Ion Șofaru face parte din elita primarilor rurali ai județului Olt. Profesionalismul și capacitatea sa administrativă au fost demonstrate, ani de-a rândul, prin faptul că domnia-sa și-a condus, cu maximă eficiență, propria companie agricolă, parte integrantă a prosperității comunei Văleni.
Atașat sufletește valorilor morale și tradiționale ale comunei sale natale și înfruntând moravurile politice ale vremii, primarul Ion Șofaru, aflat la al doilea mandat, sfințește locul, slujindu-și, cu dragoste și devotament, comunitatea.
D-le primar, ați început un nou mandat, ați câștigat alegerile, aveți guvern, aveți de toate. Ce vă lipsește?
Nu am bani. Mai mult de atât, nu am ce să spun. Avem guvern, am câștigat alegerile, suntem fericiți, dar nu avem bani! Stăm ca momâile pe scaun. Pe scaunul de primar, stau ca o momâie. M-aș apuca de treabă, am destule de făcut, dar nu am cu ce să le fac.
Ce aveți în plan, ce ați început și de unde credeți că trebuie să vină fondurile care trebuie să vă stea la dispoziție?
De făcut, am prea multe. Mai avem și de finalizat. Anul trecut, am dat în folosință două grădinițe de care eram cu toții foarte bucuroși. Speram ca, odată cu începerea anului școlar, să putem duce copiii în ambele grădinițe. Nu a fost să fie așa, pentru că, la una dintre grădinițe, din cauza fondurilor pe care trebuia să le punem noi, ca primărie, fonduri pe care noi nu le-am avut, nu am putut finaliza partea de magazie de lemne, partea de terenuri și locuri de joacă ale copiilor. Și mai era un capitol: centrala termică. Neavând aceste obiective terminate, nu am putut să ducem copii în această instituție. Stăm, cu patru grupe de copii, într-o grădiniță în care, normal încap doar trei grupe. Într-una din camerele anexe, am improvizat și avem o grupă acolo.
Pe bugetul acestui an, pe care îl așteptăm cu nerăbdare, sperăm să găsim bani pentru a face încălzirea, pentru a asigura terenul de joacă pentru copii și magazia de lemne ca, din toamna anului 2017, să putem duce acea grupă de copii în grădinița din satul Olari.
Proiecte pentru 2017, mulțumesc guvernanților sau Ministerului Dezvoltării, că ni s-a aprobat un proiect, pe Ordonanța 28, și sperăm ca anul acesta, prima uliță din comuna Văleni să primească asfaltul mult dorit. Avem 5 km de asfalt, avem sumele de bani necesare, în trei tranșe, ni s-a aprobat întreaga sumă în jur de 70 miliarde bani vechi, pentru a termina cei 5 km, care ni s-au aprobat. Aici, avem bani, urmează, zilele următoare, să se țină licitația, care este publicată pe SEAP. Sperăm ca acela care va câștiga să vină și să se apuce cu poftă de treabă. Este vorba despre modernizare drumuri comunale, cu bani de la Ministerul Dezvoltării.
Pe acest proiect, Consiliul Local trebuie să vină cu o parte din finanțare, de 4%, 2,8 miliarde lei vechi. Ca să finalizăm lucrarea, Consiliul Local Văleni, trebuie să vină cu aport propriu.
Abia aștept să văd cifrele de buget, dar nu sunt promițătoare. Pentru că una s-a discutat la investirea noului cabinet, că se va da în funcție de populația fiecărei localități și alta aud acum. Acum, după Legea Bugetului de stat, aflăm că se folosesc aceleași criterii ca și până acum. Nu vreau să intru în amănunte, dar s-ar putea să mă «bucur», ca și până acum, de foarte puțini bani. Cred că doar de banii de funcționare.
Mi s-au transmis cifrele de buget, cotele defalcate din TVA. Avem în jur de 9 miliarde, exact cât să ne asigure banii pentru plata salariilor. Restul, celelalte cifre, nu mi-au venit. Este vorba despre banii pe care-i vom primi de la Consiliul Județean. Și aici se folosesc niște scheme care pe mine nu m-au convins niciodată, că ar fi unele care să ne satisfacă nevoile fiecărei administrații publice locale. Aștept, cu nerăbdare, banii de la Consiliul Județean. Speranța e să pot strânge cât mai mulți bani din taxele și impozitele locale, sume care, de obicei, s-au ridicat la 4 miliarde.
Ce trebuie să fac cu acești 4 miliarde? Trebuie să asigur partea de cofinanțare la acel proiect de asfaltare, de 2,8 miliarde. Trebuie să asigur naveta profesorilor, burse sociale copiilor de la școală. Trebuie să asigur funcționarea, în bune condiții, a transportului elevilor, despre care știți că aici nu este de joacă. Mașinile trebuie trecute prin fel și fel de controale, șoferii să aibă fel și fel de atestate. Avem 2 microbuze, care ne costă peste 1 miliard lei, fondul de salarii ale șoferilor, piesele de schimb, avizele și autorizațiile.
Poate că, uneori, unii părinți sau colegi, când mă aud plângându-mă, nu mă înțeleg. Așa îmi spunea d-l președinte Stănescu, că știu doar să mă vaiet. Domnule, nu spun decât problemele comunei, nu pe ale mele. Pentru mine, nu mă vaiet, mă rog la Dumnezeu să fiu sănătos.
Am nevoie de acei bani, care nu știu câți vor fi și când vor veni, pentru a asigura o cât de cât bună funcționare a obiectivelor de pe raza localității, obiective care depind de bugetul local. Este vorba de iluminatul public, care trebuie plătit din bugetul local. Noi am perceput niște taxe de la populație pentru această treabă.
Sunt și alte capitole unde avem probleme, dar nu mai vorbesc despre ele. Ca orice primar care a venit cu gânduri serioase, trebuie să ne mai uităm și la activitatea cultural-sportivă la nivelul localității. Avem bâlciuri anuale, avem un festival zonal, «Niște țărani» care, an de an, a fost susținut de Consiliul Local, sub egida Fundației Dinu Săraru. Ar fi păcat ca, în acest an, să nu-l putem susține, pentru ca acest festival să meargă mai departe. Este la a XII-a ediție. Cu toată puterea mea, vreau să susțin ideea ca acest festival să meargă mai departe, pentru că aici își dau întâlnire elevi și profesori din toată țara. Este un festival și un spectacol foarte frumoase. Îi felicit pe cei care l-au inițiat și ar fi păcat ca eu să nu pot contribui la bunul mers al acestui eveniment.
Avem două serbări ale comunei, pe care le-am susținut și le voi susține în continuare. Pe lângă acestea, împreună cu primarul de la Nicolae Titulescu, avem o echipă de fotbal, care are rezultate deosebite. Împreună, cele două CL și noi, personal, cei doi primari, susținem financiar această echipă, care ne face cinste la nivel de județ. Este pe podium, cu rezultate deosebite.
Ne mai mândrim și noi cu astfel de treburi. Am multe în plan, dar totul se raportează la bani.
În afară de proiectul pe Ordonanța 28, încă de anul trecut, înaintea acestui proiect, am început lucrările pentru un alt proiect de modernizare drumuri comunale în comuna Văleni, pe fonduri europene. Este vorba că se va depune pe măsura 7.2, pe fonduri europene. Întrucât comuna noastră este departe de un drum european, de un drum județean, în urma totalizării punctelor de care ne puteam bucura, nu am putut aduna mai mult de 43 de puncte, pentru că punctajul se dă în funcție de unde este poziționată strada. Dacă strada mea comunală iese într-un drum național, are un număr mare de puncte, dacă iese într-un drum european, are un punctaj și mai mare. Dar la noi, singurele drumuri care pot fi punctate sunt cele județene, unde luăm câte 2 puncte pentru așa ceva. Avem un punctaj minim.
Nu am mai băgat acest proiect, pentru că ceilalți colegi care le-au băgat au avut surpriza să-i cheme să le ia înapoi, deoarece s-au calificat numai proiecte cu cel puțin 55-60 de puncte. Iar noi, cu 43 de puncte, nu aveam nicio șansă.
Facem acum demersurile. Astăzi merg la Pitești, să introducem un al doilea proiect, pe aceeași temă, pe Ordonanța 28.
Tot pe Ordonanța 28, sunt în lucru cu proiectul de canalizare. Îmi doresc ca, în acest mandat, vălenarii să se bucure ca majoritatea localităților din județul Olt, care au instalație de canalizare.
E tot ce mai îmi doresc. Să fac ceva pentru școli, grupurile sanitare și încălzirea centrală pentru cealaltă școală. Să fac pentru vălenari asfaltarea ulițelor, mai am un drum comunal prins pe acest proiect, pe care astăzi îl voi trimite la Minister. Mai vreau să asfaltez și să fac canalizarea. Dacă am făcut aceste lucruri, cu toată plăcerea și cu toată satisfacția, voi trece acolo de unde am venit, lăsând locul unui băiat mai tânăr, poate cu energie mai multă și cu mai multe posibilități, să facă mai multe pentru vălenari.
Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu și celor care m-au ajutat că am reușit să fac ceea ce v-am spus până acum.
Una din bucuriile mele ca primar este că am reușit să creez peste 100 de locuri de muncă, primar, la primul mandat. Deși am avut probleme, mi-am asumat acest risc. Am dat unui investitor o suprafață de teren, pe care să-și așeze investiția, un complex agricol, eco, 30 de locuri de muncă, bani la bugetul local, pentru că plătește impozite pe clădiri, pe terenuri, care sunt în suprafață mare, valoare mare de investiție și bani frumoși la Consiliul Local.
Am mai adus o croitorie, un investitor privat în localitate. A creat și are posibilitate să extindă până la 150 de locuri de muncă. A dat drumul încă de anul trecut, la o secție cu 60 de locuri de muncă. Din nefericire, nu suntem în stare să ocupăm acel locuri de muncă și investitorul este nevoit să aducă forță de muncă din altă parte. nu știu care este motivul. Stau de vorbă cu oamenii din localitate, care se plâng de condiții, dar condițiile sunt extraordinare, cunosc obiectivul, am fost în vizită. Dar așa sunt oamenii, când nu le place munca, caută motive. Este un fenomen național.
Natalitatea a scăzut, efectivele elevilor a scăzut. Asta produce o serie de dereglări în sistemul de învățământ…
Sigur, acest lucru va produce efecte de neimaginat. O comună cum este Văleni, care avea peste 5000 de locuitori, acum 20 de ani, a coborât sub 3000 la ultimul recensământ. Mai avem 2800 de locuitori. Aveam câte 3-4 clase de fiecare clasă. La ora actuală, abia constituim câte o clasă. Anul trecut, am avut decât patru nașteri. Privesc cu groază peste viitor, peste 4-5 ani, când acești copii trebuie să ajungă la grădiniță sau la școală. Închipuiți-vă cum vom forma o clasă. Nici măcar o clasă nu mai putem forma, cu 4-5 copii.
Acestea sunt perspectivele în comuna Văleni. Se nasc din ce în ce mai puțini copii, 4-5 copii. Mortalitatea a ajuns la cote alarmante. Avem peste 100 de înmormântări anual…
Dumitru Sârghie