AcasăInterviuLector univ. dr. Victor Tița, director USAMV Filiala Slatina, se adresează studenților...

Lector univ. dr. Victor Tița, director USAMV Filiala Slatina, se adresează studenților săi: Vă pregătim pentru a conduce!

D-le profesor, iată, de câteva zile aveți o nouă misiune: aceea de a coordona o unitate din învățământul superior, misiune cu care nu v-ați mai întâlnit până acum. Sub ce auspicii ați primit acest post și care sunt primele măsuri de ordin administrativ pe care le veți lua, dacă nu cumva le-ați luat deja?

Întreaga conducere a Facultății de management, inginerie economică în agricultură și dezvoltare rurală din București a fost prezentă la predare ștafetei conducerii Filialei Slatina către mine, în condițiile în care domnul profesor Bozgă Ion a împlinit vârsta de pensionare și eu am primit încrederea acestei echipe conduse de domnul decan prof.dr. Dinu Toma, alături de prodecani și doamna director de departament, prof.dr. Elena Stoian. A fost un transfer firesc ce mă responsabilizează, mai ales pentru că Filiala Slatina a Facultății de Management este cea mai importantă unitate de învățământ superior din județul Olt și, mai mult decât atât, reprezintă cea mai veche Universitate din România, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București regăsindu-și reperele înființării în anul 1852.

A trecut o săptămână de la numirea mea și, pentru început, sunt în etapa de analiză a activității administrative. Marele test îl vor constitui deschiderea și desfășurarea  anului universitar 2017-2018. Totodată, suntem în proces de înscriere a viitorilor studenți și masteranzi la învățământ de zi și învățământ la distanță.

victor tita director usamv slatina liÎnaintea dvs. a fost dr. Ion Bozgă, cel care a condus, cu echilibru și înțelepciune, această Filială a USAMV București. Ce trebuie schimbat și ce trebuie păstrat din vechea „orânduire”?

Sunt, de asemenea, un om al echilibrului, al dialogului, al consultării. Vreau să contrazic sintagma pe care ați introdus-o în întrebare, aceea de „vechea orânduire”, prin a vă spune că domnul dr. Ion Bozgă face parte în continuare, atât cât permite legea, din corpul profesoral al filialei noastre. Întotdeauna este loc de mai bine și acest lucru este recunoscut chiar de fostul director, în condițiile în care, alături de colegi urmăresc păstrarea traiectoriilor bune deja inițiate și îmbunătățirea celor ce nu au avut randament, totul în favoarea calității produsului educațional oferit studenților noștri.

Tinerețea și pregătirea dvs. îmi sugerează că vă veți pune puternic amprenta personalității în managementul pe care îl veți aplica de aici înainte. Îmi dați dreptate ori ba?

Aș zice că experiența, pregătirea, capacitatea de a consulta colegii, de a relaționa cu factorii de decizie, cu mass-media, cu studenții, părinții, comunitatea locală și propria-mi personalitate mă vor pune în situația de a vă confirma că sunt un om al faptelor bune.

Sunteți un pedagog de școală nouă. Cum caracterizați dvs., în general, învățământul din România? Credeți că se mișcă Spiru Haret în mormânt, când vede ce se întâmplă în Educația din țara noastră?

Mult prea des se vorbește de rău învățământul din România, dar nu înțeleg cum, pe acest fond, totuși, mulți dintre românii plecați în străinătate reușesc să își îndeplinească sarcinile, chiar și pregătiți în acest sistem educațional românesc contestabil. Sunt ceruți pe piața forței de muncă mondială de la muncitori până la asistenți medicali, IT-iști, ingineri, medici, profesori etc., și nimeni nu spune că nu ar fi bine pregătiți, ci că sunt performanți, dar mai slab plătiți. Este, totuși, un minus că nu putem să-i păstrăm în țară.

Ce-i lipsește învățământului românesc?

Pe scurt spus, nu există o politică de păstrare, de atragere a elitelor și a tinerilor în sistemul de învățământ. În contextul globalizării, nu avem un management al resurselor umane care să încurajeze tinerii buni să își dorească să devină profesori la ei în țară și îi descoperim, deși pregătiți de noi, lucrând pentru alții. Totodată, aș spune că teoria încă ocupă un loc covârșitor în programele școlare în detrimentul practicii. Mai mult, punem un mare accent pe pregătirea inteligenței raționale, neținând cont de faptul că autonomia desfășurării într-o societate capitalistă este dată mai ales de inteligența emoțională. Această latură este aproape neglijată în școala de astăzi.

Care este mesajul dvs. către studențimea aflată sub patronajul spiritual al USAMV București, dar și al domniei-voastre, către părinții acestora și către mai marii șefi ai Educației din această țară?

Deviza Facultății de management, din cadrul USAMV București,  îndreptată mai ales către studenți, este: „Vă pregătim pentru a conduce!” Și nu se referă la pregătire numai din perspectivă managerială, dar și de a fi capabili, prin responsabilizare și conștientizarea alegerilor făcute, să își conducă propriul destin. De aceea, i-am încurajat de fiecare dată pe studenți – acesta fiind mesajul meu și acum – să nu renunțe la a-și atinge potențialul maxim, implicându-se cu entuziasm în tot ceea ce fac. Și familia are un rol esențial, mai ales prin susținerea, încurajarea tinerilor în a urma, la timp, studiile. Mesajul meu pentru părinți este să aibă încredere că educația temeinică îi va aduce pe copiii lor mai aproape de a-și împlini visurile. Responsabilitatea și credința că vor lăsa ceva bun în urmă sunt principalele repere ale unui mesaj către cei care conduc astăzi destinele învățământului românesc.

Dumitru Sârghie

1 COMENTARIU

  1. Cum se face ca domnul Tita a trecut de la promotor al taierilor salariale PD-L-iste si candidat PD-L la Consiliul Judetean in barca rosie subit si profund ? A fost o reevaluare sau o reciclare pe baza de praz si zaibar oltenesc, ca tot vin ”Oltenii si restul lumii ” ? Sa ”ne radem” si noi… Trist !

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments