AcasăActualitateITM Olt – 184 controale specific, în luna iulie 2023

ITM Olt – 184 controale specific, în luna iulie 2023

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat, în luna iulie 2023, 184 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă. Domeniile de activitate verificate, din punct de vedere al respectării legislației specifice, au fost construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma verificărilor efectuate, au fost identificate peste 280 deficiențe, pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în Contractul Individual de Muncă; neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea, la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a Contractelor Individuale de Muncă și a modificărilor acestora; neîncheierea, în formă scrisă, a Contractelor Individuale de Muncă; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic. Pentru cele mai grave deficiențe, s-au aplicat 104 sancțiuni, dintre care 95 avertismente și 9 amenzi, în valoare totală de 72.000 lei.

În luna iulie 2023, inspectorii de muncă au identificat două persoane care desfășurau muncă nedeclarată (o persoană la un angajator din Slatina – restaurante, o persoană la un angajator din București, punct lucru Slătioara – construcții), celor doi angajatori care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi, în valoare de 40.000 lei.

De asemenea, în cursul lunii trecute, au fost comunicate către ITM Olt nouă evenimente, soldate cu șapte persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă și două persoane decedate, în timpul programului de lucru, fapt pentru care au fost deschise două dosare de cercetare.

Mihaela Sîrghie


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments