AcasăBreviar parlamentarLegea drepturilor pacientului, inițiată de senatorul Paul Stănescu, a fost adoptată de...

Legea drepturilor pacientului, inițiată de senatorul Paul Stănescu, a fost adoptată de Senat

Senatorul PSD – Paul Stănescu – susține propunerea legislativă cu privire la completarea Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, ce prevede că pacientul are dreptul la medicină personalizată, pe baza recomandării medicale. Prin medicină personalizată se înțelege îngrijirile de sănătate acordate pe baza unui model medical, care folosește caracterizarea fenotipurilor și genotipurilor persoanelor, ce constau în oferirea de servicii medicale preventive, de diagnostic, curative, de reabilitare, respectiv îngrijiri terminale specifice fiecărui pacient.

„În România, asistența de sănătate publică are la bază conceptul de medicină bazată pe dovezi. Cu toate acestea, în ultimii ani, în literatura de specialitate, a apărut un nou concept, medicina personalizată. În vederea asigurării respectării dreptului la medicină personalizată, medicul specialist are obligația de a pune la dispoziția pacientului, informații fiabile, pertinente și ușor de înțeles, referitoare la opțiunile privind intervențiile medicale propune, inclusiv beneficiile preconizate și riscurile acestora. Consimțământul pacientului este obligatoriu, pentru fiecare intervenție medicală specifică medicinei personalizate. Colectarea, partajarea, gestionarea și standardizarea datelor necesare pentru dezvoltarea și aplicarea medicinei personalizate se realizează, în conformitate cu legislația privind protecția datelor”, declarat Paul Stănescu!

Forma propusă de Paul Stănescu a fost adoptată de către Senatul României, fiind trimisă, pentru dezbatere, către Camera Deputaților, care este și cameră decizională.

Legea va intra în vigoare la 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Dragoș SÎRGHIE

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments