special, de istoria fascinantă a fostului județ Romanați.
Felicitări, Ion Marian Doldurea!
Dumitru Sârghie