După cum deja a aflat întreaga suflare românească, recent, în județul nostru, la Optași-Măgura a fost descoperită o brățară dacică de aur, un obiect unicat, care vine să demonstreze specialiștilor, contrar tezelor istorice care s-au vehiculat până acum, că și dacii prelucrau aur.
Cu ceva timp în urmă, 12 decembrie a.c., cu ocazia unei conferințe de presă, desfășurate în cadrul Muzeului Național al României, Augustin Lazăr – procurorul general al patriei, dimpreună cu Ernest Oberländer Târnoveanu – manager al Muzeului Național de Istorie, i-au felicitat pe polițiștii din Olt, reașezând județul nostru, în termeni specifici, pe harta civilizației dacice.
Este demnă de remarcat poziția tranșantă a procurorului general al României, d-l Augustin Lazăr (care este și un reputat specialist în domeniul obiectelor de patrimoniu) privind amendarea și îmbunătățirea legii 182/2000, care – în România – se încalcă frecvent, încălcându-se, în același timp, și Convenția Europeană privind protecția patrimoniului arheologic, adoptată la La Valetta, în 1992, și ratificată, ulterior și de România.
Despre respectiva brățară, directorul Ernest Oberländer Târnoveanu a spus: „O asemenea apariție la Optași-Măgura trebuie interpretată ca semn al unei stratificări sociale, politice și religioase importante. Un reprezentant de marcă al elitei dacice a trăit în zonă și a fost posesorul acestei piese, pe care nu știm dacă a depus-o ca ofrandă în sol sau a fost pierdută ori ascunsă într-un context militar critic.
Au mai luat cuvântul chestorul Mihai Voicu, adjunct al IGPR, care – la rându-i – și-a felicitat colegii polițiști de la Olt pentru vigilența și patriotismul lor. De asemenea, șeful de post de la Optași-Măgura, Alexandru Nistor, și-a tras și el cenușa pe turta proprie, scoțând în relief fapta lui vitejească, aceea de a fi fost autorul descoperirii acelei brățări la un localnic din comuna sus-amintită.
Din sursele pe care noi le deținem, la acest capitol ar fi de făcut observația că respectivul localnic (care e pasibil de închisoare), s-ar fi dus cu obiectul la polițist, cu mult timp înainte de a afla cât de important este, însă șeful de post și-ar fi declinat competența. Sperăm ca, în viitorul apropiat, cu ajutorul administrației locale a comunei Optași-Măgura, să putem proba această variantă, care i-ar mai diminua, dacă nu chiar i-ar anula, meritul vajnicului șef de post.
De remarcat pledoaria profesionistă a directorului Muzeului de Istorie din Olt, d-l Laurențiu Guțică Florescu, prezent și domnia-sa la conferință, pledoarie prin care a reliefat faptul că brățara face parte din patrimoniul istoric al județului Olt și că ea trebuie să revină acasă, acolo unde-i este locul.
Pe perioada anchetei va rămâne în custodia Muzeului National de Istorie a României. Regimul de corp delict al obiectului de patrimoniu se va schimba la finalul anchetei, când se va stabili și în patrimoniul cărei instituții de cultură urmează să intre.
Laurențiu Guțică Florescu, doctor în istorie, și unul dintre cei mai titrați specialiști în domeniul obiectelor de patrimoniu din zona Olteniei, a reamintit că la nivelul județului Olt există disponibilitatea de a se finanța cheltuielile de expertizare, dar și cele legate de șantierul arheologic ce urmează să fie deschis în curând pe raza localității Optași-Măgura. În acest sens, domnia-sa a obținut și promisiunea de la Muzeul Național de Istorie că va delega o echipă de specialiști care, împreună cu altă echipă de la Olt, va începe lucrările în primăvară, județul Olt alocând, spre deosebire de alte județe, peste 2 miliarde de lei vechi.
Revenind la ideea aducerii prețiosului obiect la el acasă, trebuie să spunem că, la sfârșitul conferinței, directorul Ernest Oberländer Târnoveanu i-a șoptit profetic lui Guțică, la ureche: „Domnule director, vă promit că n-o să vă fac concurență neloială!”
Personal, ca ziarist, m-aș îndoi de sinceritatea d-lui director Oberländer, având în vedere faptul că la Muzeul Național de istorie, de ceva timp încoace, mocnește o stare de revoltă a specialiștilor de aici, care nu mai pot suporta atitudinea și comportamentul de tip totalitar al acestuia. Semn că, odată cu legile, trebuie schimbați și oamenii. Doamne-ajută!
Dumitru Sârghie