AcasăActualitateISU Olt a sărbătorit 175 de ani de la lupta eroică, purtată...

ISU Olt a sărbătorit 175 de ani de la lupta eroică, purtată la 13 septembrie 1848, de către pompierii bucureșteni împotriva trupelor otomane

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Matei Basarab” al județului Olt a sărbătorit, miercuri, 13 septembrie 2023, 175 de ani de la cel mai important moment din tradiția armei pompierilor – Lupta eroică purtată la 13 septembrie 1848 de pompierii bucureșteni împotriva trupelor otomane venite să înfrângă mișcarea revoluționară română. Începând cu anul 1953, ziua de 13 septembrie a fost declarată, oficial, Ziua Pompierilor din România.

Activitățile organizate cu ocazia Zilei Pompierilor din România au debutat, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt, cu ceremonialul militar dedicat acestui eveniment, în prezența reprezentanților instituțiilor județene și locale.

În cadrul ceremoniei, au fost prezentate mesajele transmise de autoritățile centrale, au fost avansate cadrele militare care s-au distins, în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, au fost premiați salvatorii care s-au remarcat, pe timpul intervențiilor, dar și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Cu ocazia Zilei Pompierilor din România, opt pompieri au fost avansați, în gradul următor. De asemenea, Plutonier adjutant Mircea-Gabriel Bicoiu, pompier în cadrul SMURD Slatina, a primit distincția „Salvator de onoare al județului Olt”, care a participat la intervenția din comuna Curtișoara, sat Dobrotinet, pentru salvarea unui bărbat în stop cardio-respirator, în șoc anafilactic, ca urmare a unei înțepături de insectă, în zona gâtului. Bărbatul a fost resuscitat și transportat, la Spitalul Județean Slatina, cu semne vitale.

A fost acordată distincția „Pompier de onoare al județului Olt” Plutonierului adjutant șef Marius-Cornel Tolbaru, pompier în cadrul Stației de Pompieri Scornicești, care, în timp ce se afla în concediu de odihnă, la un hotel din stațiunea Călimănești-Căciulata, a acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă a hotelului în care a fost cazat.

Tot în cadrul ceremoniei, în semn de mulțumire și apreciere, patru pompieri olteni,  care au acționat pentru stingerea incendiilor de pădure din Grecia, au primit Placheta de onoare a Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Timp de zece zile, plutonierii adjutanți Gabriel Tornea, Adrian Trițescu, Cătălin-Adrian Gavrilă și Alin-Constantin Mincă au intervenit, alături de alți 86 de pompieri români și de pompieri eleni, pentru protejarea populației afectate de incendiile de pădure.

Diplome de merit au fost acordate cadrelor care s-au remarcat, pe timpul misiunilor de stingere a incendiilor, cadrelor care au executat cele mai multe misiuni pe echipajele SMURD și voluntarului cu cele mai multe misiuni desfășurate pe parcursul anului 2023.

De asemenea, au fost premiate Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Stoicănești, Giuvărăști și Corabia, pentru clasarea pe primele trei locuri la etapa județeană a Concursurilor serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență.

Au fost acordate diplome aniversare  Serviciilor Private pentru Situații de Urgență Rivergate Fire și Artrom Steel Tubes, care au sprijinit misiunile pompierilor olteni, pe parcursul acestui an.

Ceremonialul militar s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

Mihaela Sîrghie


1 COMENTARIU

  1. Felicitari pompierilor din Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ,,Matei Basarab” al judetului Olt pentru cei 175 de ani de activitate! Sarbatorile care se organizeaza in aceste zile sunt un omagiu adus eroilor care ne-au salvat vietile. Cred ca toti meritam sa-i multumim pentru devotamentul si sacrificiul de care dau dovada in fiecare zi.

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments