AcasăActualitateITM Olt – acțiuni în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID...

ITM Olt – acțiuni în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID 19

Printr-un comunicat de presă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt anunță faptul că, în perioada 10-24 noiembrie 2020, s-a desfășurat „Campania națională pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea și sănătatea la locul de muncă, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID 19”.

Campania a avut ca grup țintă angajatorii cu un număr de peste 50 de salariați.

În domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate 42 controale, numărul total de lucrători ai unităților controlate – 15.041, din care: 415 desfășoară activitate în regim de telemuncă și muncă la domiciliu, 12.521 au programul de muncă decalat. În urma verificărilor efectuate, au fost dispuse 31 măsuri de remediere a deficiențelor constatate și au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale, din care cinci avertismente și două amenzi în valoare de 3.000 lei.

În domeniul securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 32 controale, în urma cărora au fost dispuse 40 măsuri de remediere a deficiențelor și au fost aplicate 40 avertismente.

În domeniul relațiilor de muncă, cele mai frecvente deficiențe constatate au fost: neorganizarea programului de lucru astfel încât să se realizeze decalarea acestuia cu cel puțin o oră; neîntocmirea actelor adiționale la contractele individuale de muncă pentru salariații care desfășoară activitate în regim de telemuncă; nerespectarea prevederilor legale referitoare la repausul săptămânal; nerespectarea prevederilor legale referitoare la evidența timpului de muncă. Totodată, în domeniul securității și sănătății în muncă, s-au constatat: neactualizarea planului de prevenire conform evaluării riscurilor cu măsurile sanitare la nivel național; nesupravegherea stării de sănătate pentru toți lucrătorii; neverificarea modului de purtare a echipamentului individual de protecție.

Dragoș Sîrghie

 

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments