AcasăEvenimentLa Colonești s-a inaugurat Centrul Muzeal „Aviator Alexandru Șerbănescu”!

La Colonești s-a inaugurat Centrul Muzeal „Aviator Alexandru Șerbănescu”!

Primarul comunei Colonești s-a întrecut pe sine. Pe lângă faptul că administrează cu succes, de la Revoluție încoace (cu o întrerupere de doar patru ani, timp în care a ocupat scaunul de parlamentar al României), o comună aflată la standarde europene de civilizație, înfloritoare și cu oameni harnici, Nicolae Stan se ocupă și de cultivarea patriotismului și sufletului românesc.

Astfel că, în ziua de 26 iunie a.c. ,  de Ziua Drapelului Național, primăria comunei Colonești, în colaborare cu Fundația „ Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu”, reprezentată de doamna Elena Arbănaș, au inaugurat  Centrul Muzeal „Aviator Alexandru Șerbănescu”. Au luat cuvântul primarul Nicolae Stan, președintele CJ Olt, Marius Oprescu, generalul de flotilă Leonard Baraboi, comandor aviator Ion Breazu, de loc din Stoicănești – Olt, istoricul Emanuel Iacob, conferențiar Rodica Ursu, din Basarabia-soră, doamna Elena Arbănaș, președinta Fundației sus-amintite și, ca un corolar al patriotismului românesc, a încoronat opera general-maior, scriitorul și veteranul de război, Radu Teodoru (97 de ani), cel care, în cuvântul său, emoționant și sintetic, și-a exprimat înaltul său patriotism, respectul față de eroii neamului, dar și îngrijorarea față de evoluția politicii mondiale, care ar putea să afecteze suveranitatea României.

Despre căpitanul aviator Alexandru Ștefănescu, ca la datorie, în ziua de 18 august 1944, în localitatea Viperești, Buzău.  A fost înmormântat cu onoruri militare în Cimitirul militar Ghencea, la data de 22 august, 1944. Tânăr elev la școala militară pe atunci, Radu Teodoru i-a purtat acestuia sicriul pe umeri.

Ceremonia a fost încununată de adevărate survoluri aeriene omagiale, cu aeronave F16, aparținând Bazei Aeriene Borcea. De menționat faptul că Muzeul inaugurat de primarul Stan, alături de oficialitățile vremii reprezintă un locaș de suflet al neamului românesc, un edificiu rar, în astfel de vremuri păgâne, un colț de istorie în care se găsesc dovezile eroismului și patriotismului nemuritorului Alexandru Șerbănescu, fala aviației române, din cel de-Al Doilea Război Mondial. La eveniment, au participat parlamentari de Olt, demnitari județeni, o parte a presei județene Olt, dar și Trustul de Presă al Armatei Române, prin câțiva reprezentanți ai Redacției „Cer senin”.

Prezentăm mai jos, extrase din discursul primarului Nicolae Stan!

muzeu aviator colonesti 1 netAlexandru Șerbănescu și-a servit țara în cel mai aprig război!

«Stimați invitați și dragi cetățeni ai comunei Colonești, sunt deosebit de onorat pentru că, în această zi de importanță națională, Ziua Drapelului Național, instituită prin legea nr. 96 din 20 mai 1998, Primăria Colonești, ca autoritate publică locală, împreună cu Fundația „Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu” și Forțele Aeriene Române, printr-o lăudabilă organizare, coordonare și susținere a ceremonialului militar, inaugurăm Centru Muzeal „Aviator Alexandru Șerbănescu”. (…)

Alexandru Șerbănescu își are rădăcinile natale aici. Aici a învățat primele clase primare, apoi la Iași, pentru că tatăl lui a fost trimis cu serviciul la Cetatea Albă. A absolvit Școala Militară de la Mănăstirea Dealu, urmând cariera militară de Vânători de Munte, împlinindu-și chemarea nativă către înaltul cerului și devenind un as al Aviației de Vânătoare, în cel de-Al Doilea Război Mondial, apărând cerul Moldovei și țara întreagă…

Alexandru Șerbănescu și-a servit țara în cel mai aprig război, iar în istoria aviațiunii din Moldova îl găsim, împreună cu vestitul său Grup 9 Vânătoare la Tecuci, Bacău, Focșani și Buzău, apărându-și țara cu prețul vieții. El este acasă și la Bacău, dar și la Colonești.

muzeu aviatyor colonesti 1 netAșadar, domnule general Leonard Baraboi, comandant al Unității de Elită de la Bacău, asistăm astăzi la un arc peste timp, care ne leagă în chip frumos, prin aviatorul erou, patriot și As al cerului, în zborul său spre nemurire. (…)

În perioada cât am fost deputat în Parlamentul României, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și al doamnei Eleonora Arbanaș, am reușit să aducem în localitatea noastră avionul IAR 93 Vultur, iar în acest an venim să întregim seria de edificii, închinate eroului național Alexandru Șerbănescu, prin construirea acestui Centru Socio-Cultural și Muzeal, ce a fost realizat din fonduri proprii.

muzeu aviatyor colonesti 6 netMulțumesc, pe această cale, constructorului pentru înțelegere cu privire la întârzierea plăților, ținând cont că mai avem de achitat către acesta jumătate din valoarea contractului, având speranța și convingerea că d-l președinte al CJ Olt, Marius Oprescu, în prima ședință de consiliu, ne va aloca suma necesară. Îi mulțumesc anticipat! (…)

Pentru contribuția deosebită la înființarea și dotarea Centrului Socio-Cultural și Muzeal „Aviator Alexandru Șerbănescu”, Consiliul Local Colonești a hotărât acordarea titlului de cetățean de onoare al comunei Colonești, județul Olt, d-nei Eleonora Arbanaș, președinta Fundația „Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu”.

Vă mulțumesc tuturor pentru participare și vă doresc, din suflet, multă sănătate!»

Dumitru Sârghie

muzeu aviatyor colonesti 5 net

muzeu aviator colonesti 2 net

muzeu aviatyor colonesti 4 net

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments