AcasăInterviuIon Moisescu, prim-vicepreședinte PNL Olt: Trebuie să alegem, democratic, în fruntea PNL...

Ion Moisescu, prim-vicepreședinte PNL Olt: Trebuie să alegem, democratic, în fruntea PNL Olt, un liberal pur-sânge!

Domnule Moisescu, cine răspunde pentru rezultatele proaste înregistrate de PNL Olt, la ultimele alegeri parlamentare?

În primul rând, trebuie să vă răspund că pionieratul greșelilor în lanț comise de PNL a început cu stabilirea candidatului pentru Primăria București. Cea mai mare greșeală a fost apoi strategia impusă de conducerea centrală, după care fiecare organizație în parte trebuie să-și stabilească vinovații.

De remarcat, că la Olt, cei care și-au făcut treaba au obținut rezultate bune și foarte bune. Amintim aici localitățile Cungrea, Iancu Jianu, Urzica, Scornicești, Crâmpoia, Mihăești și chiar localitățile unde nu am avut primari, cum ar fi Piatra-Olt, Coteana, Bucinișu.

Aici au fost oameni serioși, care și-au respectat angajamentele politice, fără a fi împinși de cineva de la spate.

ion moisescu 1Ca lider de primă linie a PNL Olt, cum vedeți relansarea acestei filiale onorabile altădată?

Dacă aș fi fost în prima linie, d-le Sârghie, acum vă răspundeam din Parlamentul României. Am fost un lider de linia a doua, dar vreau, în viitorul apropiat, să fiu un lider de primă linie. Văd simplu lucrurile: alegeri de jos în sus, adică în fiecare localitate, în fiecare organizație, apoi la județ și, în fine, la nivel național.

Trebuie să punem armele pe masă, să discutăm sincer care dintre noi mai poate să rămână, care pleacă, pentru a ști pe ce ne putem baza și din ce poziție putem porni. Avem timp suficient până în 2019 (când vom avea primul test, alegerile Europarlamentare), ca să construim ceva solid, bazându-ne pe ideologia și pragmatismul doctrinei liberale.

Cât de constituțională a fost ieșirea lui Iohannis la recenta mare manifestație din Piața Universității împotriva încercării PSD de a trece niște ordonanțe despre care se spune că-i favorizează pe penali?

Nu aș putea să vă răspund cu precizie la această întrebare. Experții în Constituție și cei care stau toată ziua pe diverse televiziuni și se pricep la toate (la economie, la politică, la incendii și la violuri) pot să vă lumineze, pe deplin, în acest sens.

Din punctul meu de vedere, cred că legea supremă îi permite lui Iohannis să-și declare simpatia față de un demers legitim, cu privire la cele două Ordonanțe, prin care PSD vrea să-și scoată penalii basma curată.

Este adevărat că președintele este un factor de echilibru în societatea românească, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie de acord cu lucruri care sfidează logica bunului-simț, care sfidează dreptul și prin care se încearcă salvarea unor oameni care au încălcat flagrant legile țării.

Președintele Iohannis se află într-un război deschis cu Guvernul și Parlamentul PSD, război care ține România în loc… Cum vedeți ieșirea din acest impas?

Așa cum vă cunosc, d-le Sârghie, și dvs. ați fi procedat la fel. PSD plus ALDE au câștigat alegerile cu un program care cuprinde creșteri de pensii (nu pentru toți), creșteri de salarii (nu pentru toți), alocații, burse, reduceri de taxe (să vedem cum se descurcă cu bugetul, fiindcă deja au patinat!) și – iată – ei se ocupă de grațieri, de modificarea Codului Penal și de amnistieri.

Nu sunt de acord cu războiul dintre Palate, pentru că nu ne face bine nouă, ca națiune. Însă nici nu poți trece cu vederea chestiuni care au scandalizat întreaga Europă.

Pe de altă parte, PNL, în integralitatea sa, este îngenunchiat. Luptele fratricide și bâlbâielile conducerii centrale improvizate îl vor slăbi și mai tare… Bănuiesc că există o celulă de criză care lucrează pentru viitorul acestui partid istoric…

PNL nu se află într-o stare fericită și nu cred că are vreo șansă să-și revină până la alegerile interne! E greu să încetinim, într-un timp atât de scurt, rostogolirea partidului nostru. Dar, odată cu alegerile care vor avea loc, așa cum v-am spus, în fiecare localitate, județ și cele de la nivel național, va apărea stabilitatea pe care se poate construi sănătos și solid pentru următorii ani. Opoziția, pentru noi, va fi, de această dată, un lucru benefic!

Ce partid e mai vinovat de această decădere a „marelui PNL” – fostul PNL sau fostul PDL?

Nu avem o analiză făcută la nivel național în acest sens, iar în ceea ce privește PNL Olt, nu cred că ar fi de bun augur să începem a ne acuza reciproc pentru insuccesul nostru. Nu se poate spune, cred eu, că e unul sau altul vinovat, PNL sau PDL. E o vină comună, pe care trebuie să ne-o asumăm și să învățăm din ea. A încerca să dăm vina unii pe ceilalți nu ne aduce niciun avantaj, chiar dacă unii dintre noi își doresc acest lucru.

În schimb, la această întrebare, aș vrea să vă dau o replică, d-le Sârghie. La un articol în care ați menționat că majoritatea voturilor din Olt, contabilizate în dreptul PNL, au fost aduse de vechii pedeliști. Eu recunosc că în acest partid sunt oameni de valoare certă, oameni care au orientări puternice de dreapta și care știu să lupte, dar procentul de voturi (și știu bine ce spun) este de 75-80% în dreptul vechiului PNL, restul aparținând vechiului PDL.

Veți candida la președinția PNL Olt? Când se vor organiza, conform statutului, aceste alegeri?

Nu pot să vă dau o dată exactă în acest sens. În săptămânile ce vor urma, se va stabili un calendar, cu activitățile noastre politice și atunci vă pot da informația care vă interesează. În legătură cu candidatura mea, vă pot spune că nu am luat încă o decizie. Dar, împreună cu colegii noștri, vom găsi cea mai bună soluție.

Trebuie să alegem democratic în fruntea PNL Olt un liberal pur-sânge, vizionar, aș putea spune, un liberal care să înțeleagă și să ne facă și pe noi să înțelegem că următorii ani sunt foarte importanți pentru identitatea noastră ca partid istoric.

Ce-ar mai fi de spus?

Prin intermediul dvs., trebuie să le transmit tuturor liberalilor și simpatizanților liberali din Olt și de pretutindeni că am pierdut o bătălie, dar nu am pierdut războiul. Gafele în lanț pe care le provoacă actuala putere pesedistă, năravurile de care nu pot să se debaraseze, ne dau – iată – posibilitatea să ne regrupăm și să fim – într-un timp relativ scurt – din nou ceea ce am fost și mai mult decât atât.

Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments