Biografia poetului, memorialistului, publicistului și traducătorului Radu Gyr (15 martie 1905 – 20 aprilie 1975) este una dintre cele mai necunoscute și mai denaturate dintre biografiile scriitorilor noștri.
Au existat câteva tentative, onorabile, de a cerceta și reconstitui itinerarul acestui poet, așa de talentat, dar au fost abandonate de cei ce credeau că vor evoca, cu certitudine, momentele delicate, din perspectiva noastră, ale unei biografii cu totul imprevizibile.
Investigarea arhivelor militare și a celor civile nu s-a făcut încă și cred că nici nu se va întreprinde nimic în acest sens, întrucât există un complex de împrejurări total nefavorabil restituirii și cunoașterii, în profunzime, a unei opere, a unui autor și, firește, a unui destin deloc simpatic istoriei contemporane.
Într-o zi, nu prea îndepărtată, eu cred că Radu Gyr va fi redescoperit, recitit și repus în locul ce i se cuvine în ierarhia valorilor literare. Și nu numai.
Lectura operei este esențială, cunoașterea, în amănunt, a epocii în care a creat și s-a impus, precum și a contemporanilor săi, pot deschide noi punți de legătură cu un scriitor așa de complex.
Restitui, așadar, câteva epistole ale poetului Radu Gyr trimise confratelui său, Nichifor Crainic, pe care l-a prețuit pentru valoarea operei și a convingerilor sale literare.
Bușteni, 11 august [1]965
De pe culmea carpatină, / Din concediu de poet, / Vă trimit / O găleată de lumină / Cu mireasmă de brădet… Ne bucurăm de-o vreme foarte frumoasă. Lectură, plimbări, ozon, soare. La 20 august vom fi înapoi în Capitală. Vă trimitem caldele noastre salutări, afecțiunea întregii noastre prietenii și o sărutăm părintește pe Nini1.
Flora și Radu Gyr
[Tovarășului Nichifor Crainic, Comitetul Român pentru Repatriere, Strada Cristian Tell, nr. 23, București, Raion 30 Decembrie].
*
[Mangalia], 7 august [1]966
Pe un fir de briză marină vă înșirăm toate gândurile bune, odată cu calda dragoste a prieteniei noastre.
Flora și Radu
[Nini și Ion Nichifor Crainic, Bulevardul Dinicu Golescu, nr. 43, bloc 7, etaj I, București, Raion Grivița Roșie].
*
Cheia, 10 august [1]967
Mult iubite domnule Crainic,
Suntem, într-adevăr, aici „pe-un picior de plai, / pe-o gură de rai“. Munții, Zăganul, Ciucașul, Bratocea, împăduriți până la brâu, ridică apoi turnuri de piatră, parcă zidite pe cer. Teleajenul are limpezimi de vers clasic și sinuozități moderniste.
Mănăstirea, ctitorie a domnitorului Alexandru Ghica, din 1835, e mare și arătoasă, dar fără deosebită valoare artistică. Fețele monahicești, puține, sunt de-o rară pietate… laică.
Ne bucurăm de odihnă, de priveliști, de ozon. Hoinărim prin coclauri și peste plaiuri toată dimineața. O sinceră părere de rău ne încearcă: aceea că nu sunteți cu noi, laolaltă, să profitați de-o meritată odihnă, de confort și de minunea naturii. Nu există, aici, ilustrate, v-am fi trimis o „vedere“ a munților.
Vă dorim multă sănătate și vă îmbrățișăm cu dragoste, pe d[umnea]v[oastră] și pe scumpa noastră Nini.
Flora și Radu
[Tovarășului Nichifor Crainic, Comitetul Român pentru Repatriere, Strada Cristian Tell, nr. 23, București, Raion. 30 Decembrie; Expeditor – Radu Gyr, Comuna Cheia, Raion Teleajen, Regiunea Ploiești].
[Călimănești], 13 septembrie [19]69
Calde salutări de pe Valea Oltului, pururi tânără și veșnic cutreierată de amintiri și umbre solemne. Suntem la Casa Scriitorilor din Călimănești, unde, excelent cazați, vom rămâne până spre sfârșitul lunii. Regretăm enorm că nu sunteți, cu noi, împreună. Flora face băi de acid carbonic, eu: cură de aer, poezii și plimbări pe lunga uliță a Călimăneștilor. Așteptăm, cu drag, să vă revedem. Vă dorim multă sănătate și vă îmbrățișăm din suflet, sărutând-o părintește, pe Nini, ca doi viitori bunici ce suntem.
Flora și Radu Gyr
[Domnului Ion Nichifor Crainic, Bulevardul Dinicu Golescu, nr. 43, Bloc 7, etaj I. (Gara de Nord), București].
*
Călimănești, 5 septembrie [1970]
Mult iubite domnule Crainic,
În curând se va împlini luna, de când ne găsim aici pe malul Oltului vâlcean, în ținutul lui Litovoi, al lui Mircea Basarab și, bineînțeles, a dragii mele doamne Flora.
Nu vom rămâne, însă, să încheiem o vacanță de treizeci de zile, ci, la 11 sept[embrie], ne vom întoarce în București, deoarece ne așteaptă, nerăbdător, nepoțelul nostru, între timp, a sosit acasă, venind de la Dorohoi. Aici, ne-am bucurat de timp frumos și de-o plăcută odihnă, meritată, de altfel, în special de Flora, prea mult hărțuită în Capitală de grijile gospodăriei și de zburdele lui Radu cel mic. Am petrecut câteva zile minunate, alături de calda prietenie a lui Nedic2, suflet cinstit și plin de leală afecțiune. I-am cunoscut amabila soție și încântătoarea odraslă, Ruxandra, care, prin drăgălășeniile ei, ne-a mai alinat puțin dorul de Pisilicul nostru. Ce faci, cum te mai simți și cum se comportă prea capricioasa dumitale inimioară? Duduia Nini e sănătoasă, și-a reluat ocupațiile diurne? O sărutăm părintește iar pe dumneata te îmbrățișăm cu aceeași neclintită dragoste,
Flora și Radu Gyr
[Domnului Ion Nichifor Crainic, Bulevardul Dinicu Golescu, nr. 43, scara A, etaj I, București, Sectorul 8; Expeditor – Radu Gyr Demetrescu, Casa Scriitorilor, Bulevardul Lenin, nr. 21, Călimănești, județul Vâlcea].
*
Călimănești, 27 august [1]971
În timp ce „ale valurilor mândre generații spumegate / zidul vechi al mănăstirii în cadență îl izbesc“ ~ noi, de pe-o pajiște înmiresmată din preajma bătrânei Cozia, îți trimitem salutările noastre, pline de-o caldă și neclintită afecțiune. Nu uităm nici pe Nini și Sandu Cojanu3, pe care îi sărutăm părintește, pe frunte.
Cu tot dragul,
Flora și Radu Gyr
[Familiei Ion Nichifor Crainic, Bulevardul Dinicu Golescu, nr. 43, scara A, etaj I, București, Sectorul 8, județul Ilfov; Casa Scriitorilor, Bulevardul V.I. Lenin, nr. 21, Călimănești, județul Vâlcea].
Note
- Originalele acestor epistole inedite se află în biblioteca profesorului Nicolae Scurtu din București.
- Furtuna Ioana Crainic, fiica lui Nichifor Crainic.
- Nedic Lemnaru, publicist și prieten al poeților de la revista Glasul Patriei.
- Alexandru Cojanu, inginer silvic, ginerele lui Nichifor Crainic.
Nicolae Scurtu