AcasăOra SatuluiIulian Preda, primar: În comuna Sâmburești, a fost rezolvată problema apei potabile!

Iulian Preda, primar: În comuna Sâmburești, a fost rezolvată problema apei potabile!

Ușor controversat, prin radicalismul pe care-l afișează, uneori, față de impostura și neprofesionalismul tuturor celor așezați pe criterii strict politice, în fruntea bucatelor, ec. Iulian Preda, primarul străvechii comune Sîmburești, este un gospodar desăvârșit și un patriot deopotrivă. Nu-i este deloc indiferentă viața concetățenilor săi, care –deși beneficiază de un cadru natural pitoresc, mirific, au fost nevoiți să suporte, de-a lungul timpului, capriciile unui relief greu de stăpânit, avându-se în vedere eroziunile solului, lipsa căilor (a drumurilor, a podurilor și podețelor etc.) de acces între satele comunei, precum și dificultățile întru rezolvarea problemei istorice a apei potabile. Iată, însă, că, la începutul celui de-al treilea mandat, administrația sâmbureșteană, condusă profesional de Iulian Preda, reușește să aducă îmbunătățiri fundamentale în sensul celor arătate mai sus și nu numai… Dar să-i dăm cuvântul domnului primar…

D-le primar care ar fi obiectivele dvs. pentru acest mandat?

Avem în lucru două punți pietonale metalice, realizate în proporție de peste 70%, peste Pârâul Sâmburu și peste Pârâul Cungra, în satul Ionicești, punctul „La Mitrani”. Lucrările sunt în valoare de 10 miliarde lei vechi, cu TVA.

Mai avem proiectul de alimentare cu apă, care este spre terminare, un proiect pe PNDL 2, care a constat în 3 foraje de apă, 4 km de alimentare cu apă, plus modernizarea sistemului existent.

Am modernizat școala, tot pe PNDL. Avem promisiunea, anul acestea, a 1,5 km de drum județean, ultimii kilometri rămași de asfaltați, în centrul comunei.

Avem, de asemenea, contracte încheiate, licitații, proiecte depuse pe CNI, pentru încă trei poduri, pentru opt km de asfalt. Unul dintre poduri va fi dintre cele mai mari din zonă, un pod de aproape 100 metri lungime. Este aprobat, așteptăm, bugetul și finanțarea pentru a începe lucrarea.

Un lucru la care țin foarte mult și la care n-am găsit rezolvare până acum este spitalul. Avem un spital de 870 metri suprafață construită, cu 11.000 metri de teren aferent, căruia vrem să-i găsim o utilitate în domeniul sănătății.

Începem lucrările la un obiectiv pe Situații de Urgență, în satul Mănulești, este depus pe CNI din 2016. După cinci ani am primit finanțarea, suntem în stadiul de a emite ordinul de începere a lucrărilor.

Este vorba despre o eroziune de sol, pe strada Dealul Viilor, cu o adâncime de 60 de metri, suprafața erodată fiind de 5000 m2. Am construit drumul, pentru a ajunge la acea eroziune, prin inima pădurii. Sunt mândru că am reușit să obțin finanțare pentru acest obiectiv foarte important. Practic acea eroziune lăsa un sat fără cale de acces.

Cu ce probleme vă confruntați la nivelul localității, având în vedere și Pandemia de Covid 19?

Comuna Sâmburești, Slavă Domnului, nu a avut probleme cu Pandemia de Covid. Am avut, într-adevăr, câteva cazuri provenite de la cei care lucrează în afara comunei. Cum a fost cazul unui băiat din Stănuleasa care a luat virusul de pe șantier, de la Timișoara.

Deci, nu avem probleme deosebite cu Covid 19, fiind o zonă mai retrasă, mai curată și mai sănătoasă.

La capitolul „Alte probleme”, așteptăm bugetul, care a întârziat foarte mult. Așteptăm fondurile pentru proiectele depuse pe CNI și PNRR. Aceleași probleme pe care le au toți primarii din această țară. Încă n-am reușit să terminăm de construit toate podurile din comună.

Care este cea mai importantă realizare a dvs.?

Rezolvarea problemei apei potabile. În 2012, când am venit la primărie pentru primul mandat, aveam un foraj de apă la 240 metri adâncime, care deservea o rețea de apă potabilă pentru două sate… A trebuit să extindem, pentru că toți oamenii aveau nevoie de apă. Vreau să spun că prin proiectul aprobat în 2017, pe PNDL 2, am mai forat încă trei puțuri de apă, dintre care două la 250 de metri adâncime, care cred că sunt printre cele mai adânci puțuri din județul Olt.

În momentul de față, problema apei potabile este rezolvată în comuna Sâmburești.

D-le primar, se mai poate vorbi de cultură în comuna dvs., care are tradiții vechi legate de folclor, de cultură?

Noi avem un ansamblu de dansuri populare, „Plaiurile Sâmbureștiului”. Ne ocupăm de copii, facem repetiții cât se poate în această pandemie, care ne-a pus foarte multe piedici. Au plecat mulți dintre ei, care au împlinit vârsta majoratului. Acum cred că avem 35 de copii. Îl întreținem foarte greu, nu neapărat din punct de vedere financiar, ci ca timp și ca loc de desfășurare a pregătirii.

Referitor la cultură, nu numai în mediul rural, nu prea mai putem vorbi de cultură, dar nici în mediul urban nu se mai poate vorbi de cultură, la această oră. Mi se pare că nu numai România, ci întreaga umanitate, de vreo 20-30 de ani, e supusă unui atac din partea unor forțe care urmăresc un nivel de cultură extrem de scăzut, care promovează incompetența în toate funcțiile de conducere ale statului. Și nu numai în România, mă refer la nivel global.

Ce mesaj aveți către concetățenii dvs.?

Să fim toți sănătoși și să mergem înainte!

A consemnat Dragoș Sîrghie 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments