AcasăCulturăIstorie literară • Câteva contribuții la biografia lui Petre Pandrea

Istorie literară • Câteva contribuții la biografia lui Petre Pandrea

Biografia filosofului, sociologului, eseistului, istoricului și criticului de artă, traducătorului și memorialistului Petre Pandrea (n. 26 iunie 1904, Balș, jud. Olt – m. 8 iulie 1968, București) se impune a fi recercetată riguros întrucât cuprinde unele necunoscute ce se cer a fi elucidate.

După finalizarea studiilor universitare la București, este recomandat și trimis la Berlin cu o bursă, în răstimpul 1926–1933, să se specializeze în Enciclopedia dreptului. De asemenea, grație inteligenței și pregătirii sale culturale și politice, este numit atașat de presă la Legația Regală a României din Berlin, în perioada 1928-1931. În această calitate este solicitat de profesorul și istoricul Nicolae Iorga să cerceteze unde ar putea fi Cronica lui Ștefan cel Mare1, elaborată de Albertus Schendl, doctorul voievodului Moldovei în perioada 1500–1502. După insistente și repetate investigații, identifică manuscrisul Cronicii lui Ștefan cel Mare cu ajutorul a doi profesori germani de o înaltă ținută intelectuală. Petre Marcu comunică lui Nicolae Iorga informațiile necesare și un raport privitor la această prețioasă cronică în semn de admirație și prețuire marele cărturar, iar Nicolae Iorga îi acordă un premiu de 1000 de mărci.

*

Berlin, 20 mai [1930]

Mult stimate domnule profesor,

Am deosebita cinste a vă trimite alăturatul raport asupra cercetărilor mele la München în chestia manuscriptului din 1502 referitor la istoria lui Ștefan cel Mare. Îngăduiți-mi totdeodată să vă comunic bucuria și mândria mea de a fi auzit în cercurile universitare din Berlin, cât și cele din München încă odată elogiile și deferența cu care se vorbește despre profesorul nostru Iorga. Vă stau la dispoziție pentru orice alte însărcinări privitoare la Bibliotecile germane.

Primiți salutările mele respectuoase,

Petre Marcu

*

Legațiunea Regală a României

Serviciul de Presă

Berlin, 20 mai 1930

Rauchstr[asse], nr. 26

Raport

Manuscriptul relativ la istoria lui Ștefan cel Mare se află la Bayerische Stats – Bibliothek (Handschriften – Abteilung) München, Ludwigstrasse, 23, înscris la numărul 952 în Catlogus condicum latinorum Bibliothecae Regiae Monacensis. (Editio altera emendatior. Tomio I, Pers I A, MDCCCXII, p[aginile] 214–215).

Cronica are format în 4°, datează din anul 1502 și conține 22 foi. având titlu: Cronycke des Stephan woyvoda auss der Wallachey de annis 1452–1499, script. 1502. Manuscrisul se află aproape de un an în mâinile unui savant polonez, împrumutat prin intermediul bibliotecii universitare din Lemberg, care pregătește o ediție cu textul original și traducerea lui în limba polonă. Biblioteca din München a dat ca ultim termen de înapoiere a manuscriptului ziua de 1 iunie. Am comandat 6 reproduceri în alb-negru ale manuscriptului. (Vezi Anexa). Am fost ajutat în misiunea mea de către prof. dr. Rudolf Smend (Berlin. Nikolasee, Teutonenstr[asse], 1) și prof. dr. Leidinger (Direktor der Bayer. Staatsbibliothek, Ludwigstr[asse], 23, München).

Propun a se trimite din partea Legației 2 scrisori de mulțumire.

Petre Marcu

Atașat de Presă

Colaborator la Gândirea, Revista de Drept Public,

Pandectele Române

 Note

  • Originalele acestor documente literare se află la Biblioteca Academiei Române din București. Sunt semnate cu numele real al eseistului și memorialistului Petre Pandrea.
  1. Florea Firan ~ Petre Pandrea în Profiluri și structuri literare. Contribuții la o istorie a literaturii române. Vol[umul] 2 (M–Z). Craiova, Editura Scrisul Românesc, 2003, p. 143-146 + 1 portret de Silvan, din [1]967.

Nicolae Scurtu

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments