AcasăOra SatuluiIulian Bărăscu, primarul comunei Poboru: În 20 de ani, de când sunt...

Iulian Bărăscu, primarul comunei Poboru: În 20 de ani, de când sunt aici, nu mi-am luat niciodată concediu!

Iulian Bărăscu (PSD), primarul comunei Poboru, este un edil care și-a pus, esențial, amprenta pe administrația locală. Experiența sa căpătată în primele două mandate de viceprimar (2000-2004 și 2004-2008) i-a permis, iată, să conducă, din 2008 și până în prezent, ca primar, străvechea comună Poboru, patria de inimă și suflet a celebrului artist popular Constantin Nițu.

În toată această perioadă, din 2000 și până în prezent, luptele politice subterane ale opoziției de dreapta, cu scopul de a-l înlătura pe Iulian Bărăscu din fruntea administrației Poboru, s-au soldat cu eșecuri majore.

Hotărât lucru: dreapta politică nu prinde cheag pe meleagurile poboranilor și… pace! Fapt care-i va permite, din nou, lui Iulian Bărăscu să câștige și de data acesta alegerile locale, stabilite a fi în 27 septembrie a.c., fără prea mari eforturi.

iulian barascu poboru netD-le primar, țara și chiar mediul rural românesc traversează o perioadă grea, având în vedere și situația internațională, legată de Covid-19… Cum a fost afectată comuna dvs. și cum traversați această perioadă dificilă?

În primul rând, vă spun și eu bine ați venit în comuna pe care, momentan, o administrez, împreună cu colegii mei din primărie!

Într-adevăr, trecem printr-o perioadă delicată. Nu am dramatizat, ci am încercat să le mențin optimismul oamenilor. Totuși, parcă, la nivel național, se discută numai despre acest lucru, parcă în această țară nu s-ar mai întâmpla și alte lucruri, bune sau mai puțin bune.

La Poboru, pot să vă spun că nu am avut niciun caz de Covid-19, până în momentul de față. Am încercat să ne facem datoria, în funcție de fondurile pe care le-am avut. Am achiziționat măști, substanțe dezinfectante, am făcut niște pliante și am mers la cetățeni acasă  și le-am spus cum să se protejeze. Oamenii din Poboru au înțeles că trebuie să se protejeze.

Referitor la situația actuală, părerea mea este că sunt interese mari la nivel mondial. Chiar Christine Lagarde, președinta Băncii centrale Europene spune că sunt prea mulți pensionari în lume. Păi și acum ce să facem? Să le dăm în cap părinților și bunicilor noștri? Păi ei au muncit și au cotizat din banii lor…

primaria poboru 2020 netCum stă comuna Poboru, din punct de vedere administrativ și economic?

În fiecare an, am făcut tot ceea ce a fost posibil pentru îmbunătățirea nivelului de trai în comună, ca și la noi acasă. Noi, întotdeauna, ne-am gospodărit și ne-au ajuns banii, mulți, puțini cât sunt, până la sfârșitul anului.

Cetățenii ne cer să facem ceva în localitate, să lăsăm ceva în urma noastră… E ceva firesc. Și noi, în fiecare an, am reușit să facem câte un obiectiv, toate la cererea cetățenilor. Eu n-am făcut niciodată nimic în comună de capul meu, ci respect cerințele oamenilor.

Așa cum v-am spus, noi ne-am gospodărit ca să ne ajungă banii până la sfârșitul anului și nu stau, ca alții, toată ziua pe la ușile Consiliului Județean. Eu nu am făcut telegondole sau terenuri în pantă. Și iată că, în comuna Poboru, unde înainte se murea de sete, avem drumuri modernizate, avem școli moderne, avem apă curentă în toată comuna, spații de joacă, teren de sport, grădinițe, cămin cultural și sediul de primărie, toate moderne. Avem un iluminat public modern, cu 408 lămpi pe led. Am instalat camere video și încercăm să extindem acest sistem. Și multe, multe altele…

scoala poboru 2020 netȘtiu că localitatea dvs. stă foarte bine din punct de vedere cultural… Anul acesta n-ați putut organiza activități culturale… Pe ce vă bazați în privința culturii?

O mare valoare a comunei Poboru, care a îndrumat mulți copii, profesorul Constantin Nițu se află într-o situație foarte grea. A învățat mulți copii să picteze icoane pe sticlă, să coasă, să țeasă, să facă opincuțe ș.a.m.d.

Împreună cu d-l Constantin Nițu și cu fostul primar Dumitru Bărbulescu, căruia eu i-am fost viceprimar, am înființat acum 20 de ani Sărbătoarea comunei „Firul de aur din lada cu zestre străbună”. Era ceva deosebit, față de alte sărbători, pe unde am mai fost și eu. D-l Nițu făcea expoziții cu costume populare, macate etc. La toate evenimentele am colaborat foarte bine cu Muzeul Județean și le mulțumesc, pe această cale, angajaților de acolo și d-lui director Laurențiu Guțică. Am avut spectacole formidabile cu artiști renumiți, pe care i-am adus cu foarte puțini bani de la primărie. Sunt foarte zgârcit în cheltuirea banului public.

În cadrul sărbătorilor comunei, am organizat evenimente sportive, cum ar fi campionate de fotbal între sate, întreceri de table, tenis de masă… Am premiat, întotdeauna, copiii cu rezultate foarte bune la învățătură.

Am înființat acum trei ani un ansamblu de cântece și dansuri populare, de care sunt foarte mândru. Am înființat o clasă de dansuri populare aici la Poboru. Aici le mulțumesc d-lui Marius Oprescu – președintele Consiliului Județean și d-lui Viorel Pintea – directorul Școlii Populare de Arte și directorul Ansamblului „Doina Oltului”. Avem o doamnă instructor din Scornicești, Ana Mirela Răduleanu, care se ocupă foarte mult de copii.

Am fost în diferite localități ale țării cu ansamblul nostru, „Zestrea Poboranilor”, chiar și în comuna Cumpăna din Constanța, unde foarte mulți locuitori de acolo au rădăcini în comuna Poboru. Inclusiv bunicii d-nei primar, vestita Mariana Gâju, se trag de la noi din Poboru. Au fost copii care au văzut pentru prima oară marea, fără bani de la primărie. S-au întâlnit cu ansamblurile din Ucraina, Republica Moldova, Turcia, Bulgaria și Grecia. A fost ceva extraordinar. Am fost la Zilele Orașului Govora, am luat locul întâi la Roșiorii de Vede.

Avem copii foarte buni în comuna noastră, copii curați sufletește, modești, care cred în Dumnezeu, care mai au respectul față de bătrâni…

Dacă cetățenii comunei Poboru îmi mai acordă votul la sfârșitul lunii septembrie, am gânduri mari cu acești copii. Sperăm să treacă această pandemie, pentru că avem invitații la diferite festivaluri, chiar din străinătate.

Ați adus vorba despre alegeri… Credeți că se vor ține în aceste condiții? Aveți contracandidați la funcția de primar?

Am îndoieli privind data alegerilor locale, având în vedere situația actuală. Îmi pare rău că n-au fost alegerile la termen, dar poate se vor ține, totuși, în 27 septembrie. Dar nu hotărâm noi…

Despre contracandidați, ce pot să vă spun? E logic să fie… Când voi pleca din această primărie, voi pleca cu fruntea sus. De-a lungul timpului, am avut tot felul de reclamații care s-au dovedit a fi inventate. Unii poate mă fac prost, pentru că nu m-am pricopsit, în atâția ani de când sunt în primărie. Eu am ales varianta să dorm liniștit. Am doi copii, o fată și un băiat, care au învățat carte și care sunt la locurile lor. Fata lucrează la o multinațională în București. S-a căsătorit… Am un ginere de care sunt foarte mândru, e polițist în București. De un an și o săptămână am un nepoțel. Sunt mândru și de băiatul meu, care este economist la Muzeul Județean, la Slatina.

Ce listă de consilieri vizați? Care va fi profilul consilierilor dvs. ? Ce criterii aveți în selecțiunea acestora?

Am o echipă de consilieri excelentă: viceprimarul actual, asistentul medical, fosta secretară din primărie, care este la pensie acum, șef-contabil la societate agricolă, avocat Mihaela Toma, fostul șef de post din comună etc. – oameni serioși, care au făcut ceva în viața lor.

Ce mesaj aveți către contracandidații dvs.?

Cei care vor să ocupe această funcție de primar, habar n-au ce-i așteaptă. A fi pe acest scaun nu e neapărat un privilegiu, pentru că este foarte mult de muncă. În orice funcție trebuie să începi treptat, că altfel de lovești de pragul de sus. Poate sunt lipsit de modestie, dar până să vin eu la primărie, aici se murea de sete. De-a lungul timpului, eu am mers pe varianta bunului-simț și omeniei. Am învățat, treptat, unde trebuie să merg, ce trebuie să fac, la ce uși trebuie să bat, pentru bunăstarea comunei noastre.

Deci, pe contracandidații mei îi rog să facă o campanie decentă, așa cum am făcut și eu întotdeauna, fără jigniri și fără atacuri la persoană.

Către cetățeni ce mesaj aveți?

Apelul meu către cetățeni este să mediteze cine a făcut treabă în comuna asta. Las în urma mea foarte multe lucruri necesare pentru această comunitate. Să mediteze foarte bine pe cine pun ștampila, pentru că atunci când pleacă unul trebuie să vină altul mai bun, care să facă mai mult decât ce a făcut predecesorul.

Oamenii cu capul pe umeri de la Poboru mi-au demonstrat că sunt mai mulți decât cei care se bucură la o bere, la o țuică, la un bax de pulpe sau la 100 de lei.

Pot să vă spun că m-am sacrificat pentru binele acestei localități. În 20 de ani, de când sunt la primărie, nu mi-am luat niciodată concediu.

Dacă oamenii consideră că am făcut ceva pentru ei și că merit votul lor, să mă voteze! Cum n-au regretat până acum, n-o să regrete nici în continuare. Noi, salariații primăriei Poboru, știm ce avem de făcut, iar tot ceea ce am făcut am făcut numai ce ne-au cerut cetățenii acestei localități. Poboru are viitor…

Dacă nu consideră, asta e situația. Voi sta și eu pe margine… Știți ce ușor e să stai pe margine și să critici?

LINIA ÎNTÂI

teren fotbal poboru 2020 net

1 COMENTARIU

  1. Pai daca plecati din timpul programului cand aveti chef sa va faceti problemele personale si vara la “cursuri de perfectionare” pe banii primariei normal ca nu iei din CO legal.
    Ce minciuna de Poboru.
    Voi inca aveti impresia ca oamenii sunt prosti.

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments