AcasăEditorialLA MULȚI ANI, CARACAL!

LA MULȚI ANI, CARACAL!

În ziua de 17 noiembrie a.c., într-o Românie care, prin conducătorii ei, a consacrat „democrația morții”, cum ar spune amicul meu, distinsul scriitor Augustin Doman, Caracalul a celebrat, discret, cu rafinament și respectând normele sanitare impuse, 483 de ani de la atestarea sa documentară. Manifestările se află în plină derulare, administrația fostei capitale a județului Romanați punând la cale, în acest sens Colocviul «Terra Romulensis –geneza orașului Caracal», lansări de carte, un important vernisaj de expoziție de pictură, în memoria celui care a fost pictorul caracalean Virgil Dimulescu, un concurs pe teme de istorie locală, intitulat „La pas, prin Romanații de altădată, un spectacol folcloric „Joc și cânt din Romanați”, cu Ansamblul Folcloric Romanați, precum și un spectacol de teatru pentru copii „Povestea lui Peter Pan”, majoritatea evenimentelor desfășurându-se la celebrul Teatru Național din Caracal.

Trebuie să le amintim cititorilor noștri faptul că Municipiul Caracal, cel mai important spațiu cultural al acestui județ, în care, din păcate, cu ceva timp în urmă, s-au petrecut acele triste și macabre evenimente, cu privire la uciderea celor două tinere, Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, trece astăzi printr-un fel de Purgatoriu, pentru a-și ispăși păcatele săvârșite de un criminal, pe care justiția, din motive misterioase, nu reușește să-l dovedească…

Rolul important în repunerea „pe șinele” normalității și a ceea ce reprezintă, de fapt, din punct de vedere spiritual, cultural și istoric Municipiul Caracal, îi revine, așa cum am mai spus și altădată, noii conduceri administrative, instalate după alegerile din septembrie 2020, când, în mod salutar, a fost așezat pe scaunul de primar Ion Marian Doldurea, un întreprinzător privat respectabil, om de cultură, filantrop și patriot. Misiunea trecerii prin Purgatoriu a Caracalului, localitatea în care țâșnesc artezienele culturii la tot pasul și care a dat țării și universalității personalități precum Marius Bunescu, Gen. militar George Argeșanu, Virgil Carianopol, Radu Șerban, Constantin Poroineanu, Silviu Stănculescu, Nicolae Paul Mihail etc., aparține lui Ion Marian Doldurea și echipei sale și nu ne îndoim vreo clipă de faptul că Municipiul Caracal va reveni curând la noblețea și aerul aristocratic de altădată, în ciuda convulsiunilor despre care am amintit.

De altfel, la instalarea sa în demnitatea de primar, Ioan Marian Doldurea a spus:

„Am ales să trăiesc în Caracal, alături de familie și prieteni. Iubesc acest oraș, m-am implicat, necondiționat, în calitatea mea de cetățean de câte ori am putut pentru a promova istoria, cultura locului și oamenii valoroși ai orașului nostru… Resimt o mare responsabilitate față de toți cetățenii orașului, indiferent de opțiunea lor politică, având datoria morală de a le arăta tuturor, că noi, caracalenii, putem, împreună, să facem din Caracal un oraș așa cum ni-l dorim cu toții: sigur, curat, civilizat, cu condiții de viață pe măsura așteptărilor locuitorilor săi. Așa cum am spus de fiecare dată, în aceste luni, de când am decis să candidez la funcția de Primar, voi fi în rândurile oamenilor și voi discuta problemele comunității, luând decizii împreună cu caracalenii. A venit vremea ca administrația să fie cu adevărat în slujba cetățeanului”.

Felicităm administrația caracaleană, pentru tot ceea ce face pentru păstrarea și promovarea culturii fostului județ Romanați și încheiem cu o învățătură lăsată posterității de cel care a fost așa-zisul avocat al lui Ceaușescu, controversatul generalul de justiție Constantin Lucescu, extrasă din volumul de interviuri, intitulat „Am fost la masa istoriei”, care va apărea în curând la Editura „Arena Artelor”, din Slatina:

„Dacă facem referire la Moise, ar trebui să mă gândesc la spiritul de bun-simț, la morala și la educația vechilor caracaleni. Și, atunci, Moise poate să despartă apele și, figurativ, aceste comunități, entități politice, trebuie să aibă o dezbatere ideologică și cu aplicații pragmatice în economie, în conducerea administrației locale. Moise, înainte de a despărți apele cu toiagul, ar trebui să-i spele pe unii de trufie, de viciu, de păcat, de orgoliu…Ei, asta o să ne ia ceva mai mult timp.”

Dumitru Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments