Print this Post


  ITM Olt – Acțiune de verificare a modului de identificare a riscurilor care provoacă afecțiuni musculo-scheletice (AMS)

  Pe tot parcursul anului 2021, Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt desfășoară acțiunea de verificare a modului de identificare a riscurilor care provoacă afecțiuni musculo-scheletice (AMS), precum și a măsurilor luate de angajatori în vederea prevenirii acestora.

  Acțiunea derulată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt se adresează angajatorilor din sectorul public și privat, din mai multe sectoare de activitate, ce au un număr însemnat de locuri de muncă cu probabilitate mare de apariție a afecțiunilor musculo-scheletice.

  „În prima etapă, se vor organiza întâlniri la care vor fi invitați să participe managerii, conducătorii din sectorul public și privat, lucrătorii cu responsabilități în domeniul securității și sănătății în muncă, cu scopul prezentării informații legate de: apariția afecțiunilor musculo-scheletice la diferite locuri de muncă; promovarea utilizării unor instrumente simple și practice pentru lucrători în vederea identificării și gestionării problemelor generate de AMS; conștientizarea lucrătorilor asupra riscurilor la care se expun ca urmare a apariției afecțiunilor musculo-scheletice.

  În etapa de verificare și control, se vor identifica grupurile de lucrători care vor fi intervievați cu privire la condițiile de muncă pe baza unui chestionar, rezultatele acestuia va sta la baza întocmirii unei tematici de control viitoare, scopul fiind identificarea neconformităților legate de AMS și dispunerea măsurilor de remediere.

  Prin monitorizarea realizării măsurilor dispuse, inspectorii de muncă se vor asigura că angajatorii au îmbunătățit condițiile de muncă la locurile de muncă, în special pentru grupurile de lucrători care au făcut obiectul grupului țintă al campaniei.

  Acțiunea derulată de instituția noastră se va finaliza prin organizarea unor dezbateri cu  lucrătorii chestionați și conducerea societății în cadrul căreia se va evalua impactul realizării măsurilor de îmbunătățire a condițiilor de muncă”, a spus inspector șef Constantin Cristian Ungureanu, director ITM Olt.

  Afecțiunile musculo-scheletice reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate legate de muncă. Ele afectează milioane de lucrători din întreaga Europă și presupun cheltuieli de miliarde de euro din partea angajatorilor și a sistemelor de asigurări sociale pentru plata concediilor medicale și pentru refacerea capacității de muncă. Combaterea AMS contribuie la îmbunătățirea vieții lucrătorilor, dar este justificată și din punct de vedere economic.

  Majoritatea afecțiunilor musculo-scheletice profesionale se dezvoltă în timp. De regulă, aceste afecțiuni nu au o cauză unică, ci sunt provocate de diverși factori care acționează combinat, principalele cauze ale acestora fiind: manipularea maselor, în special când este însoțită de mișcări de aplecare și răsucire; mișcările repetitive sau energice; pozițiile incomode și statice; vibrațiile, iluminatul insuficient sau mediile de lucru friguroase; munca accelerată; șederea sau statul în picioare pe perioadă îndelungată în aceeași poziție.

  Dragoș Sîrghie

   

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/itm-olt-actiune-de-verificare-a-modului-de-identificare-a-riscurilor-care-provoaca-afectiuni-musculo-scheletice-ams/

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *