Paul Stănescu, senator PSD Olt, alături de alți parlamentari, a contribuit la elaborarea proiectului de act normativ cu referire la reglementarea sectorului laptelui și a produselor lactate, a produselor care conțin ca ingrediente lapte sau produse lactate, a produselor pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale. Prin acest act normativ, se urmărește, în principal, sănătatea populației, satisfacerea necesităților de consum al tuturor categoriilor de consumatori, respectarea condițiilor de igienă și informare corectă a consumatorilor, pentru a face o alegere în cunoștință de cauză.
Legea reglementează informațiile suplimentare obligatorii care trebuie inscripționate pe eticheta laptelui de consum și a produselor lactate. Operatorii economici care desfășoară activități în domeniul procesării laptelui crud și producției laptelui de consum și a produselor lactate, destinate comercializării în România, inclusiv importatorii, pot comercializa produse sub denumire de lapte și produse lactate numai în baza înregistrării produsului în Registrul Laptelui, întocmit de direcția tehnică de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Astfel, se va înființa Registrul Laptelui, care este un document conceput în format electronic, care se actualizează permanent și se poate consulta pe site-ul MADR. Înscrierea în Registrul Laptelui se face cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înaintea începerii comercializării laptelui de consum sau a produselor lactate. Pentru înscrierea în Registrul Laptelui, operatorii economici transmit, la MADR, următoarele informații: numele operatorul economic; numărul autorizației sanitară veterinară de funcționare emisă de ANSVSA și numele produsului.
Produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale se comercializează într-un spațiu bine delimitat față de lapte și produse lactate, cu atenționare explicită către cumpărător a conținutului acestor produse. Aceleași prevederi se vor aplica și vânzării produselor pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale comercializate vrac, precum și mâncărurilor, produselor de patiserie, pizzerie, fast-food și cofetărie, a produselor culinare din alimentația publică, la producerea cărora s-au utilizat astfel de ingrediente.
Pentru nerespectarea celor menționate mai sus, se vor aplica și sancțiuni contravenționale, cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei, precum și cu sancțiunea contravențională complementară de oprire definitivă de la comercializare a produselor și suspendarea autorizației de prelucrare – producție–comercializare.
Constatarea a doua oară a uneia dintre contravenții, conduce la anularea autorizației de prelucrare / producție /comercializare a operatorului economic, precum și interzicerea desfășurării activității pentru care operatorul a fost sancționat contravențional, pentru o perioadă de 10 ani.
Sectorul de lapte este un sector strategic în asigurarea securității alimentare a țării, deoarece laptele și produsele lactate sunt produse social importante și sunt un element indispensabil în rațiile alimentare ale populației, inclusiv în alimentația copiilor și bătrânilor, precum și păturilor sociale vulnerabile.
Ionuț Dumitrescu