Într-o lume tot mai stresantă, agitată, uneori, hâdă de-a binelea, mai există oameni care încearcă să o salveze, să o înfrumusețeze, prin literatură, prin artă, în general. Este și cazul profesoarei de limba română, scriitoarea Mona Vâlceanu, cea care, în cadrul proiectului pe care îl coordonează „Clubul literar-artistic”, organizează, periodic, „întâlniri-dialog” între scriitori, cu scopul nobil de a-i face cunoscuți publicului larg, iubitor de cultură.
La dialogul cu tema „Literatura română de azi”, desfășurat la Centrul Cultural-Pitești, joi, 6 februarie a.c., au participat: jurnalistul și scriitorul Dumitru Sîrghie – cu revista „Bilete de Papagal”, serie nouă, George D. Piteș – cu cartea de poeme „Amurg în haine de gală”, și Ion Dulugeac – cu volumul de proză, recent premiat, „Zaraza”.
„Ne-a adus, de la Slatina, revista «Bilete de Papagal», serie nouă, despre care știm cu toții că înviază mitul «Biletelor de Papagal» argheziene, care au avut un rol atât de important în interbelic, acolo unde a debutat chiar Urmuz, cel mult iubit la Curtea de Argeș, cel care o editează, scriitorul și jurnalistul Dumitru Sîrghie”, a spus Mona Vâlceanu, în deschiderea acestui dialog cultural.
De ce a hotărât Dumitru Sîrghie să redea în revuistica românească această revistă? „Pentru că Pan. M. Vizirescu, al cărui biograf oficial sunt, cu toate drepturile de autor consfințite legal, a avut o legătură sufletească profundă cu Arghezi.”
Cât îl privește pe George D. Piteș, acesta a scris „Amurg în haine de gală”, ca o încununare a operei sale, pentru că dintotdeauna, „a crezut în scris, iar literatura l-a eliberat…”
Ion Dulugeac este, potrivit poetei Vilia Banța, „un narator de cursă lungă (…) care deține știința portretizării”. Dovada este și volumul recent „Zaraza”, la realizarea căruia autorul a pornit potrivit unui principiu frumos de viață – „Femeia trebuie să o iubești sau să o treci în literatură”.
Mulțumim Mona Vâlceanu, pentru ospitalitate și pentru prilejul oferit de a se întâlni oameni de spirit iubitor de frumos, exprimat prin literatură.
Elena Sîrghie