O personalitate însemnată a întregii Oltenii, și nu numai, a fost profesorul, publicistul, istoricul literar, traducătorul și memorialistul Const. D. Fortunescu (1874–1965), creatorul celei mai valoroase reviste de istorie regională – Arhivele Olteniei.
Instruit și format la școala permanentei lecturi, având și câteva modele emblematice și scrutând din perspective diferite arealul Olteniei, Const. D. Fortunescu s-a impus pentru totdeauna în istoria presei locale și naționale printr-o revistă care-i veșnicește numele și, firește, opera.
În calitatea sa de coordonator, de cititor și de supervizor a tot ce se publica în revista Arhivele Olteniei, Const. D. Fortunescu a stabilit și întreținut unele dialoguri epistolare de o importanță deosebită pentru istoria literară interbelică.
De un interes cu totul special sunt epistolele trimise și primite1 de la Nicolae Iorga, care a colaborat la publicația arhicunoscută din Craiova și care a manifestat o autentică prețuire pentru faptele culturale ale lui Const. D. Fortunescu.
Epistolele ce se publică, acum, sunt inedite și reprezintă modul de lucru al unui dascăl ce preda limba lui Voltaire.
Se remarcă ordinea și punctualitatea unui cărturar care a primit, necontenit, lumină și spiritualitate din punctul cardinal al romanității.
Astfel de epistole, adunate și adnotate, pot oferi noi și revelatoare punți de legătură și empatie între cei doi cărturari.
*
Craiova, în 5 noi[embrie] 1923
Stimate domnule Iorga,
Am început să fac corectura și la Les Origines de l’art pop[ulaire] en Roumanie2. Trimițându-vă această corectură pe șpalt, vă rog a observa că pe margine, unde am tras cu creion roșu, am avut o nedumerire asupra sensului frazei, ca să o revedeți d[umnea]voastră.
Litera îmi place, fiind citeață. Am credința că va ieși cartea și la Ramuri tot așa de frumoasă ca de la Paris, dacă vom avea hârtie bună.
Primiți, vă rog, salutările mele, cu expresiunea celor mai distinse sentimente ce vă păstrez.
Al d[omniei]voastre, C.D. Fortunescu
„Arhivele Olteniei“
Publicație bimestrială
Redacția: Prof. C.D. Fortunescu
Administrația: Str[ada] G[enera]l Florescu, nr. 20
Redacția
Craiova, 5 noiembrie 1924
Stimate domnule Iorga,
Citind în gazetă că sunteți pe cale de a organiza o Excursie a „Ligii Culturale“ în Franța, îmi permit a vă ruga ca, dacă este așa și dacă se poate să mă înscrieți și pe mine între doritorii de a participa la caravana condusă de d[umnea]v[oastră]. Soția mea m-ar însoți în acest caz.
Primiți, vă rog, domnule Iorga, cu prilejul acesta respectuoasele mele salutări, cu exprimarea celor mai alese sentimente ce vă păstrez.
C.D. Fortunescu
*
„Arhivele Olteniei“
Publicație bimestrială
Redacția: Prof. C.D. Fortunescu
Administrația: Strada Jules Michelet, 21
Redacția
Craiova, 18 decembrie 1924
Stimate domnule Iorga,
Fiindcă de la administrația revistelor d[omniei]voastre Revue Historique și Revista Istorică nu am primit răspuns la reclamația mea, îmi permit a vă ruga pe d[umnea]voastră să amintiți administrației că din Revue Historique nu am mai primit decât numerele 1–3, singur, iar din Revista Istorică ultimul număr ce am mai primit a fost numărul 7–12 din anul trecut, 1923.
Cu acest prilej vă înfățișez deosebitele mele salutări respectuoase.
Al domniei voastre, C.D. Fortunescu
Note
- Originalele acestor epistole necunoscute se află la Biblioteca Academiei Române. Corespondență primită de Nicolae Iorga. Volumele 308 și 315.
- N. Iorga ~ Corespondență. Vol[umul] 2. Ediție, note și indici de Ecaterina Vaum. București, Editura Minerva, 1986, p. 81–84. (Documente literare).
- Această carte s-a tradus în limba română, a fost corectată de profesorul Const. D. Fortunescu și s-a tipărit la Editura Ramuri, Craiova.
Nicolae Scurtu