AcasăActualitateLIBERTATEA PRESEI

LIBERTATEA PRESEI

Începând din anul 1991, la inițiativa organizației „Reporteri fără frontiere”, în fiecare an, la 20 aprilie, este sărbătorită Ziua Internațională a Presei Libere.

Diversele mijloace de comunicare sunt mai mult complementare decât concurente. Radioul anunță, televiziunea arată, presa explică. Fiecare din aceste roluri, le face invincibile pe aceste trei mijloace de comunicare.

O comparație între emisiunile de radio și televiziune și rubricile din presa scrisă, evidențiază că funcția de divertisment este preferata publicului față de informații și comentarii, adesea frapante, dar superficiale. Populația, bombardată în permanență cu informații, citește totul, dar nu diseminează decât circa 30%.

În ceea ce privește importanța acordată rubricilor în cadrul cotidienelor, publicația „Picardie information”, publica, în urmă cu ceva timp, înainte de apariția pandemiei, un sondaj privind procentajul acordat rubricilor.

Astfel, în cotidienele regionale, cel mai ridicat procentaj al spațiului îl dețineau rubricile de informații locale și regionale (30-25%), publicitate (20-16%), sporturi (20-10 %), știri din economie, știri sociale, petrecerea timpului liber (12-7%), alte rubrici, precum cele de politică internă, politică externă, informații de interes general, ocupând între 7-3%, iar cele mai mici spații le ocupau literatura, științele și medicina (2-0,5%).

Spre deosebire de jurnalele regionale, un cotidian național acorda publicității circa 40% din spațiu, rubricilor de politică internă și externă, știri din economie și sociale, între 12 și 10%, iar celelate rubrici, dețineau între 5 și 2%.

Comunicarea jurnalistică, devenind o putere, diversitatea și independența mijloacelor de informare, constituie cel mai bun mijloc pentru apărarea libertăților.

Conflictul militar de pe teritoriul Ucrainei a adus mass media în situația de a se confrunta cu presiuni de tot felul, dar jurnalistul trebuie să își respecte obligațiile deontologice. Referitor la acest aspect, dl. Sorin Stanciu, președinte a. i. al UZPR, afirma recent, în Un apel la rațiune și la pace: „Desigur, pentru noi, libertatea cuvântului, aceea a liberei exprimări este o adevărată credință și religie care trebuie să slujească, și în aceste vremuri tragice, o informare corectă, dezinteresată, nepărtinitoare a populației.”

Ștefania MARINEANU

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments