AcasăActualitateITM Olt – în control

ITM Olt – în control

Conform unui comunicat de presă emis de Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt, în luna august 2021, inspectorii de muncă au efectuat 144 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. În funcție de gravitatea deficiențelor constatate, inspectorii de muncă au aplicat sancțiuni contravenționale, constând în amenzi și avertismente, dispunându-se și măsuri de remediere. În urma controalelor efectuate, s-au identificat 240 deficiențe, pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 115 sancțiuni, din care 107 avertismente și opt amenzi, în valoare totală de 180.000 lei.

Au fost identificate 8 persoane care desfășurau muncă nedeclarată (trei persoane la un angajator din Caracal, confecții, 60.000 lei; o persoană la un angajator din Corabia, comerț, 20.000 lei; două persoane la un angajator din Slatina, activități de impresariere artistică, 40.000 lei; o persoană la un angajator din Slatina, alte servicii de alimentație, 20.000 lei; o persoană la un angajator din Balș, comerț, 20.000 lei ). Celor cinci angajatori care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi, în valoare de 160.000 lei.

De asemenea, în cursul lunii trecute, au fost comunicate către ITM Olt 14 evenimente, soldate cu 12 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă și două persoane accidentate mortal.

Cele mai frecvente deficiențe au fost: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a Contractelor Individuale de Muncă și a modificărilor acestora; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție, precum și neefectuarea controlului medical periodic.

Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments