AcasăAdministrațieJUDEȚUL OLT-ROMANAȚI PUNE ÎN ACORD GEOGRAFIA CU ISTORIA

JUDEȚUL OLT-ROMANAȚI PUNE ÎN ACORD GEOGRAFIA CU ISTORIA

Veche vatră de cultură și civilizație, Municipiul Caracal, cu împrejurimile sale, ascunde în sufletul oamenilor de aici o veche și dureroasă rană istorică: aceea de a le fi fost suprimată, de către regimul comunist, calitatea de capitală administrativă a fostului județ Romanați.

Fostul județ Romanați se învecina la Vest cu județul Dolj, la Nord cu județul Vâlcea, la Est cu județele Olt și Teleorman, iar la Sud cu Bulgaria. Cuprinde partea de Sud a actualului județ Dolj, partea Centrală-Sudică a actualului județ Olt și o mică parte din județul Teleorman (comuna Izlaz).

Prin Reforma Administrativă din 1950, tăvălugul comunist a desființat acest județ înfloritor care, inițial, era împărțit în trei plăși: Plasa Dunărea, Plasa Ocolul și Plasa Oltul de Sus, ulterior adăugându-se încă două (Plasa Oltețu și Plasa Câmpu). Până să-l desfigureze comuniștii, județul Romanați, aflat în regiunea istorică a Olteniei, era o unitate administrativă cu mare prestigiu economic și cultural, o unitate administrativă de prim ordin a Regatului României.

Regimul comunist de până în decembrie 1989, dar și regimurile cripto-comuniste, de la Revoluție încoace, nu au întreprins nimic pentru o reparație morală a istoriei, deși oameni de spirit și români adevărați din Caracal le-au arătat și deslușit parlamentarilor din Olt, de-a lungul timpului, rostul și rolul pe care le-a jucat, în istorie, județul Romanați.  

De curând, la inițiativa unor patrioți caracaleni, care se află în avangarda unui grup de inițiativă Pro-Romanați, se încearcă introducerea în Parlamentul României a unei legi care să consfințească măcar atât: adăugarea la numele județului Olt a substantivului propriu ROMANAȚI, ceea ce ar aduce, cât de cât, o satisfacție patrioților din zona istorică a fostului județ interbelic.

Acest grup de inițiativă este format din reprezentanții unor asociații civile de pe teritoriul fostului județ Romanați, alături de prefectul județului Olt, prof. Silviu Neacșu, de Marius Oprescu – președintele CJ Olt, de dr. Liviu Radu – primarul Municipiului Caracal, de senatorii Paul Stănescu (PSD), dr. Renică Diaconescu (PSD), precum și de deputații social-democrați Florin Iordache, Marius Iancu, Alexandru Stănescu și Dan Ciocan.

Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, susține și domnia-sa acest demers, care ar putea duce la întărirea noastră cultural-istorică.

olt romanati vedere linia intai intION MARIAN DOLDUREA – SUFLETUL VIU AL PROIECTULUI OLT-ROMANAȚI!

Neluând în calcul anumite interese politice și financiare, care se presupun a sta la baza proiectului de a schimba denumirea județului Olt în Olt-Romanați, acest demers este unul serios, care are la bază argumente istorice greu de contestat. Mai mult, din noianul susținătorilor acestui proiect de suflet fac parte și intelectuali de mare calibru precum: acad. Răzvan Theodorescu, acad. Eugen Simion, profesor universitar, doctor în științe matematice la Sorbona și cetățean de onoare al județului Olt, Gheorghe Dincă, prof. univ. Gheorghe Dulgheru, prof. univ. Nicu Vintilă – Sigibida, ziariștii Marius Tucă, Alexandru Cumpănașu și artiștii plastici Teodor Catană, Sorin Chirimbu și Vintilă Mihăescu, poetul și criticul de artă Paul Aretzu, istoricul Dumitru Botar etc.

Prezent în emisiunea „Poezia Politicii” de la OLTv, omul de afaceri și sufletul viu al acestui proiect, un adevărat mecena al culturii romanațene, Ion Marian Doldurea a reiterat ideea că denumirea de Olt-Romanați reprezintă o reparație morală a istoriei, un prilej de a anula măcar parțial o nedreptate făcută de Nicolae Ceaușescu, punându-se astfel în acord geografia cu istoria.

Domnia-sa i-a asigurat pe cetățenii județului Olt, în numele comitetului de inițiativă al acestui proiect că, în afară de această denumire sentimentală (Olt-Romanați) nu se schimbă absolut nimic în structura județului Olt, din punct de vedere administrativ și juridic.

De altfel, susține domnia-sa, prin hotărârea pe care o va da Parlamentul României, în acest sens, oamenii nu vor fi nevoiți să-și preschimbe documentele de orice fel, decât la momentele în care valabilitatea acestora expiră de drept.

Alături de Ion Marian Doldurea a fost și șeful centrului Cultural din Caracal, prof. Florian Teodorescu, care a susținut, cu argumente solide, din punct de vedere istoric, acest demers, care, probabil, se va consfinți printr-un referendum, în data de 15 octombrie anul curent, sub genericul: JUDEȚUL OLT-ROMANAȚI PUNE ÎN ACORD GEOGRAFIA CU ISTORIA!

După cum v-am amintit, unul dintre susținătorii adăugării la județul Olt a substantivului propriu Romanați este prof. univ. Gheorghe Dincă, doctor în științe matematice la Sorbona, care va fi prezent, în viitorul apropiat, la emisiunea „Poezia Politicii” de la Oltv Slatina.

Dumitru Sârghie 

1 COMENTARIU

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments