Print this Post


  ITM Olt – 243 controale specifice, în luna martie 2021

  Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat, în luna martie 2021, 243 controale specifice, în domeniile relațiilor de muncăși al securității și sănătății în muncă.

  Domeniile de activitate verificate, din punct de vedere al respectării legislației specifice, au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

  În funcție de gravitatea deficiențelor constatate, inspectorii de muncă au aplicat sancțiuni contravenționale, constând în amenzi și avertismente, dispunându-se, totodată măsuri de remediere.

  Au fost identificate 253 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 146 sancțiuni, din care 141 avertismente și 5 amenzi în valoare totală de 83.000 lei.

  Inspectorii de muncă au identificat cinci persoane care desfășurau muncă nedeclarată (trei persoane cu timp parțial la un agent economic din Slatina, obiect activitate Restaurante, amendă 30.000 lei; o persoană la un agent economic din Strejești, obiect activitate Construcții, amendă 20.000 lei; o persoană la un agent economic din Strejești, obiect activitate Construcții, amendă 20.000 lei), celor trei agenți economici care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 70.000 lei.

  „În cursul lunii trecute, au fost comunicate instituției noastre un număr de 12 evenimente, soldate cu 11 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă și o persoană accidentată mortal.

  Cele mai frecvente deficiențe au fost: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini; nepurtarea, în spații închise, de către lucrători, a măștilor de protecție; neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a lucrătorilor cu virusul SARS CoV2”, a declarat inspector șef Constantin Cristian Ungureanu.

  Ionuț Dumitrescu

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/itm-olt-243-controale-specifice-in-luna-martie-2021/