AcasăEvenimentLa împlinirea a 55 de ani, ALRO Slatina a primit vizita premierului...

La împlinirea a 55 de ani, ALRO Slatina a primit vizita premierului Ludovic Orban

La împlinirea a 55 de ani de la realizarea primei șarje de aluminiu din România, ALRO Slatina a primit vizita primului ministru Ludovic Orban. Acesta a fost însoțit de Virgil Popescu – ministru al Economiei, Gigel Știrbu – deputat PNL de Olt, Liviu Voiculescu – președinte PNL Olt.

Gheorghe Dobra – directorul general al ALRO, Marian Năstase – președintele Consiliului de Administrație al companiei, Marian Cilianu – dierector Direcția Operațională Aluminiu Primar, alături de persoane din conducerea companiei, au făcut un mic tur al celor două puncte de lucru ale ALRO din Slatina.

orban la alro 30 iunie 2020 1 netApoi, Ludovic Orban a susținut o scurtă conferință de presă, în cadrul căreia a anunțat faptul că, ALRO va primi, în cursul lunii iulie a.c., banii pentru anul 2019, în ceea ce privește schema de ajutor pentru sprijinirea consumatorilor industriali de energie electrică. De asemenea, este aproape gata schema de ajutor de stat pentru garantarea creditelor companiilor mari, în care sunt prinși bani pentru anii 2019 și 2020.

„ALRO Slatina sărbătorește, astăzi, 55 de ani de la realizarea primei șarje de aluminiu din România.

Am văzut o parte din halele acestei uzine importante pentru România. Am văzut poze cum arăta în 1965 și cum arată astăzi și rezultatul este absolut spectaculos.

În ultimii 15 ani, s-au investit peste 700 de milioane de dolari, în modernizarea capacităților de producție. Productivitatea a crescut spectaculos, de asemenea, capacitatea de a realiza produse cu valoare adăugată a crescut spectaculos, nu numai bare, table sau sârme, și produse extrudate și alte produse care înmagazinează valoarea adăugată mare a crescut spectaculos, în ultima perioadă și combinatul este un combinat competitiv, care produce și generează foarte multe exporturi.

Sigur că am profitat de ocazia care ni s-a oferit, pentru a da niște vești bune. O veste bună a fost faptul că schema de ajutor de stat adoptată de Guvernul României și aprobată de Comisia Europeană va fi pusă în practică, în cursul lunii iulie, și combinatul va beneficia de un ajutor de stat ca și consumator mare de energie electrică – practic, i s-a redus cu 16% costul certificatelor de emisii de dioxid de carbon. De asemenea, a doua veste bună este că suntem aproape gata cu aprobarea schemei de ajutor de stat, prin care garantăm creditele pentru marile companii, credite pentru investiții, pentru capital de lucru, pentru reinvestire, o schemă pe care noi am adoptat-o prin memorandum guvernamental și va deveni operațională în maxim 10 zile, astfel încât, să putem să oferim un instrument de finanțare și pentru companiile mari, nu numai pentru întreprinderile mici și mijlocii.

orban la alro 30 iunie 2020 4 netLucrăm la o modificare legislativă, prin care avem ca obiectiv diminuarea așa-zisei taxe pe cogenerare. În prețul curentului electric a fost instituită o taxă, cu obiectivul de a finanța investiții în modernizarea combinatelor de producere a energiei electrice și termice, în sistem de cogenerare, taxe care au crescut, în mod artificial, prețul pentru consumatorul industrial și pentru consumatorii casnici și care nu a avut utilitatea pentru care a fost gândită. Din cei aproape 2 miliarde de euro care au fost colectați, foarte puțini au fost folosiți pentru investiții cu capacități moderne și eficiente de cogenerare”, a declarat Ludovic Orban.

Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments