AcasăActualitateITM Olt a marcat Ziua Mondială a Securității și Sănătății în Muncă

ITM Olt a marcat Ziua Mondială a Securității și Sănătății în Muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a marcat Ziua Mondială a Securității și Sănătății în Muncă, la eveniment fiind invitați să participe angajatori, reprezentanți ai acestora, lucrători desemnați pentru a se ocupa de activitățile de prevenire și protecție, lucrători cu răspunderi specifice în domeniul securității și sănătății în muncă și reprezentanți ai partenerilor sociali.

Ziua mondială a Securității și Sănătății în muncă este eveniment organizat, în fiecare an, de Organizația Internațională a Muncii (OIM), încă din anul 1919, și aduce, în prim-planul opiniei publice, importanța deosebită a activității de prevenire a accidentelor și bolilor profesionale.

„Lucrătorii sunt expuși la riscuri variate la locul de muncă, de la pericole biologice, chimice și fizice, la pericole psihosociale și ergonomice. Milioane de lucrători își pierd viața, în fiecare an, din cauza accidentelor și bolilor profesionale, mulți lucrători suferind leziuni legate de muncă ce determină incapacități și afecțiuni cronice. În ciuda acestor pericole, în multe țări lipsesc, adesea, măsuri adecvate de securitate și sănătate în muncă, pentru prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă.

O nouă dinamică afectează domeniul muncii, cu implicații relevante pentru securitatea și sănătatea în muncă. Pandemia COVID-19 a schimbat modul în care lucrăm și a ilustrat importanța critică a protecției forței de muncă, la nivel mondial. Schimbările climatice și o creștere a evenimentelor meteorologice extreme au, deja, un impact profund asupra securității și sănătății în muncă și este probabil ca aceste provocări să continue să crească, în următorii ani. Sănătatea mintală la locul de muncă este, de asemenea, o temă care crește în importanță, s-a demonstrat, condițiile și mediile de lucru nesigure sau nesănătoase afectează bunăstarea psihologică.

OIM a adoptat, peste 40 de standarde internaționale de muncă, specifice securității și sănătății în muncă, iar toate statele membre, indiferent de statutul lor, au obligația de a le respecta, promova și realiza, cu bună-credință, principiile privind dreptul fundamental la un mediu de lucru sigur și sănătos.

Ziua mondială a Securității și Sănătății în muncă este și Ziua Internațională de Comemorare a lucrătorilor accidentați și decedați în muncă, organizată pretutindeni, de către organizațiile sindicale, încă din anul 1996.

Organizația Internațională a Muncii estimează că, anual, peste 313 milioane de lucrători suferă accidente urmate de incapacitate temporară de muncă și că se produc aproximativ 160 milioane de cazuri de îmbolnăviri profesionale”, a declarat inspector șef Cristian Ungureanu, director ITM Olt.

De asemenea, în urma accidentelor de muncă, cât și a practicilor incorecte de muncă, se estimează că, în fiecare an, se produc peste 2,3 milioane de decese, din cauza accidentelor de muncă și a vătămărilor profesionale, o cifră alarmantă, fiind comparabilă cu numărul de victime dintr-un război de mare anvergură dintre națiuni. Pe baza acestor estimări ale OIM, se apreciază că, în fiecare zi, se produc aproximativ 6.400 decese, ca urmare a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale și că, zilnic, aproximativ 860.000 lucrători suferă o vătămare, la locul de muncă.

Această statistică negativă a vătămărilor în muncă poate fi evitată, prin conștientizarea tuturor, cu privire la necesitatea implementării unor măsuri eficiente de prevenire.

Mihaela Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments