AcasăJurnalul unui bărbat singur
Array

Jurnalul unui bărbat singur

 Cunoscutul scriitor slătinean, Nicu Petria, demonstrează încă o dată că „estetica ne poate ridica spre culmi ale dragostei de frumos”, dăruindu-ne volumul de proză „Jurnalul unui bărbat singur”, la baza căruia stă  suferința sa confesivă, propriul   dramatism și dragostea de oameni.

Iată ce ne spune profesorul și scriitorul Constantin Voinescu despre acest roman „al iubirii ca formă de cunoaștere umană. Dar și ca izbăvire”.

jurnalul petria„Jurnalul unui bărbat singur este cartea unui învingător, care privește cu mult curaj în sine și, nu de puține ori, scormonitor, în lăuntrul celorlalți.

Personajul-narator are puterea să-și  depășească destinul, pentru că îl acceptă, iar combustia necesară unui asemenea demers spinos vine dinspre iubirea atotcuprinzătoare de semeni.

Este o poveste empatică în care cotidianul stringent se adună laolaltă cu eticul reflexiv, consemnarea seacă de jurnal se interferează cu metafizica, iar luciditatea alunecă inevitabil într-o visare expiatoare. Puse sub același semn, al suferinței confesive, traseele celor doi eroi sunt, până într-un anumit punct, congruente emotiv, acolada temporală dintre descoperirea miraculoasă a Danielei și fatidica ei dispariție purtând, din această perspectivă, valoare de simbol existențial.

Nicu Petria circumscrie epicul – dominat de un puternic dramatism interior – perimetrul tematic al iubirii ca formă de cunoaștere umană. Dar și de izbăvire.

Narațiunea este susținută, nu doar arhitectonic, ci și substanțial, de o intrinsecă poeticitate, alminteri consonantă cu firea recurent lirică a autorului, bucuria lecturii decurgând cât se poate de firesc.”

Ionuț Dumitrescu

1 COMENTARIU

  1. Mii de mulţumiri pentru prezentarea cărţii “Jurnalul unui bărbat singur”, în pagina de cultră al LINIEI 1. Ce vă pot spune este faptul că suferinţa care îl cutreieră pe om îl face să fie mai bun, cu un suflet mai omenos, crezând într-un destin care, desigur, a fost creat de Dumnezeu, şi călătorind prin viaţă a observat că nu este atât de uşor să realizezi ceea ce doreşti. Eu am reuşit şi pentru asta mulţumesc celor care m-au ajutata să apară pe piaţă această carte.

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments