D-le președinte, trăim vremuri în care vorbele goale chiar nu mai au nicio valoare. De aceea, vă întreb: ca primar în exercițiu al comunei Cungrea, spuneți-ne care sunt ultimele investiții în această străveche localitate și care este sursa de finanțare?
Am să le menționez pe cele mai importante: prin CNI se construiește o sală de sport modernă la școala Cungrea, prin FDI se betonează drumurile comunale iar prin PNDL se execută betonarea șanțurilor și podețelor de acces în gospodării. În plus, este demarat proiectul pentru extinderea rețelei de gaze în comună, astfel încât toate satele să fie acoperite, în scurt timp. De asemenea, pe Drumul Comunal 194 se construiesc două poduri în zona satelor Cepești și Oteștii de Sus.
Sunt multe și nu vreau să fac paradă publică. Tot ceea ce am făcut și fac în continuare din postura de primar al comunei Cungrea se adresează cungrenilor și satisfacția mea sunt mulțumirile lor.
Cum vi s-a părut atitudinea liderilor PSD și a partidelor clientelare (UDMR, ALDE, PRO România), la cea mai recentă întâlnire din Parlament, la care a fost invitat și premierul Ludovic Orban?
Arogantă. Ironică. Ignorantă. Sfidătoare. Lipsită de orice fărâmă de responsabilitate și dorință de colaborare într-o problemă de o asemenea amploare cu care se confruntă România și românii. De fapt, tipică în general formațiunilor politice enumerate anterior.
Cum comentați moțiunea de cenzură pentru Oros, ministrul Agriculturii, și, totuși, ce ar trebui să facă acesta pentru a reda demnitatea acestei ramuri a economiei, pentru că, nu-i așa?, România este încă o țară eminamente agricolă?
Moțiunile de cenzură ale PSD sunt de regulă de necomentat pentru că toate, dar toate respiră greu a populism. Au fost la guvernare, au avut șansa să dezvolte această ramură a economiei, să folosească oameni capabili și profesioniști, să vină cu proiecte viabile și fiabile, să investească… Nu au făcut. Și nici nu lasă pe alții să facă. Dacă privim cu atenție și analizăm constatăm că, după o guvernare PSD, sunt foarte multe de făcut în agricultură și nu numai. Însă dificultatea nu este să faci, ci să repari întâi greșelile făcute de cei care au fost înainte și să încerci să acoperi găurile lăsate.
Rămâne valabilă candidatura dvs. la Primăria Slatina sau e mai atractiv fotoliul de senator în Parlamentul României?
Orice angajament mi-am luat, mi l-am asumat. Candidez la Primăria Slatina nu pentru a întregi lista candidaților, nu pentru a acoperi vreo carență organizatorică și nici pentru a da satisfacție unora sau altora, ci pentru a câștiga. Și ca să vă conving, am să spun altfel: dacă aș avea de ales între a fi primarul Slatinei sau a fi un parlamentar în Parlamentul României, aș opta fără nicio ezitare pentru Slatina. Este orașul meu de suflet în care sunt multe, foarte multe lucruri de făcut și pe care ultimele administrații le-a ignorat. Este orașul care merită să se dezvolte mereu, nu doar câteva luni odată la patru ani. Este orașul în care banul public trebuie folosit exclusiv pentru el și pentru cetățenii săi și nu pentru interesele și buzunarele firmelor de casă.
D-le președinte, PSD, alături de aliații săi eterni, are majoritate în Parlamentul României, deci poate vota discreționar ce-i poftește inima, bașca faptul că poate să respingă orice propune, în situația grea în care se află țara, orice inițiativă guvernamentală, fie bună, fie rea… Mă și întreb: ce-l reține pe acest conglomerat politic PSD-UDMR-ALDE-ProRomânia să dea de pământ cu Executivul liberal?
Ce-i reține? Simplu: pandemia. Este o strategie politică răsuflată și consacrată a PSD. La greu, dă înapoi și lasă pe alții să se descurce, mulțumindu-se să critice de pe margine. La asta se pricepe cel mai bine. Pentru PSD este riscant să se înhame din postura de guvernant în această luptă crâncenă cu un fenomen totalmente nou în fața căruia lipsa de experiență în a-l gestiona este un punct slab. În schimb, PNL a avut și are curajul să se ia la trântă cu pandemia, chiar și învățând din mers cum și cu ce arme. Se fac greșeli? E inevitabil. Nimeni în lumea asta nu a fost pregătit înainte pentru ce avea să se întâmple, nimeni nu a avut o strategie preliminară, o tactică de a para fenomenul pandemic. Important a fost și este curajul de a ține piept.
S-au mai armonizat disensiunile dintre dvs. și deputatul Gigel Știrbu. Trageți la aceeași căruță în prezent?
Între mine și domnul Știrbu au existat, adevărat, câteva disensiuni, însă nu de natură să zguduie filiala, așa cum s-a speculat, și nici să fie scrise foiletoane jurnalistice. E vorba de disensiuni firești în orice colectivitate, chiar și politică, și gândesc că nu sunt suficient de importante pentru a stârni interesul cuiva. Domnul Știrbu este liberal, eu sunt liberal, prin urmare singurul lucru care ar trebui să ne preocupe este înlăturarea unui partid toxic pentru România și implementarea unei politici liberale adresată exclusiv românilor. N-aș vrea să vorbesc în numele domnului Știrbu, dar în ceea ce mă privește pe mine exact acesta este scopul și rolul meu de lider al filialei.
Sunteți un lider politic foarte popular, cel puțin la nivelul județului. Nu cunosc cum sunteți văzut la București. Ce mesaj aveți către oamenii care și-au dorit cu atâta ardoare schimbarea și, ca atare, au votat cum ați dorit la Europarlamentare și Prezidențiale?
Să înțeleagă că schimbarea nu înseamnă doar o înlocuire de sigle de partid. Schimbarea este ceea ce devine vizibil și palpabil după o schimbare de sigle de partid. Și cred că acum se vede. Atât cât s-a reușit după câteva luni de la preluarea încrederii românilor de către PNL. În plus, în contextul situației pandemice cu care ne confruntăm, românii trebuie să înțeleagă că se face tot ceea ce pârghiile legale și medicale permit. Însă nu depinde doar de guvernanți sau de medici. Depinde de fiecare dintre noi în parte, de modul cum înțelegem să ne protejăm singuri și astfel să-i protejăm și pe cei de lângă noi. Pericolul nu a trecut și nu ne permite să ne abatem preocupările de la criza sanitară în care ne aflăm cu toții, politicieni sau simpli cetățeni. Pentru că, nu-i așa?, virusul nu are nici preferințe, nici vacanță și nici culoare politică.
Dumitru Sârghie
Cacatul asta poate reprezenta pe cineva?